Vysoké protilátky tri mesiace po prekonaní Covid-19

1nikita
17. jún 2021

Ahojte 🙂 chcela by som sa poradit, som 3 mesiace po prekonani covidu a dnes mi robili test na protilatky a mam vysoke 162,5. Mysela som ze sa po 3 mesiacoch pojdem dat zaockovat ale ten vysledok ma zmiatol ci to nie je zbytocne skoro. Moja obvodna lekarka mi kazala pockat, ale ona je tak celkovo proti ockovaniu. Dali by ste sa zaockovat alebo by ste este pockali nejaky ten mesiac? Dakujem za kazdy nazor 🙋‍♀️

janai1
17. jún 2021

@1nikita ja čakám tých 6 mesiacov

ciernysokol
17. jún 2021

@1nikita cakaj, kym ti neklesnu protilatky, ked sa chces ockovat. Ked sa zacinalo s ockovanim, doktori odporucali zistovat protilatky, lebo pri vysokom pocte mohli ludia zle reagovat na vakciny. Potom zrazu uz o tom nik nehovoril a ockovalo sa doradu. Co uz na to vsetci zabudli??

milka1988
17. jún 2021

@1nikita ked mas protilátky je úplne zbytočne sa dávať očkovať. Tie protilátky máš namiesto očkovania

tenerifka
17. jún 2021

mozno to budu postupne zvysovat na viac mesiacov, ako budu mat potvrdene vysledky z novych vyskumov, po desatrocia platilo, ze ak si raz prekonala virusovu infekciu, si navzdy imunna, nemusis mat len protilatky, tam ide aj o ine hodnoty. Ziadne ockovanie NIKDY neochrani proti ROVNAKEMU virusu, ako ked tu chorobu prekonas. Ako to bude s mutaciami, nateraz ani srnka netusi

sasha10
17. jún 2021

Čo môže byť pre telo lepšie ako prekonať tú chorobu a mať protilátky? Veď to je očkovanie zbytočné, načo zase by telo vytváralo protilátky, keď ich sama máš? veď ľudia premýšľajte čo robí to očkovanie - vytvára umelo protilátky, ktoré si ty získala tým najúčinejším spôsobom. Aký zmysel by to malo sa ísť očkovať?

tenerifka
17. jún 2021

@sasha10 ano, presne. Prekonas covid, telo si vytvori protilatky, vsetko ok, a zrazu mu pichnes oslabeny covid vo vakcine, co telo spravi? Zmobilizuje protilatky a zacne bojovat....telo sa oslabi. A za par tyzdñov mu urobis to iste. Ake nasledky to bude mat z dlhodobeho hladiska? Nikdy som nespochybñovala ziadne odborne vyskumy, len v tomto pripade to nateraz nevedia ani samotni odbornici

luccija
17. jún 2021

@1nikita mne lekarka z ARA, ktora robila s pacientami radila cakat. Som po pol roka a prve ocko v pondelok som mala.ale ja som nevedela ci mam protilatky, ak mas nedala by som sa...

evelien
17. jún 2021

@1nikita na FB celkom zrozumitelne laikom vysvetluje protilatky pediatricka Mirka Moravčíková. Ja to tu cele vhodim, ale ak mas zaujem, pozri si prispevky na jej FB stranke. Mne toto jej vysvetlenie dalo odpoved na to, preco moja neter s vysokymi proitlatkami ochorela druhy krat.

