Vysvetlenie výsledkov

yulia9893
23. nov 2023

Dobry den,

prosim vedel by mi niekto vysvetlit tieto vysledky ?
Anti-gliadin (GAF-3X 3,98 kRU/l 0 - 25 |* | | |
Anti-gliadin (GAF-3X =0-25
Anti-t-transglutamin <2.00 =0-20

Dakujem

majamat
23. nov 2023

teraz neviem ci tomu dobre rozumiem, lebo je tam nejak vela skratiek.

antigliadin je zrejme norma 0-25 a vysledok je 3,98, cize je v norme.
antitransglutaminaza je norma 0-20 a vysledok je menej ako 2, cize tiez v norme.

yulia9893
autor
23. nov 2023

@majamat takto mi poslala alergóogicka a ziadne vysvetlenia. Ked som volala, tak mi povedala, ze mate vsetko dobre a nic viac nechcela vysvetlit :(

majamat
23. nov 2023

@yulia9893 no vsak je to dobre, ako povedala

dianm
23. sep 2024

@majamat dobrý deň mám podobné výsledky len antigliadin IgA 20 s rovnakým ref. Rámcom. Hodnota 20 je už pomerne vyššia ale neznaci celiakiu? Vďaka

majamat
23. sep 2024

@dianm antigliadin su velmi nepresne protilatky a nechapem preco ich este pouzivaju.

ovela presnejsia je antitransglutaminaza. tu robili?

pokial su protilatky v referencnom rozmedzi, nepovazuju sa za pozitivne.
su cleiatici, ktori maju negativne, alebo len hranicne protilatky, pricom za hranicne s apovazuju aj take, ktore su nad normu, ale su zvysene len malo, napr 35 a pod.

celiatici, ktori maju pozitivne protilatky, cize ta druha skupina celiatikov je ovela pocetnejsia a tito celiatici pri diagnostike celiakie mavaju rozne protilatky v 3-ciernych cislach. moja dcera mala jedny 350, druhe mala 85, dalsie nemaju hodnotu, su len pozitivne, ci negativne.
dcera mojej kamosky mala protilatky tie rpesnejsie 200.
cize pri celiakii protilatky stupaju naozaj do vysokych hodnot.

samozrejme celiatici s negativnymi protilatkamis u vynimkou. pripadne na zaciatku celiakie su prostilatky este nizke, ale casom stupnu, no castokrat vydlvoene v tomto obdobi este nemsia byt silne priznaky, aj ked vylucene to tiez nie je.

dianm
23. sep 2024

@majamat vdaka ja som už pred rokmi celiakiu riešila kvôli anémii. Všetko som mala negatívne,presné hodnoty neviem ešte aj genetika, toto konkrétne vyšetrenie bolo robené na hematologii. Možno by mohli byť výsledky skreslené stavom čriev.😕

majamat
23. sep 2024

@dianm neviem ako to myslis, ze skreslene stavom criev.
a pochopila som spravne? genetika an celiakiu bola negativna? ak ano, pravdepodobnost celiakie je minimalna.

dianm
23. sep 2024

@majamat teraz po sebe čítam vidím, že som sa nevyjadrila dobre 🙂.Áno, krv, biopsiu, genetiku mám za sebou s výsledkom negativne. A stavom čriev myslela som, že to môže mať vplyv. Chcem ísť na sibo testy.

majamat
23. sep 2024

@dianm no samotne pozitivne protilatky nic neznaenaju, musi sa robit aj biopcia, cize ak su trosku vyssie protilatky, nemusi to byt vyslovene len pri celiakii a teda ak sa jedna o protilatky, ktore su nepresne, potom su zdvihnute z ineho dovodu.
dokonca aj tie rpesnejsie mozu byt zdvihnute z ineho dovodu. dieta mojej byvalej kolegyne malo protilatky, tie rpesne aj v 3-cifernych cislach a viacere a nakoniec biopsia, aj genetika negativna.