Ahojte,
viem, že už pár diskusii na tuto tému tu bolo a hádam viac než dosť ale potrebujem to dostať von zo seba, a preto sa ospravedlňujem, že ďalšia diskusia na tuto tému. Chcela by som vám v skratke zhrnúť môj príbeh a rada by som si prečítala aj tie vaše, ak máte s tým niektoré skúsenosti. V priebehu tohto roka moja váha stihla padnúť z 52kg na 42kg, samozrejme hladovky, diéty no proste priemerne som za deň zjedla tak 300-500 kcal. Takto to fungovalo nejakých 5 mesiacov, lenže ako dobre všetci vieme predpokladať, že čo sa stalo potom. Áno, po doslovnom vyhladovani môjho tela som začala jesť všetko, čo som videla a samozrejme, po jedle prišli výčitky, a po výčitkách išli kroky hneď do kúpeľni. Samozrejme, priama úmernosť nepustí, a čím viac jedla som zjedla tým viac kg išlo hore. Momentálna moja váha je 47kg. Neviem, či tu niekto bude mať čas ale naozaj mám pocit, že by som sa potrebovala niekomu vyrozprávať, kto doslova chápe moju situáciu.
Vopred ďakujem za každý jeden komentár.
@natalson72873837 ...je to hrozna choroba celé detstvo som to sledovala na mojej UZ NEBOHEJ mame ..zomrela keď mala 40..
@natalson72873837 neviem sa do teba celkom vžiť, nezažila som, ale mám kamarátky, ktoré mali anirexiu alebo bulimiu. Až na jednu to riešili s odborníkmi, čím skôr tým lepšie.
Ahoj,a vaha 52 sa ti zda vela?Pozri sa uz aj modelku niesu kost a koza ako volaledy,trend je skor sportova postava.Cize namiesto grcania skus inaknrozmyslat,skus si dat jedalnik taky aby si nehladovela a ani nepribrala a zacni sportovat. Rob to mudro a nie bezhlavo,lebo na to mozes dopaltit! Zacni postuone hl nejladuj a jedz aspon 3x denne vyvazenu stravu.Chce to len discoplinu,potom sa z casu na cas mozes aj prejest bez grcania.Drzim palce!
@natalia2285 to je hrozne;(
@natalia2285 to ma mrzi :(
47kg je stale malo.. pozri si na instagrame/fb kitaka_haes , ona je koucka pre PPP
Myslim, ze na toto je MK maly pan, predsa len tu nenajdes odbornika, ktory by vedel posudit, z coho tvoje PPP vznikli a na zaklade toho ti stanovit liecbu. Obrat sa na odbornikov, ktori ti pomozu tak naozaj.
Ja by som ti doporučila sa nakontaktovať na nejakú skupinu, ktorá sa týmito ochoreniami zaoberá alebo možno navštíviť psychológa, keďže na to asi len obyčajné vyrozprávanie sa tu medzi ženami stačiť nebude
@natalson72873837 ono to vôbec nieje o váhe.
Nebudeš spokojná aj keď budeš kosť a koža.
Aké Máš okrem toho problémy?
Lebo toto je len vyvrcholenie, pričom zastieraš svoje problémy a upla si sa na hladovanie respektíve grcanie.
Vnímaš aj iných ludi tučných/chudých.?
Či ťa Zaujíma výlučne len tvoja osoba a ostatní ako vyzerajú ťa nevrušuje?
@natalia2285 môžem sa opýtať, ak to nie je veľmi osobne, a ani sa tá tým nechcem dotknúť, že ake presne prepojenie to malo s bulímiou? Samozrejme, ak nechceš odpovedať tak to pochopím.
@sono2 už dlhší čas sa snažím pozorovať, že s čím presne môže mat to zvracanie súvis s akým problémom v mojom živote a dovolím si povedať, že moje problémy v živote nie sú ani problémy. Miestami sú to len každodenne komplikácie, ktoré prídu ale vyslovene dlhotrvajúce problémy nemám. Práve naopak je toľko veci, za ktoré v živote som vďačná a vazim si.
