Vysoké triglyceridy

1. sep 2022

Ahojte,

Prosím Vás dnes som dostala poštou výsledky za posledný pol roka a mám zvýšené triglyceridy :

17.2 - 3gly 263,2 HDL 37 chol 221
15.5 - 3gly 494,4 HDL 28.8 chol 218
23.8 - 3gly 810 HDL 22.4 chol 234

Normálne som sa zľakla, posledné mám 810 😔
A to alkohol nepijem. Zajtra idem k obvodnej a nechám si urobiť aj na DM testy. Ale z čoho mi to mohlo tak vyskočiť? Jedine čo som mala bol extrém stres v práci, môžem mať z toho stresu také zvýšené najmä to posledné? Určite mi dá obvodná nejakú liečbu ktorú aj prijmem. Môžu byť zvýšené hodnoty príznakom inzulínovej rezistencie? Ďakujem vopred

oriesocek
1. sep 2022

pokial sa triglyciredy zvysuju, tak by bolo dobre riesit metabolizmus tukov. manzelovi teraz dala lekarka na to lieky a dietu (doma riesime nizkolipidovu a nizkosacharidovu), kedze on sa dostal na hodnotu cca 16 mmol/l a velmi vysoká hodnota je nad 5,5 mmol/l. nase je v trochu iných hodnotách..

autor
1. sep 2022

@oriesocek zajtra idem s výsledkami ku obvodnej nech sa na to kukne a samozrejme dám urobiť ďalšie vyšetrenia. Len ma zaskočilo že to vyskočilo až na 810 mg/dl
Nepijem, nefajčím, ok posledné 3 m som mala v práci extrémny stres že v júli som už pracovala total vyhorená 😔

oriesocek
1. sep 2022

Aj on stresy v práci, pracuje po nociach - k tomu si vždy dával ešte v noci nejaké oriešky, tekvicové semienka, syry, bryndzu, atď. Takže veľa tukov... Čo mu evidentne ešte viac dopomohlo k tým výsledkom. On nemal robené testy veľmi dávno, takže ani nevieme ako sa to hýbalo...ale negunguje to evidentne

autor
1. sep 2022

@oriesocek syr som vynechala už dobrých pár mesiacov, ale jogurt som si sama robila že by tým? A namiesto oleja som používala kokosový olej, aj to by k tomu dopomohlo? Ale kokosak som používala len na vymáhanie tak raz za mesiac. Keby každý deň alebo viac razy do týždňa tak ok, ale veľmi málo som používala

oriesocek
1. sep 2022

Treba skontrolovať komplexne rozbory - zvýšené hodnoty sú aj pri cukrovke, dne a iných ochoreniach. Každopádne pri takýchto hodnotách určite liečbu na zníženie + dieta. Jogurty iba nízkotučné, kokosový olej nie je vhodný. Veľa ovocia, zeleniny, biele mäso, ryby - ale nie údené, v konzerve v oleji, atď. , Nie alkohol, káva, maslo, napr ani lístkové cesto, atď.

autor
1. sep 2022

@oriesocek hej v papieroch mam aj cukor, LDL, HDL je tam všetko komplex. Tak kokosak vyhodím, jogurty teraz robiť nebudem dám si prestávku, zeleninu máme teraz dosť, momentálne ovocie a ryby robia problém. Neviem prečo ale nejde mi to " dole ". A to som ja ovocie a ryby v konzerve mala veľmi rada. Musím sa nejak do toho donútiť. Kávu musím bez toho nejde, síce so cukrom a mliekom. Uvažovala som aj nad iným cukrom. Lenže čo je vhodné? Sladidlo? Erytrit? Toto ešte musím kuk na nete ktoré je dobre a zdravé

oriesocek
1. sep 2022

Aj u nás s tým bojujeme. Nechcem variť 2x, ale manžel podľa diéty chce samé strukoviny, zeleninu. Deti to zase nemaju rady, takže rovnako skúšame všetko možné. Som zvedava ako to ovplyvní výsledky - lieky+ diéta, keď pôjde na kontrolné. On má výsledky ešte niečo horšie ako ty, každopádne aj tebe by mali hneď nasadiť liečbu.

autor
1. sep 2022

@oriesocek dúfam že mi aj niečo dá, a dúfajme že sa to zlepší. Aj tvojmu manželovi aj mne. Ďakujem ti veľmi pekne. A aj na tie diéty a stravu sa pozrem zajtra 🍀

autor
2. sep 2022

@oriesocek ahoj, tak dnes som bola u obvodnej, kukla všetky výsledky a dala mi najslabšie tabletky. O mesiac kontrola a zoberie aj krv na DM a inzulínovú rezistenciu lebo som jej vravela že nejde mi schudnúť. Mám aj pco len neviem či na podklade tej IR. A poobede sa idem zaoberať so stravou čo treba vylúčiť a čo jesť a idem to všetko zmeniť.

oriesocek
2. sep 2022

áno, diabetes sa dava do priameho suvisu s vysokými hodnotami triglyceridov. Manzelovi vsak robili hodnoty glukozy a mal ich dobre (teda zatial - kedze z dovodu vysokých trigliceridov sa zvykne velmi skoro urobit cukrovka), takze dufam, ze diotou a liecbou sa oddiali o vela rokov.

autor
2. sep 2022

@oriesocek ja som jej to spomínala keďže moja mama má tiež DM2 a v rodine aj z otcovej aj z maminej strany samý cukrovkari tak to potom doplnila ze urobíme aj to. Dúfam aj ja, už som nasla pár dobrých stránok kde je čo sa smie a nie aj jedálničky som našla tak od zajtra pomaly začíname