Ako sa mam vyznat a ake su normy cukru. Co je na pricine ked mi vyskoci cukor v moci a po 3/4 hod. uz tam nie je? Poradte prosim 😔
ahoj no ide o to ze sa neviznam ci je v poriatku ked mi vyskoci 3/4 hod po jedle v moci cukol co je teda nad 10 ale potom do pol. hod glukomer uz odmeria 6,9 a rano uz je ustalena hladina 5,2. som stoho mimo neviem ci je pripustne aby po sladkom jedle a dezerte mohol vyskocit v krvi cukor na 16,2 upozornujem ze som jedla sladku tortu, sladky suseny ananas 6 kuskov, sladku vodu, kavu a hod. pred tym hlavne jedlo. Pekny zvysok dna
@katana11 - takže máš glukometer? a meriaš si na ňom vzorku moča? pokiaľ viem, na glukometri sa meria len vzorka kapilárnej krvi, každý výrobca glukometrov má svoje prúžky, ktoré by nemali byť preexpirované. Moč na cukor sa vyšetruje takzvane semikvantitatívne, močovými prúžkami, ktoré treba ocikať a porovnať intenzitu sfarebnenia jednotlivých políčok (na cukor, acetón, bielkoviny) s predlohou na oválnej krabičke. Je to len pomocné vyšetrenie, ktoré samo o sebe veľa nepovie.
Ak by Ti vyšiel na glukometri zo vzorky krvi cukor 16, je to veľmi podozrivé z cukrovky. Ak by sa to stalo opakovane + máš aj príznky, ktoré by svedčali pre cukrovku (smädenie, zvýšený príjem tekutín, zvýšené močenie, chudnutie, zlé hojenie rán, slabosť, nechutenstvo), dá sa diagnóza cukrovky stanoviť takpovediac "od dverí". Mal by Ťa podrobne vyšetriť diabetológ.
ahoj nie na pruzku mi cukor vyskocil ale manzel bol pozicat od svokri glukomer a cca do pol hod. od toho vyskocenia na pruzku mi glukomer namera 6,9. Od vtedy mi nevyskakuje nic na pruzkoch. Tazko povedat ako to je zo smedom lebo kojim ale je to podla mna v norme dneska ak som vypila cca 1,5 l no a s cikanim to bolo teraz zle ale to som mala asi zapal moc. ciest lebo ma dole pichalo to som chodila kazdu pomali hod na zachod 😖 , unava to tiez tazko povedat kto nie je unaveni pri malom dietati 😅 asi by bolo rozumne ked budem mat najblizsie daaky problem spomeniem to obvodnemu nech mi urobia daaky zatazovy glukozny test . A tych 16 sa nesmie objavit ani po zjedeni tolkeho sladkeho v krvi??? 😕
@katana11 - nie, zdravý človek by mal vedieť zmetabolizovť aj liter zmrzliny bez toho, aby vyskočil cukor nad 8. Ak si si náhodne zistila cukor 6,9 v krvi (čiže nebola si 8 hodín nalačno), tak je to v norme. Dôležité je, koľko cukru máš nalačno (aspoň po 8-mich hodinách lačnenia). Tam by to nemalo vyskakovať nad 6. Tiež je dôležité, ako sa spraví test sladkou vodou (tzv. oGTT), aby to hodilo čo najvalídnejší výsledok. Najlepšie je, keby ho spravil diabetológ.
no to si ma nepotesila s tym ze by to tam nemalo byt ako si napisala ze by mi to moje telo malo vediet zmetabolizovat. No ano rano ked som si odmerala tak na lacno to bolo 5,2. ja sa teraz kontrolujem na zaklade tych detekcnych pruzkov kde to ocikam a skusala som aj po jedle aky kolvek cas a uz to neviskocilo od vtedy 😵. No skusim sa poradit teda s mojim obvodnym a ty si cukrovkarka ked sa takto vyznas? Dakujem inak velmi pekne za rady a objasnenie.
@lessiie ahoj no ustála som to tak že po 7 rokoch som otehotnela a od 20 TT ten istý stav... Gynekológ má vyslal za cukrovkarom a ten potvrdil len to isté čo v prvom tehotenstve. Nízky glikemicka hranica. Teda stačilo mi ziest niečo múčne, zemiaky... A už mi obličkami prepúšťalo cukor pritom v krvy sa nikdy neobjavil. Mám proste nízku tolerancnu hranicu...😊
Skús potom skôr hormonalny profil, či stytna ti zle nerobí... Lebo jaam stytnu. ..
@katana11 raz mi vyskocila teraz cez sviatky rano na 6,5 ale to sme vecer pili vino s colou a pojedla som kolacov kopec den predtym 🙂 no a u doktorky som mala po ranajkach cca 2,5 hodiny 5,9 a povedala ze je to dobre. No ale jazyk ma pali,cikala som teraz stale,dnes uz je to ok napriklad. A aj vysoke pulzy mam :(
@katana11
Ahoj. Norma cukru v krvi je 3,5 - 6,1 mmol/l, nalačno. Čo to znamená, že Ti "vyskočil cukor v moči"? Bolo to po jedle? V akom časovom odstupe? Liečiš sa na nejaké ochorenie obličiek? Mala si popri tom "vyskočení cukru v moči" vyšetrenú aj hladinu cukru v krvi? Ak chceš cez IP, tak kľudne.