V 95% prípadov má druhí nezaujímajú a naozaj čisto ide len o môj skreslený pohľad na samu seba. Viem, ze to teraz to vyznie povrchne, za čo sa ospravedlňujem ale miestami mám pocit, ze celé toto ja naozaj len “strach” z pribratia a z váhy. Popripadne by tam mohla byt ešte nejaká spojitosť s mojim perfekcionizmom., keďže veľakrát sa snažím byt vo všetkom 100%.
@tabakmirka uz nad tým vážne rozmýšľam, že možno je na čase sa obrátiť na odborníka, aj keď najhoršie je, že sa neskutočne sama za seba hanbím. Naozaj mám toľko ľudí okolo seba, pri ktorých môžem povedať, že oni by spravili všetko, aby mi pomohli ale hanbím sa, čo i len slovo povedať.
@natalson72873837 v čom chceš byť perfektná?
Máš kamarátky? Čo robota?
Čo konkrétne sa ti na chudej postave páči?
Keď si schudla alebo sa pozhodla chudnúť, koľko bol tvoj cieľ? Keby si mala dieťa? Čisto teoreticky, lebo veď dieťa sa pcha dokola. Raňajky desiata, obed olovrant, dookola jedlo, deti bývajú chutne tučné toto by ti nevadilo?
Len chcem pochopiť, ako rozmýšľaš.
Lebo väčšinou je za anorexiou problém psychicky, nejaký, proste neni normálne chcieť vyzerať ako kostra, každý sa za tebou otoči, každý okomentujte.
@natalson72873837 mama ked bola v puberte, bola pribrata ...v škole sa jej smiali .... neviem presne ako to prebiehalo pretože som bola veľmi malá no mala anorexiu potom bulimiu z čoho mala psychycke problémy podľa mňa veľmi veľké ...nejedla vôbec a hlavne nie pred nami ..pred nikým nejedla ale keď nikto nebol v kuchyni tak doslova hltala alebo si schovavala jedlo keď si naložila a zjedla to keď sme neboli pri nej a tajila to ze vôbec jedla...pritom nikto jej nezakazoval aby jedla ved to varila aj pre seba ...potom to prešlo do toho štádia že krvacala..samozrejme mala veľmi veľké psychické problémy a začala pit...pila alkohol a nejedla neskor skoro nič iba tak udzobkavala (tiež nie pred nami) ...pridali sa ďalšie zdravotné problémy plus sebaposkodzovanie..bolo to niečo strasne ...keď človek neje tak mu myslel normálne nepracuje .. je nervózny a po čase prestane prijímať stravu úplne...takže určite by som to riešila s Dr a určite ti pomôžu sa z toho dostať...hlavne to sprav pre deti ak nejaké máš lebo viem o tom svoje co sme v tedy prežívali...keď chceš napíš správu a napíšem ti o tom viac ako to poznačilo napríklad mňa
@sono2 ale mna si sa nic nepytala,ja len pisem ze anorexia nieje len o tom ze sa za nou skryva iny problem,vatsinou to je naozaj o postave,ved nikto vychudnuty od prieody ani nezacina s anorexiou,ci dietami,to sa tyka naozaj skor dievcat plnsich tvarov a spustacom moze prave byt vysmech,alebo poznamky z okolia o tom ze dievca je troska pri sebe.Aspon co ja poznam anorektocky tak to bolo gak vsetky baculatejsie .Kebyze to je len o psychickom probleme,tak chudnu aj chude dievcata.No tie to nepotrebuju.
Ahoj, nezvyknem sa vyjadrovať v diskusiách ale tu mi to nedalo. Prešla som si tým, čo píšeš, cca pred 9 rokmi. Tiahlo sa to so mnou od maturitného ročníka po asi 3.ročník VŠ. Najnižšia váha 45kg, najvyššia 80kg. Ešte dodnes niekedy neviem, čo je normálna porcia jedla. Ale v skratke ti zhrniem, čo mňa PPP naučila.
