Ahojte baby. Mám takú otázku, som už zúfalá z tohto. Veľmi mi to uberá na sebavedomí a plačem stále keď sa ráno pozriem do zrkadla.
Pred 3 mesiacmi som mala na brade neskutočnú podkožnú vyrážku. Bolo to veľké primerane ako palec (nesrandujem, vážne) išlo skôr o cystu, ktorá tam bola 3 týždne pokial nevytiekla. Mala som to prelepené leukoplastom a natierala si to sudokrémom a gafrovou masťou.
Vytekalo to ďalšie 2 týždne vždy po troške.
Teraz je už cca mesiac po tom, čo bola rana otvorená a mne tam ostala taká tvrdá hrča. Akoby tá voda, či hnis ostal tam a ešte aj stvrdol.
Vážne neviem či s tým robiť a veľmi ma to trápi.
Myslite, že mi to na chirurgii len tak vyrežú alebo čo.
Už mesiac sa to nemení a ja nechcem do konca života chodiť s hrčou na tvári. Prosím poraďte mi, som zúfalá. Prikladám aj fotku.
to bude cysticke akne. moze vlemi potrapit. chirurg neviem ci je dobra volba. je to moznost, ale je mozne, ze by ti to otvoril a zahoji sa to jazvou. aj ked na druhej strane poi tomto sa asi jazve nevyhnes. ja mam po takomto type akne jazvy na lici. same sa vylieci,a le trva to mesiace, nez sa to vnutro vstrebe. ak sa ti to zvykne robit, chod ku koznemu.
na kozne nepotrebujes VL a odo mna nechcu ani zdravotnu kartu. aj ked zavosi asi aj od kozneho problemu. niekedy dr. potrebuju do karty nakuknut.
@misel714 ja by som este chvilu pockala a skusila natierat visnevskeho balzamom. Ak by nepomohlo, potom by som to isla konzultovat. Ja som nieco podobne mala na chrbte, dala som si to odstranit na chirurgii. Tuto tvoju zalezitost na tvari by som konzultovala skor na plastickej chirurgii, kde funguje aj dermatolog.
@misel714 mam skoro rovnaký problém, sem tam sa mi vyhodí takato podkozna veľká hnusná vyrážka, bola som u kožnej a dala mi ATB plus atb vodičku. Akonáhle sa mi začne robiť takato vyrážka, natieram tou vodickou a ešte mám domáci chemicky peeling a ten mi veľmi pomáha niečo take zastaviť hneď na začiatku. Naposledy som mala cca pred mesiacom to malo velku hrču na krku, mne to nevytieklo vôbec, doktorka mi vravela, že potrva pár mesiacov, kým sa to vstrebe. Je to neporovnateľne mensie ale stále to tam je. Keď som mala v minulosti takéto cysty, trvalo cca 3-4 mesiace, kým sa to úplne vstrebalo, ale nikdy to tam neostalo, myslím, že sa nemusíš báť, že to budeš mat navzdy, chce to len trpezlivosť.
@lucinka1988 presne aj u mna to tak bolo.
kedysi som brala na to Isotreoin ( Roacutane ) a tato liecba zabrala a nadlho. no mame v sebe akusi predispoziciu k tomuto a preto sa akne zacalo objavovat znovu ( tak po 13r od leicby ),a el zatial len a brade a pod bradou. postupne asi v priebehu 2r sa to zhorsovalo a isla som na kozne. najskor som mala mast s retinoidmi, neskor Skinoren a nic nezabralo a potom Duac - atb a to uz zabralo. sucasne som zacala s pouzivanim chemickeho peelingu a akne sa prestalo tvorit, pripadne len take, co sa dalo vytlacit a zahojilo sa. teraz som uz mala opat take hprsie ( asi to bude trochu aj rocnym obdobim, cez leto je plet lepsia ), ale nastastie mi tiez hrca nezostala. teraz uz mam opat retinoidy v masticke ( konkretne Diferin ). no zabudam na to. zatial davam 2x tyzdenne, ale teda susi to plet, preto nemozem moc casto.
@majamat presne môj prípad, cez leto úplne super, na zimu horsie, mne sa takéto akné začalo teraz v 30-tke objavovať ako som začala brat antikoncepciu, ale neviem, či to môže mat nejaký súvis. Možno strava..ani kozna mi nevedela povedat. V každom prípade ten chemicky peeling dosť pomáha, ale tie podkozne hrče vedia riadne potrápiť, ale po istom case (pár mesiacov) mi vždy každá hrcka zmizla..
Neviem co si mysli mk , ale ty by si mala ist k chirurgovi .ak nechces mat hrcu nadalej .ktora sa ti znova urcite zapali a otvori.