VYŠETROVANIE PROTILÁTOK – aký má význam?
Dnes je veľmi obľúbené vyšetrovanie protilátok na Covid 19, nakoľko je to vyšetrenie, ktoré umožňuje laboratórium občanom na vlastnú žiadosť, za poplatok. Jedna vec je obdržať výsledok, druhá vec je ho aj správne vyhodnotiť a interpretovať. Je to pomerne zložitá problematika a laická verejnosť vyhodnocuje výsledky zväčša nesprávne, čo vedie k rôznym teóriam, ktoré nie sú vôbec založené na medicínskom podklade.
- vo všeobecnosti platí, že čím ľahší priebeh ochorenia Covid 19, tým nižšia tvorba protilátok. Pri bezpríznakovom ochorení dokonca nemusí dôjsť k žiadnej tvorbe protilátok
- dnes neexistuje žiadna číselná hodnota protilátok, ktorá by sa dala považovať za dostatočnú
- len časť z vyšetrených protilátok má neutralizačnú schopnosť, čiže dokáže neutralizovať , zničiť vírus. Ak obdržíme výsledok, kde máme udanú nejakú hodnotu protilátok, nevieme z toho usúdiť, koľko percent z nich neutralizačnú schopnosť má a koľko nie. Takéto vyšetrenie sa nerobí. Takže môže nastať situácia, kedy pacient, ktorý má hodnotu protilátok 3 má 90% neutralizačných protilátok a pacient, ktorý má na papieri hodnotu 15 má 10% neutralizačných protilátok
- rovnaká situácia je po očkovaní, často sa stretávam s tým, že si ľudia dávajú vyšetrovať hladinu protilátok po vakcinácii a porovnávajú si ich navzájom, resp. pri nízkej hodnote usúdia, že očkovanie je nedostatočne účinné
- treba si tiež uvedomiť, že sa jedná o tzv. pamäťové protilátky, čo znamená, že po kontakte s vírusom nastáva prudká tvorba protilátok. Nie je teda dôležitá len aktuálna hodnota protilátok v krvi, ale schopnosť zvýšiť tvorbu protilátok po kontakte s vírusom
Na základe súčasných dát platí, že po prekonaní Covid 19:
12% ľudí nevytvorí protilátky vôbec
28% pretrvávajú protilátky do 3 mesiacov
27% pretrvávajú protilátky do 6 mesiacov
33% pretrvávajú protilátky nad 6 mesiacov
Z horeuvedených skutočností jasne vyplýva:
1./ Vyššia hodnota protilátok po prekonaní ochorenia resp. po vakcinácii neznamená automaticky lepšiu ochranu pred infekciou
2./ Jedinú indikáciu, kedy ja vyšetrujem protilátky je, ak mám podozrenie na prekonanie ochorenia Covid 19 a dotyčný nebol testovaný ( najčastejšie sa jedná o deti)
3./ Tvrdenia, že niekto má po vakcinácii nízku hodnotu protilátok a tým pádom je očkovanie nedostatočne účinné je irelevanté
4./ Výška hodnoty protilátok po prekonaní Covid 19 by nemala byť rozhodujúca pre určovanie termínu očkovania.

1nikita
autor
17. jún 2021

@evelien dakujem vsetkym za nazory 🙂 a co je teda urcujuce pri rozhodovani sa zaockovat ak nie protilatky podla doktorky? Ostatne spominane parametre mi nikde nezistia..

tenerifka
17. jún 2021

@1nikita radim ti pouzit svoj zdravy rozum, urcite sa rozhodnes spravne.

evelien
17. jún 2021

@1nikita určujúce je to, ci ty chces alebo nechceš. Rozhodnutie je na tebe.

falbala132
17. jún 2021

toto mi pripomenulo ako som nedavno citala prispevok na IG, ako nejaka baba s velkym sklamanim zistila, ze ma vysoke protilatky a neodporucaju jej preto ockovanie a ona bola cela smutnucka, lebo sa uz velmi tesila na svojho Phizerika, cele mesiace o nom snivala (cit.) a teraz si bude musiet na neho pockat. uplne paf bola z toho. ludia prichadzaju o zdravy rozum, uplne zmagoreti su z toho ockovania.

alaguema
17. jún 2021

@falbala132 asi sa už tešila, ako sa pochváli rámčekom na fasbuku. Protilátky nie sú sexi 😉

katulienkax
17. jún 2021

@1nikita si chranena vlastnou imunitou a dodrb si ju ockovanim, ludia ste sialeni. Ja som sa dala lebo som covid nemala ale ja fakt nechapem toto mas protilatky a este snivas o tom svinstve vo vakcine

nomis35
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aalt
18. jún 2021

@1nikita ja som pockal 2 mesiace. Protilatky som si nezistoval. Reakcia minimalna, iba silna unava prvy den ani ma nebolelo miesto vpichu. Po par dnoch som trochu citil uzlinu v podpazusi. Osbne si myslim, ze je lepsie ak ockovanie vyburcuje imunitny system viac ako vobec. Ak nemas inu diagnozu braniacu ockovaniu, tak sa uz daj.

aneta129
3. dec 2021

@1nikita ako dala si sa? Moja segra ma cez 200 a kovid mala silný v marci... Nevie ci dat sa očkovať alebo... nie? Zajtta rozmýšľa.... Jej muž mal ledva 20 a on mal len nádchu akokeby 3 dni a ona 3 týždne odpalena, uz aj v nemeocnici bola na rtg ale chvala bohu zápal pľúc nemala len jej to krv napadlo, svaly a proste po viac ako polroku ma ešte stále cez 211 ci jak mala hodnotu protilátok