Spätne som si uvedomila, aká som bola v tých rokoch sebecká, že mi záležalo iba na tom, čo JA chcem (resp. MUSÍM kvôli všetkým tým myšlienkám), čo JA budem jesť (nejesť), čo JA budem robiť aby zajtra ráno to číslo na váhe bolo ešte nižšie, atď. Bola som neskutočne sebecká a zlá na ľudí, na ktorých mi záležalo len preto, aby som dosiahla svoj nezmyselný cieľ - byť zajtra chudšia, ako dnes. Pri VŠ sa to ešte dalo ale spôsobovalo mi to hrozné ťažkosti pri učení (koncentrácia apod.). Menštruáciu som nemala roky. A keď už som sa z toho všetkého začala dostávať, prišli obavy či budem môcť mať deti. Teraz som mamina 15mesačného dievčatka a okrem toho že som za dcérku nesmierne vďačná mi príde až neskutočné, koľko času a energie mi PPP zobrali.
Časom som prišla na to, prečo som sa do toho všetkého dostala (rodinné dôvody) a áno veľká časť je aj kvôli perfekcionizmu, kt. spomínaš. U mňa sa tie rodinné dôvody už riešiť nedali ale v mnohých situáciách mi to dalo odpovede na otázku PREČO. Tak aj pri PPP.
Ešte niečo: áno liečba pod dohľadom psychológa alebo psychiatra môže byť účinná, ale myslím že nie pre každého. Ja som im napríklad vtedy s úplne čistým svedomím klamala... až také zlé to so mnou bolo.
Čo mi pomohlo najviac bolo uvedomenie si, že ja už toto takto ďalej nechcem a nevládzem byť otrokom svojej mysle a čísel (či už kalórii, energetického výdaja alebo mojej váhy).
Kľudne napíš správu, pamätám si na to peklo veľmi dobre, možno budem vedieť pomôcť. 🙂
@lasoli a sebavedomie!
Pýtala som sa ťa vyššie xy otázok, opísala si mi klasické, dievčaťu povedia že je tučné tak začne grcať. Pozri sa do zrkadla. Mne by mohlo v mojich 15 hovoriť xy ľudí, že som tučná, čo som nebola, alebo, že som chudá, nič by som si z toho nerobila.
Mam kamarátky ktoré majú kilo plus, nikto z nich nemá poruchu príjmu potravy.
Prečo sa poznáš s anorektičkami? Ja nepoznám ani jednu. Vymieňate si recepty ako nejesť?
Problem je, že to neni o postave, lebo keby bolo, schudla by si do danej váhy a ďalej nie, lenže vy ste schopné schudnúť donekonečna.
To psychika neni ok.
Nemáš sa rada aká si a to treba riešiť.
@natalson72873837 urcite sa obrat na odbornika, je to forma zavislosti. Nemas sa za co hanbit, ale uz si to nechala zajst pridaleko a naozaj potrebujes poradit od tych co tomu naozaj rozumeju a nie tu na modrom konikovi. Naozaj co najskor, kym nie je neskoro.. A ak chces naozaj komunikovat s ludmi co ti rozumeju, opat najlepsie su terapie so psychologom a ludmi, ktori si tym sami presli, hlavne tento svoj problem neprehliadaj a nebagatelizuj. A kolko mas vlastne rokov?
@sono2 ja som v zivote stretla 4 anorekticky, jednu bulimicku. jedna neviem ako skoncila, bola to ucitelka na strednej, len si pamatam ze uz bola fakt strasne chuda, no hroza.. ostatne su teraz ok. s nich ani jedna nebola nikdy tucna. Vsetky take skor citlive baby, velmi tvorive, komunikativne, myslim ze aj ten perfekcionizmus by tam sedel a taka ta zvysena aktivita, potreba stale nieco robit. Myslim ze ani jedna nemala nejake vazne problemy, ze v rodine alebo tak.. Skor ta povaha a ano, spominali, ze spustacom boli aj nejake hlupe poznamky, typu ty mas velky zadok... Aj ked tucne neboli, chceli byt perfketne, dokonale.. Inak tieto baby co poznam si tym presli v puberte, ako mlade dospele, riesili to s odbornikmi a dnes 3 z nich su dnes ok, spokojne uspesne baby. ta jedna s bulimoi neviem presne ako sa s tym popasuvava, uz sa malo vidame.. Aj sme s nou kedysi byvali, ale nevedela som o jej probleme, az nedavno to muzovi povedal jej muz.. To este k tomu, preco sa niekto pozna s anorektickami, ja som ich stretla nahodou v roznych zivotnych situaciach.
