Vytrhnutie zuba

3. feb 2024

Ahojte, myslíte si,že je to hanba mať vytrhnutý prvý zub v 20tich rokoch? 😕

gemerka17
3. feb 2024

To, že máš vythnuty zub znamená, že sa o zuby nestaras. Výnimka sú úrazy.
Dbaj na to, aby sa to už neopakovalo. Nie je to dobrá vizitka.

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
3. feb 2024

@ninka297 no ja si vždy myslím,že to hanba proste je :( a mám zo seba zlý pocit….a pritom zuby mám veľmi pekné, no z nejakého dôvodu asi ja patrím k tým,ktorým sa zuby možno rýchlejšie pokazia :(

nikpa
3. feb 2024

A je to tvoja vina? Mňa nikto nikdy neviedol k tomu aby som si umývala zuby a starala sa o ne. Keď som bola malá, mama mi nakázala aby som si išla umyť zuby ale nikdy ma neskontrolovala. Ja hlúpe decko som v kúpeľni namočila kefku, posedela som si na vani a bolo. Akurát občas som si ich umyla ráno. Až keď som prišla do puberty a začali sa mi páčiť chalani, aj zuby som si začala umývať ale to už bolo neskoro. Mala som polovicu zubov už vtedy zablombovanych. Teraz mam pred 40kou, 7 zubov vonku a takmer všetky co mi zostali volako upravené. Pretože mám niekoľko implantátov, do zubov som dala toľko pezani, že som za to mohla mať nové auto. Nehovorím o tej bolesti 🙈 Takže máš len 20 a 1 zub vonku, si si vedomá toho, že sa musíš o ne starať tak sa toho drž. A veď k tomu aj svoje deti, až raz budeš voľáke mat 😀 Tie moje majú drezuru pri umývaní zubov každý deň 😀 ale raz mi budu vďační.

gemerka17
3. feb 2024

Autorka neexistuje nič také, že sa rýchlejšie kazia. Kazia za preto lebo je tam zla starostlivosť o ne. Vid vyššia skúsenosť.
Správna technika umývania, medzizubne kefky, medzizubne nite, ústna voda, škrabka na jazyk, 2 x rocne dentálna hygiena, preventivne prehliadky s RTG. A nemáš mat prečo veľké a hlboké kazy, ktoré by končili s vythnutim zuba.
Len ľudia sa často krát o zuby nestarajú ani na takejto základnej úrovni a potom plaču ako je to drahé, boja sa zubára, vyhovaraju sa na genetiku atď atď.

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gemerka17
3. feb 2024

@ninka297 preventivka pre dospelých je raz ročne. Rtg raz ročne sa dá zvládnuť aj zdravotne aj finančne.
Ono bežná starostlivosť ako som vymenovala vyššie vyjde výrazne menej ako opravy a náhrady zubov. Aj poisťovňa vie niečo za dentálnu hygienu vrátiť naspäť. Len sa treba zaujímať.

laurita285
3. feb 2024

Ja som už v 10 rokoch nemala 4 zuby 😂 a teda trápne mi nebolo

mamatroch
3. feb 2024

Mne chybalo v 37 rokoch 10 zubov, to uz hanba bola. Jeden zub nie je ziadna tragedia. Ja keby som vtedy vedela o starostlivosti o zuby, to co viem dnes, tiez by som tak nedopadla (strava, medzizubne kefky, ustna voda, pravidelna zubna hygiena u odbornika...)

autor
3. feb 2024

proste odkedy viem,že mi majú ten zub vytrhnúť tak na nič iné nemyslím len na svoje zuby☹️ chytajú ma z toho už úzkosti

marcelas82
3. feb 2024

Ahoj ja som už v 15 mala 1 zub vonku, stále mi ho zobar opravoval,stále praskali, tak šiel von. Momentálne mám na Tom mieste mostík zo sklených vláken, a nemôžem na tej strane ani jesť, ako mám to tak vsugerovane,že sa zlomí 😂. No a na druhej strane mám od 23 ďalší vonku a tam je zas normálny mostík. A žijem 🙂

lukbe
3. feb 2024

Hanba s tým nemá nič. Aj keď neviem, či si ho zanedbala. Keď píšeš, že sa ti kazia zuby, nemáš náhodou reflux? Vtedy je v ustach iné ph a zuby sa môžu kaziť viac.

gemerka17
3. feb 2024

A prečo ti majú zub vytrhnúť? Aký je na to dôvod?

