Vyšší tlak a aj pulz

terezia1998
29. jún 2023

Ahojte možno mi s mojim problémom niekdo pomôže alebo mna aspoň ukľudní ale už dlhšiu dobu sa necítim úplne Ok neviem to úplne popísať ale cítim cely deň ako mi buší srdce do toho únavu ale zároveň ako by moje telo malo veľa energie skratka sa vôbec necítim dobre nejde to toľko opísať :/ keďže som mala starý tlakomer rozbitý tak som si ho dnes zmerala u mamky aby mma to ukludnilo ale tlakomer nepotešil tlak 114/84 a pulz 101 potom spadol na 94 mám 24 rokov som anemicka ale pravidelne užívam železo plus vitamín c a magnezium som začala teraz som prišla domov a dala som si polku magnerotu aby tlak trosku spadol…chystám sa k obvodnej lekárke na další týždeň nech zoberie krv aj na skryté krvácanie a preventivku :( neviem prečo stále niečo je keď nieje to je to ale inak som vždy mala nízky tlak väčšinou 90/60 alebo 100/60 a pulz som mávala v klude 70/80 neviem čo sa to deje a ako dlho to trvá…môže sa mi niečo stať s takým tlakom ?

luccija
29. jún 2023

A co je zle na tom tlaku?aj si bola určite vystresovaná tak tep mohol byť vyšší.Polka magnerotu je nič tak buď si dávaj pravidelne ako píšu a nie takto.Magnezium chyba veľa ľuďom môžeš mať tetaniu, úzkosť čokoľvek...štítnu žľazu...

marci77
29. jún 2023

@terezia1998
ved tlak je v pohode, nie?

co sa tyka pulzu, ak mate takyto zvyseny mozete mat problem so stitnou zlazou alebo napr. tachykardiu (obvodna vam zoberie krv, urobi zaver, mozete trvat napr. na EKG)

ja tiez som mala problem so zelezom, vacsinou v tehotenstve mi to zistili, ale tabletky stacili (pripadne melasa) na zlepsenie vysledkov zeleza
patrajte dalej, kludne navsteva endokrinologie alebo to EKG

drzim palce🍀

terezia1998
autor
29. jún 2023

@luccija tetaniu mám od 16 bola som na vyšetrení a bolo mi povedané ako mám magnezium užívať ale to s tým nemá žiadnu súvislosť a nebola som vystresovaná cely deň som v klude

msnesquik
29. jún 2023

@terezia1998 ten tlak je ok, nie je vysoky vobec..ja som pocas hospitalizacie mala 150/120, to je vysoky tlak...henten co mas je ideal, vyssie tepy mozu byt spojene s anemiou
A este teda pridam, ja som po onko liecbe, takze casto kontrolovana, mala by som mat vsetko ok a tepy mam vysoke...doma lepsie, ale stale nad priemerom, pripisujem to aj tomu, ze moc nesportujem

luccija
29. jún 2023

@terezia1998 polka magnerotu je nič.Ostatne súvisí s tetaniou.Vacsinou dávajú Magnosolv ten je silnejšii.Aj ten pulz nie je nijako závratno vysoký.Citam už tvoj neviem kolky príspevok ohľadne toho isteho

terezia1998
autor
29. jún 2023

@luccija netreba všetko hádzať na tetaniu mám ju od 16 a vždy keď slm mala nejaký problém tak sa našla príčina :D čiže nie vždy je Ok všetko hádzať na tetaniu a keď čítaš muj už niekoľký príspevok tak by si to mohla vydiet 🙂 polka magnerotu je možno nič ale na zníženie tlaku stačí na noc nieje dobre magnezium vôbec užívať

terezia1998
autor
29. jún 2023

@msnesquik vyššie tepy môžu byt spojené keď nejaký čas neuzivas železo už to mám odsledovane ale ako slm si dala polku magnerotu tak mo pekne spadol na 104/75 a pulz 73 takze mi to pomohlo ale ďakujem za ukľudnenie 🙂🫶🏻 Na další týždeň zbehnem k obvodnej nech viem na com som…nemusíš úplne športovať stačí viac pohybu ja napríklad chodím často niekam aj pešo alebo korčule sú fajn