@sono2 nemylsim si to ,najskor je to vec postavy a az druhitade mozno sebavedomie+trend stihlosti,ja poznam minimalne 3-4anorektocky,ja tiez som kedysi s tym mala problem ale mastastie len 3m alw diety som mala cely zivot a nebol to problem sebavedomia ale vyslovene ze postavy a ustipacne poznamky,raz brata,raz mama raz znamy,takze tak.
Plus u nas v rodine vsetci chudi,vidis to a sestra 40kilova a nemala anorexiu,pritom ro naka vychova,podobne povahy,cize ja som presvedcena ze to je naozaj najvic o postave a az potom nejake poruchy osych ci nizke sebavedomie.
@lasoli ? To nemôžeš myslieť vážne, že normálny človek sa nechá vyhladovať, lebo veď chcem dobre vyzerať a chodí grcať na záchod aby to šlo lepšie.
Normálnemu človeku nemôže vadiť, že mi niekto povie, že mám 5 kg alebo 20 kg plus. Apropo ako sa k tým 20+ dostane tiež neni normálne.
Keď viem, že s tými 20+ budem vyzerať ako prasa.
Nevyžeriem sa do tej podoby.
Je normálne chudnúť. Ja nejem od februára druhý rok aby som vyzerala do plaviek pekne.
Potom si doprajem. Vrámci možností, nie že sa na jeseň pohnem o 3 konfekcie.
To je normálne chudnutie.
@sono2 no s jednou som zila na internate. S druhou sme nejaky cas tiez byvali. Aj s tou o ktorej som sa to dozvedela len nedavno. O tychto babach viem dost vela, aj o ich detstve, nemyslim ze si prezili nieco naozaj traumaticke v zivote. To ze s tym musia do istej miery bojovat cely zivot je pravda, tak ako napriklad abstinujuci alkoholici. Ze uz do konca zivota to v nich bude, myslia na to, musia si davat pozor,ale uz dokazu normlane fungovat a su uz psychicky zdravi. V tej faze ked baby nezdravo chudli, to bolo ine, je to naozaj psychicka porucha, preto som aj autorke pisala, ze nech sa hned obrati na odbornikov. Je toho proste vela. Ja som s tym problem nikdy nemala, ja som bola praveze ta vyzla, ktora nevedela pribrat. Este doteraz si pamatam ako mi jedna ta kamoska zavidela, ze som ako kost a koza. Ona pri tom vyzerala super, taka normalna, skor stihla. Ale dokazala zit na par jablkach a par kuskoch cestovin za den napriklad... Strasne som sa o nu bala. Nastastie teraz je ok. Bolo to pred 20 rokmi.. Aj tie dalsie dve sa drzia velmi dobre.
@sono2 no len to nieje take hned sko si myslis,ide to postupne,najskor zacne dieta kvoli poznamkam a postave a ked uz si v tom mediac a viacej stale uberas menej a mwnj jedla.Zo zaciatku nikto len tak nezacne drzat hladovku ide to postupne a casom,a hl sa bojis ze co si schudol priberies,preto najlepsie zavinat diety je nie sama ale s trenerom,ten ta nasmeruje na tu soravnu cestu.
A ano najskor je to len cisto a cisto o postave,vobec tam nehladaj psych problemy,keby to tak bolo tak do anorexie soadnu aj stihli ludia ale vatsinou su to ludia co maju z coho schudnut,aj ty h 5-6kg navyse je dost.
@lasoli prosím ťa. Akých 5,6 kg.?
Viem, že to ide postupne
A ide o to, že tí ľudia niesú silní, tým pádom tu hrá okamžite psychika, písala som ti, každý viac menej chudne aj celoživotne! Ale normálny človek, pozná hranice. Neviem si predstaviť, áno, tiež by som mala rada ešte o 3 kg menej ako zvládam dat dolu, ale ani ma nenapadne začať hladovať.
Ty si stále ideš svoje, to je presne ono, neviete si priznať, že máte problém, nejaký, lebo ho nevidíte, alebo napríkladáte mu význam.
Veta, čo si schudol priberieš? Prečo? Lebo to máš domotane v hlave. Lebo chudnete nezmyselne a potom dlávite opätovne a dookola.
Diéta vyžaduje pravidlá a pevnú vôľu disciplínu a silného človeka.
Ahoj, rada ta vypocujem 🙂. Ak chces, napis SS.