Výsledky z gastroenterológie

matilda72
18. nov 2024

Dnes som bola na gastre kvôli výsledkom z endoskopie kvôli vyšetreniu na celiakia. Testovali ma len preto ze to mame v rodine. Celiakia sa nepotvrdila ale za to alergia na mlieko a soju a čo má prekvapilo tak histaminova intolerancia. Moja otázka je môžem mať hit aj keď nemám typické prejavy ako hnačka ci bolesť brucha. Keď som si čítala príznaky tak jedine co na mňa sedí je pocit busenia srdca a pálenie záhy, čaute vykyvi nalad a unava ale akože nikdy som to neriešila. Myslela som si ze je to z kávy. Alebo ze som len prepracovana. Stretol sa stým niekto ze mal pozit test na histamin ale nič mu nebolo. Prikladám aj výsledky.

majamat
18. nov 2024

pri HIT vobec nie su typicke priznaky hnacka a bolesti brucha. praveze su tam skor alergicke prejavy.

pri HIT ide o to,ze sa do tela vstrebava prilis vela histaminu, lebo sa nedokaze zlikvodovat v creve pri traveni, vdaka nedostatku enzymu, ktory to ma urobit. cize tazkosti vychadzaju z toho, ze mas v tele vela histmainu. to nema nic s crevom. ano mozu tam byt aj traviace problemy, ale primarne priznaky nie su v creve,a le su celkove.

majamat
18. nov 2024

tu Diaminooxidazu mas kolko?
mas tam niektore pozitivne hodnoty. soja je len hrnaicna, mlieko je vysoke - mas zrejme intoleranciu na BKM, treba obmedzit mlieko a jeho produkty nakomplet.
mas pozitivny antigliadin IgA. tu to vlemi nerpesne protilatky na celiakiu. cize zrejme nic neznamenaju, lebo vsetko ostatne je negativne.
este su tam ASCA,a le to samotne asi nedokazuje nic konretne elbo to moze byt zvysene z roznych dovodov.

matilda72
autor
19. nov 2024

@majamat viem celiakia vyšla negatívne aj endoskopie, len to mlieko ma šokovalo lebo nemám žiadna problémy a DAO mam 2,53.

majamat
19. nov 2024

@matilda72 to je dost nizke.
dostala som sa v minulosti k info, ze nevieme interpretovat hladiny DAO v krvi. ide o to, ze enzym DAO v krvi nepotrebujeme, cize v zasade,a j keby tam bola nulova hodnota, nc nam v krvi nechyba. tento enzym sa vyuziva v creve,c ize dolezite je, kolko ho je tam. a tam moze byt hladina uplne ina. dokonca je tu moznost, ze teda v krvi ma byt DAO malo a ak je tam vyssia hodnota, ze prave to je zle, lebo je to sposobene zvysenou priepustnostou creva a teda do krvi sa dostava to co sa tam dostat nema.

nehovorim, ze to tak ma byt, iba nevieme, co z toho je pravda, preto nie je vhodne vyberat len jednu z moznosti,a le zvazovat obe.

a teda tu plati to, co aj pri intolerancii laktozy. diahnoza HIT musi byt podporena priznakmi + malo by sa zaznamenat zlepsenie na diete. je mnoho ludi, co drzia HIT dietu a nemaju sa dobre. toto podporuje teoriu, ze v skutocnosti nizka hladina DAO v krvi naozaj nic neznamena a je mozno aj spravna.

takze u teba ak mas nejake priznaky, je vhodne skusit dietu a uvidis, co to spravi no treba vylucit aj kompletne mlieko. tam mas protilatky naozaj dost vysoke.
BKM sa nachadza nielen v mliecnych vyrobkoch, ale aj v keksoch,s ladkom pecive, susienkach, cokolade a pod. kade-tade.