terezia1998
autor
29. jún 2023

@marci77 áno áno s tým hlavne idem za obvodnu aby urobila prrventivku a aj vyšetrenie na skryté krvácanie 🙂

dota6
29. jún 2023

Neviem či športujete, ale odporúčam beh. Behám už pár rokov, začínala som s tepom nad 100 v kľude, opakované merania ekg. Odkedy behám je to v norme 🙂 odporúčam šport. V zdravom tele zdravý duch.
Ja som bola ako mátoha, ráno som vstala a už som bola unavená. Ale nakopla som sa a prišla som z práce a ešte som šla zabehnúť aspoň 3km. Veľmi pomohlo. Cítila som sa zdravšie a lepšie. A bonusom bolo, že som aj lepšie vyzerala, každý sa ma pýtal či som nebola na zákroku :D a ja som len žiarila zdravým :D

mamina7070
29. jún 2023

zamestnaj si hlavu vysledky mas ok staci menej sa pozorovat

majamat
29. jún 2023

@terezia1998 tlak a pulz kolisu. nei su stale rovnakych hodnotach.
nebola si doma, neviem ci s pred meranim sedela,a le niekedy je clovek rozlietany a nepomoze ani trochu si posediet.
pul odrzkaduje fyzicku namahu,a j psychicky stres a tiez byva vyssi pri niektorych ochoreniach - aj pri anemii a tiez pri nikom tlaku. clovek co mava nizky tlak a ty si nizky uviedla, ze mavas, takemu cloveku moze vyskocit uz pri malej namahe.

siska53
29. jún 2023

@terezia1998 Tlak mas v pohode!! Pulz mas vyssi, to mavam aj ja a ked mam takyto nizsi tlak a vysoky tep, necitim sa dobre. Za tym moze byt x veci, u mna napriklad histaminova intolerancia, ale tusim aj pri anemii byva vyssi pulz.

terezia1998
autor
29. jún 2023

@dota6 necvicim ale hýbem sa pravidelne pomaly všade chodím pešo a už rok sa zdravo stravujem vysoký pulz mávam keď chyba železo čo sa niekedy stane lebo ho nechcem užívam každý deň čo ani nemôžem lebo je od hematologicky na predpis tak mimo menzes užívam bez predpisu tento problém nastal niečoho iného čo zistím hneď ako sa dostanem k obvodnej lekárke ale ďakujem za typ

terezia1998
autor
29. jún 2023

@mamina7070 dobre…až vám bude zle tak vám poviem nepozorujte sa 🤣 neviete nič ani ste si to poriadne neprecitala a píšete tieto sracky toto mma vždy vytáča u takých ľudí ako ste vy

terezia1998
autor
29. jún 2023

@siska53 tam skôr u toho príspevku slo o to že sa vôbec necítim vo svojej kozy a už dva týždne sa cítim dosť zle a toto boli len plus k tomu príznaky 🙂

terezia1998
autor
29. jún 2023

@majamat áno máte pravdu ja keď napríklad dlho sedím a postavím sa tak to hneď cítim problém nás malo nízkych ale s nízkym tlakom sa cítim dobre mám ho niekoľko rokov…nikdy som nemala takýto tlak ale je pravda že som si teraz tlak merala po dlhšej dobe lebo necítila som sa dobre tak som si odmerala 🙂

majamat
29. jún 2023

@terezia1998 este mi napadla jedna vec.
velmi casto sa stretavam s tym, ze ak sa neikto citi zle a namera si zly tlak,a lebo pulz, tak to povazuje za pricinu. no malokoho napadne, ez to nie je pricina,a le dosledok.
proste neico sposobila takyto stava nasledok toho su zemny v pulze a tlaku. teraz pisem vseobecne, elbo tu sa neda hovorit o zlom tlaku.