autor
3. feb 2024

@gemerka17 no mala som v ňom dieru, a zubárka mi do nej dávala liečivé vložky, lenže po čase ako som tam mala aj tú liečivú vložku tak ma to bolelo a potom som išla k zubárke, vybrala mi tú vložku a odvtedy ten zub mám otvorený a odvtedy ma nebolel. Hlavne,že mi zubárka povedala,že mám koreňové liečenie a keď som bola u nej naposledy,tak mi s tým zubom ani nič nerobila (robila mi niečo s iným, o ktorom som ani nevedela,že s ním niečo mám) a potom keď som sa jej spýtala na ten zub s tou dierou tak povedala len,že “to si nechajte vytrhnúť”.

lukbe
3. feb 2024

Skúsila by som inú lekárku.

gemerka17
3. feb 2024

Riešenie jednoduche. Chod k zubárovi, ktorý má vybavenie a zub osetri. Nemusíš sa so zubom lucit a tym padom aj hanbiť. A s daným prístupom by som zmenila zubarku.
Väčšina zubov sa dá teraz zachrániť, len treba ísť k odbornikovi, ktorý má dostatok času, techniky a vedomostí. A to proste nemá každý zubár.

autor
3. feb 2024

@lukbe išla som s tým už k inej lekárke,tá to pozrela a tiež povedala,že je to už také na vytrhnutie 😕 tak ja neviem, neverím,že je to až také zlé

gemerka17
3. feb 2024

Treba ísť k zubarovi, ktorý sa zaoberá liečbou korenovych kanalikov a pracuje s mikroskopom. Tí sú jediný, čo vedia danú situáciu najlepšie posúdiť, nie zubár na poliklinike, čo je rád, ak má RTG v ambulancii.

autor
3. feb 2024

@gemerka17 a k takým zubárom sa dá prísť hocikedy s tým,že mám takýto problém alebo potom k tomu zubárovi potom už musím patriť ako pacient?

gemerka17
3. feb 2024

Stačí si zavolať. Väčšinou majú aj fajn terminy. Keďže sú plne vybavený a poisťovňa prispieva máličko, tak zazmluvneny nie sú, čiže kľudne k nemu môžem prísť na riešenie 1 problému. Často takýto zubári robia tieto zákroky (ako je ten tvoj), že ich zubár pošle, lebo oni nemajú takú techniku. Pacient sa potom vráti k pôvodnému zubárovi. Si pacient ale nie vec, môžeš mať aj 10 zubarov.

autor
3. feb 2024

@gemerka17 Ďakujem😊 ja nejak stále verím v to,že by sa to dalo zachrániť….

gemerka17
3. feb 2024

Objednaj sa k tomu zubárovi, ktorý sa na špecializuje. Čiže pracuje pod mikroskopom. Ten ti najlepšie povie čo a ako.

blavackaerika
8. aug 2024

@gemerka17 nesúhlasím. Genetika nepustí...a po druhé mne sa v tehotenstvach a po pôrodoch veľmi začali kaziť zuby tak okrem osmiciek si to jedna šestka už odniesla a je vonku....nie preto že by vyslovene musela, ale xyz krát bola prevrtavana, mala som za sebou endodenciu a aj tak robila ustavične problémy a bolela.... Tak som sa rozhodla že ide von a bude pokoj... Nemohla som kvôli nej spávať a len som do nej investovala a aj tak to neprinieslo účinok, takže išla...
Autor príspevku, určite to nie je hanba a ak je to nejaky predný zúbok, dnes sa už dá pekne nahradiť implantátom, i keď na to sú treba tiež pripraviť značnu hotovosť.

autor
8. aug 2024

@blavackaerika nakoniec mi vytrhli, bola to zadná horná 6ka čiže nie je to také strašné

blavackaerika
9. aug 2024

Áno ja tiež tak... Dobre si urobila ak ti robila problémy..
Zhodou okolností som včera bola na preventívne a išla von aj posledná osmička 🙂

autor
9. aug 2024

@blavackaerika no ano pravda, a dokonca sa od nej pokazila vedlajšia sedmička vraj. Takže hej muselo to ísť von. 😕

donna1661
12. sep 2024

Dobrý deň prosím vás vedeli by ste kde mi vytrhnú zub mam problémy zlomil sa mi a strašne boli a začína chytať sivú až čiernu farbu... Môj obvodný zubár ma dovolenku a už nevydržím neviete náhodou kde mi to vytrhnú som z Lučenca ďakujem za každú odpoveď