Vysoký krvný tlak

steve8763
27. dec 2024

Dobry den,
moja mama (70r) na obcas podvecer/vecer vysoky krvny tlak (niekedy cez 200)… berie lieky, ale len na znizovanie krvneho tlaku (Prestarium, Betalok, Agen)…no nevie prist na pricinu. Stale pred tym ako jej vyskoci tlak tak citi chlad, je jej zima, ma studene ruky a nohy.
Neviete mi poradit, co moze sposobovat pocit chladu, studene koncatiny…spojene s vysokym krvnym tlakom?

Dakujem,

Stefan

balerina2025
27. dec 2024

urcite smer lekar. cez 200 normalne nie je, ani ten pocit chladu

sevrin
27. dec 2024

Diastolický má koľko? (to je to menšie číslo).

steve8763
autor
27. dec 2024

Ano uz bola viackrat no stale len miesaju novy koktail liekov, ale nevedia prist nato, co sposobuje ten chlad. Ci to nesposobuje nejaky organ, alebo nieco naco clovek ani nepomysli… diastolicky ma aj 100

sevrin
27. dec 2024

200/100 je dosť veľký rozdiel. Ale keď ani lekári nevedia, čo spôsobuje ten chlad, tak to nevyriešia ani stovky rádobylekárov na Koníku. Možno by som hľadal súvis medzi tým vysokým rozdielnym tlakom a chladom, ale ja som tiež len taký rádobylekár.

luccija
27. dec 2024

@steve8763 určite k internistovi, ak berie lieky nemala by mať taký vysoký tlak.Hybe sa?pocit chladu a zle prekrvenie vysoký tlak môže spôsobovať aj zrazenina, upchata cieva.Ale starší ľudia sú často neprekrveni.Berie aj lieky na riedenie krvi?Dobre nadavkovat lieky je umenie otcovi zase znižujú az príliš tlak tiež dlho trvalo, kým ho nastavili.Ale jemu robili aj stent do cievy mal ju upchatu.Bolo by dobe ísť k cievnemu chirurgovi na sono a pozrieť cievy na nohsch, vedúce do mozgu..tam otcovi zistili upchaté cievy, následne CT a operácia. z akého mesta, kraja ste?

steve8763
autor
27. dec 2024

Tak vela krokov hlavne v zimnych mesiacoch nenachodi, berie lieky aj na riedenie krvy, taktiez vo VUSCH jej davali 2xstent (ked mala infarkt (stredny) a za 3/4 roka este jeden stent. Sme z Kosic.

steve8763
autor
27. dec 2024

Cievy na nohach jej nekontrolovali

luccija
27. dec 2024

@steve8763 tak treba ísť tam, kde jej to robili.Dolezite je veľa tekutín a pohyb viem, že to je ťažké, ale ja otca "buzerujem" dostal hodinky a sleduje si kroky a chodí na prechádzky.S týmto sme si užili svoje minulý rok zistili mu upchatu cievu do mozgu a, až keď sme pátrali po príčine prečo ho bolia nohy zistili, že aj v panve mal upchatu.Nechcem byť zlá, ale každý lekár si rieši len čo je na papieri nikto nepozerá sonom celé telo a, keď je ateroskleróza je viac než isté, že na celom tele sú tie cievy zle.Jemu merali takým ako tlakomerom prietok na nohách, rukách, do hlavy...
Až potom sa to zistilo a stratili sme pol roka.

steve8763
autor
27. dec 2024

Dakujem, urcite vybavime cievne dolnych koncatin. A hodinky dostala na vianoce a zacne aj “buzeracia” z nasej strany na pohyb. Dakujem este raz

3009
27. dec 2024

@steve8763 pocit chladu či triašky pri vysokom tlaku je sprievodný jav.

vorkola
Včera o 15:59

@steve8763 No a este upozornujem, ze moja mama brala na vysoky tlak cca 20 rokov AGEN a asi po 15 rokoch dostala z neho rekovinu prsnika, ja som na to pri nej nedosla,lebo vtedy som letaky liekov necitala,nepoterbovala , az teraz asi po 5 tich rokov mi mudr obvodak tento agen dal tiez som mala tlak vysoky,precitala letak, a uz som sa ani necuduvala preco mama dostala agresivnu rakov,prsnila.Prsnik sa amputoval, bol potom pokoj,ale kedze vek 92 rokov mama umrela, Agen je nebespecny ,tlak znici ale pocase kontraindkacie rakovina prsnika.mamuani prsnik nebolel, ale hrozne ruka, Mudr nadvihla prsnik , a pod prsnikom nador jak vlazsky orech,Nastasie bol opuzdreny,ale radcej ked to bol onko pozit. zobrali cely prsnik

stanulienkat
Včera o 16:05

@steve8763 mama dodržuje režim, primeraný pohyb, dostatok tekutín, nemá nadváhu, obmedzuje solenie, užíva lieky tak ako jej ich napísal lekár???? Niekedy sa musí napísať, alebo obmeniť viac liekov, kým niekomu sadnú. Píšes, že má stále nové koktejly, zrejme je zle nastavená. Buď robí ona chybu, alebo je ťažsie nastaviteľná. Niekedy musí lekár vyskúšať viac liekov, nesadnú všetky lieky každému ako na povel. O zdravotný stav sa musí aj ona príčiniť, nielen lekári. Tlak nie je určite v poriadku. Dohliadni na to, aby pravidelne užívala všetky lieky, obmedzila solenie, malá pohyb a všetky opatrenia, ktoré vie ona dostať pod kontrolu.

@vorkola prosim ta NETREP!!!