liv1
29. jún 2023

Tlak moze kolisat. Rano iny, na obed iny a vecer iny. Odsledovat hodnoty tlaku “pravdivo”, znamena zapisovat si to par dni aspon a byt pri merani v klude ale to asi vies. Busenie mozu sposobovat aj intolerancie, ale aj nahromadeny stres. - neznamena, ze ked si dnes nemala tazky den, ze to nemusi byt z toho. Aky si mala posledny mesiac dva? Spis dobre? Nemavas busenie viac po sladkom? Najlepsie je ist na ekg a na kardiu poprosit o celodenny holter. A inak aj psychicky stav ovplyvnuje tlak. Ale ze velmi. Magnerot sa cudujem ze tak rychlo zaucinkoval, skor mi to pride ako placebo. Ale na tvojom mieste by som ho brala pravidelne. Najma ak mas tetaniu. Ani krvne testy nemusia ukazat medostatok horcika, pretoze to neznamena ze ak je na testoch ok, ze ho bude dost v bunkach. Kardiolog mi vzdy hovori nech si davam pravidelne. A kludne aj vyssie davky. Takze moja rada je smer dr, to co pocitujes moze byt aj uzkost aj psychika aj ta tetania - ale tetania je zas len ukazovatel nejakeho problemu ci nedostatku v tele. Ze sa hybes super, ze sa zdravo stravujes super, teraz uz len vypatrat z coho sa necitis dobre. Plus potom este stitnu zlazu je dobre vysetrit

vanilkovazmrzka
30. jún 2023

Tlak mas v poriadku, ved to je skoro ucebnicova hodnota. Tep vysoky, ano. Ja mam od kovidu vyssi tep, toto co si popisala som mavala obcas tiez… chvilkovo. Busenie srdca, dokonca mi bilo srdce tak nahlas, ze ked som lezala v posteli, ani som kvoli tomu nedokazala spat, lebo ma to rusilo… mne na to takmer vzdy pomohlo dychove cvicenie. Lahnut na chrbat, pomaly sustredene sa nadychovat postupne do brucha, hrude, po klucnu kost, v max nadychu na sekundu zadrzat, potom pomaly vydychovat v opacnom poradi, v max vydychu sekundu zadrzat. Dychat pomaly, sustredit sa na ten dych, na to, ako sa ti hybe telo, opakovat, az kym sa to neupokoji. Nevravim, ze to je riesenie tvojho problemu, ale mne to takto vzdy po chvili vedomeho dychania to busenie srdca upokojilo.

dota6
30. jún 2023

@terezia1998 tak skúste okrem toho pešo chodenia aj pobehnúť, alebo tú chôdzu zrýchliť 😇 nemyslím v zlom. Ide o to, že tie vytrvalostné športy naozaj pomáhajú srdiečku 😇
Mne bolo povedané, že za ten moj vysoký tep môže nízka váha k mojej výške (podvýživa) v tej dobe. Tiež hormóny a psychika :D lebo ja som sa vedela zostresovat sama.
A možno by pomohla dovolneka, bez tlakomeru úplne, nebrať ho zo sebou. Relax a pohoda tiež pomáha.
Inak polka magnerotu nie je málo? Bola som na rizikovom tehu odd hospitalizovaná a teda 3x do dňa mi tieklo magnézium do žily a ešte som musela brať aj v tbl forme 3x1 tablety. A aj tak to nepomohlo. Takže kľudne aj viac toho mg :D keď ho do mňa tolko napchali a to ja mám tlak stale okolo 120/80-90.

kvetinka1918
30. jún 2023

@terezia1998 Ahoj ja som tehotná a moj tlak je 160/112/88 nieje mi dobre (točí sa mi hlava, mám závraty,je mi na odpadnutie,hlava má bolieva) musím užívať lieky, spodné 2 tlaky mávam ako ty doktorka na internom mi hovorila pokiaľ to nieje nad 90 je to ok a ak sa necítis dobre choď k obvodnej a tá už bude vedieť možno ťa pošle na interné uvidíš ale podľa mňa máš tlak v poriadku skús uvidíš čo ti povie pekný deň. 😊

terezia1998
autor
30. jún 2023

@kvetinka1918 ďakujem pekne už som bola na internom minuly rok keď som mala tieto problémy a to ako sa cítiš sa rovnako cítim aj ja niekedy je to ešte horšie určite pôjdem k obvodnej hneď ako mi dá dátum 🙂 dnes si tam budem volať, ďakujem pekne aj ty maj pekný deň 🙂

terezia1998
autor
30. jún 2023

@liv1 na týchto vyšetreniach som bola pred rokom a všetko som mala Ok okrem krvných testou ktoré ukázali nedostatok železa čo spôsobovalo všetky moje problémy máš pravdu môže tam byt toho veľa preto sa chystám k obvodnej 🙂 teraz mám novú doktorku ktorá sa zaujíma o pacienta tak mna pošle a budem len rada keď budem vedieť príčinu

terezia1998
autor
30. jún 2023

@majamat ja nehovorím že toto je príčina už som to pisala niekoľko krát že to má s tým spojitosť 🙂 a len to patrí k tomu ako výsledok že niečo nieje Ok nemám panicku povahu vždy všetko riešim s kľudom a snažím sa nájsť príčinu ako som hovorila ja som si včera tlak zmerala po xxx dlhej dobe…pretože som sa cítila extrémne zle a nikomu to neprajem aby v takom mladom veku sa cítil na 80 a stále mal nejaký problém nieje to o tom že si to nahováram ale človek to na sebe cíti keď mu je zle ako keď ho boli hlava alebo zub tiež si to nenahovara…chcela som len vedieť skúsenosť a možno trosku ukľudniť lebo na pulz a tlak som citlivá mala som s tým dávnejšie strašne problémy keď som mala železo pomaly na 0 a nikdo to neriešil a som rada že sa tu našlo pár normálnych ľudí ktorý poradili a povedali 🙂 k obvodnej sa chystám ako som už pisala

eliska13
30. jún 2023

@terezia1998 železo sa užíva každý deň, ak ho potrebuješ.Ty si všetko davkujes ako sa Ti chce?

irusa
30. jún 2023

v prvom rade doštuduj, že aký máš mať tlak a potom stresuj, tak isto naštuduj si aj postup merania tlaku
a pokiaľ máš tetániu, tak vieš, že to môže mať za následok vyšší pulz

mamina7070
30. jún 2023

@irusa presne kedyze mam taky tlak skacem meter dvadsat

irusa
30. jún 2023

@mamina7070 ja mám zvyčajne tlak dobrý, tep vyšší s arytmiou.... no pri tetanickom záchvate mám tlak 170/110 a pulz 170

majamat
30. jún 2023

@terezia1998 no ale potom neries tlak a pulz, takom pripade je to bezpredmetne. ries pricinu. no z tvpjich proispevkov vychadza, ze na to kladies moc velky doraz.

psala si ze tlak a pulz si mala zly pri nedostatku zeleza. pri nedostatku zeleza vznika anemia, vtedy mozu byt tlak a pulz odlisne, ale vyslovene zeleo samotne pulz vobec neovplyvnuje.

pisala si, ez si si dala 1/2 magnerotu a vsetko ti to kleslo. mozno to nebolo magnerotom,a le bezne denne kolisanie talku a pulzu.
tlak a pulz nie je stala hodnoty, nase srdce pracuje avytvara tlak a tempo akym bije ( pulz ), podla toho, kolko kyslika a zivin potrebuje odoslat krvou do organizmu. zakonite pri namahe ho telo potrebuje via.c cize v spanku je pulz a tlak nizsi ( ale zavisi od fazy spanku ), ked sedis je nizsi,a ko ked sa hybes. ked si meras tlak a pulz, musis sediet aspon 15min a nesmies sa medzitym ani postavit, ze si ides zobrat tlakomer ( casta chyba ), lebo to uz si sedenie prerusila. jednoducho ziadne vstavanie.
ja som mavala v klude pulz aj 130, ako ano, je dobre to riesit, ale ja som hned neriesila. bolo to v dni, ked som sa necitlila uplne dobre a doteraz enviem pricinu.
vela robia aj hormony - pms, stitna zlaza. ja mam stitku ok.
anemicka som nikdy nebola.
obcas mi nameraju tlak 140-145/95-105. toto uz je zvysena tlak, nei ten tvoj, tvoj je uplne v rnorme. to ze taky nemavaz, to neznamena, ze sa norma posuva nizsie, stale je v norme.
nehovoriac o tom, ze dogi tlakomery nie su presne. neviem teda akym si si merala, ale predpokladam, ze digi tlakomerom, lebo klasickym neodmeras cisla, kde je na konci 4, ci ine, okrem 0, priapdne este 5 by sa dalo. ine nie.

pises, ze mas nedostato zeleza a predpokladam, ze si anemicka. anemia aj nedostatok zeleza maju svoje priznaky. v krvi mas malo krvinieka krvneho farbiva, ktore prenasa kyslik a tovjmu telu musi chybat kyslik. preto pri nejakej namahe, pripadne to mozebyt aj v klude, srdce pracuje ryhclejsie, aby vypumpovalo viac krvi do organizmu,a by sa doplnil chybajuci kyslik.

prrirovnanie:
- ak potrebujes za urcity casovy usek z miesta namiesto preniest 600 jablk a mas nadobu, kde sa ich zmesti 10, tak sa musis otocit 60x za ten casovy susek.
- ak ale potrebujes preniest opat 600 jablk, za rovnaky casovy usek,a le mas nadobu, kde sa ich zmesti len 6, tak musis prejsist 100x. a dokocna aby si to stihla za rovnaky casovy usek, musis ist rychlejsie.

takto funguje prenos kyslika pri anmeii. je to urcite trochu indoividulane, elbo ludske telo je zlozity stroj, ale ako prirovnanie staci. to, kolkokrat sa otocis s jablkami je pulz a to ako rychlo pojdes, je tlak. no pricina je mala nadoba v druhej verzii - nedostatok krviniek a krvneho farbiva z nedostatku zeleza.

cize tlak ti moze pri anemii stupnut a samozrejme zasoba kyslikom moze byt slabsia, co ovplyvnuje tkaniva, ktore potom nemusia fungovat spravne.

nehovoriac o tom, ze tvoj tlak je uplne ok. iba pulz mas trosku vyssi, potom poklesol najskor na 94, potom na 73. co uz je normalna hodnota.
magnerot toto neurobi. a uz vobec nie 1/2davka. jednoducho to je uplne bezne kolisanie TK+P pocas dna v zavislosti od stavu organizmu.

ak sa necitis dobre chod k dr. pisala si ze pojdes, ale co chces aby sme ti tu napisali? na MK ti Dg neurcime.

a trosku ma prekvapuje aj to skryte krvacanie co spominas.
skryte krvacanie mozes mat, ale bud byva masivne, kde sa velmi rychloobjavia priznaky a vacsinou tomu nieco prechadza. obzvlas u anemickeho ckoveka su tie priznaky skor. musi to mat urcitu pricinu - cievny problem, urazy,poruchy zrazanlivosti, ci cievne problemy ( aneurizmy ) a zabudla som pazerakove varixy, alebo vredy.

ak je krvacanie pomale, moze byt nenapadne a sposobuje to nejake ochorenie. asi najcastejsie v traviacom trakte - tiez vredy, ochorenia criev a konecnika.
toto sa nevysetruje odberom krvi, ale vzorkou stolice, pripadne endoskopickym vysetrenim. este je tu gynekologicke krvcanie, ale tam to zistis aj sama bez vysetrenia. rovnako krvacanie do moc mechura. ak su tam len mikroskoicke stopy krvi, tak to nestaci na vytvorenie anemie, pokial mas inak tvorbu krviniek a krvneho farbiva vporiadku.

irusa
30. jún 2023

@majamat no po tvojom príspevku jej preventívna stačiť nebude 😀