Výsledky z biopsie po zamlčanom potrate

lenqa123
9. jún 2022

Ahojte, asi pred mesiacom som mala zamlcany potrat, výsledky z histologie fajn, ale posielali to ešte na genetiku. Dnes mi prišli výsledky so záverom TRIZÓMIA CHROMOZÓMU 17 V 56% ANALYZOBAMYCH BUNIEK. Co to znamená?

karhu
9. jún 2022

Trizómia – náhodná chyba delenia
Trizómie nie sú genetické poruchy s rodinným výskytom zdedené po predkoch. Prakticky vždy ide o novú chybu, získanú prostredníctvom nesprávne vytvoreného vajíčka. Riziko vzniku trizómií stúpa s vekom matky. Najznámejšou trizómiou je trizómia 21, tzv. Downov syndróm. Podstatne zriedkavejšia je trizómia 18 (Edwardsov syndróm) a trizómia 13 (Patauov syndróm).

zdroj - https://trisomytest.sk/co-je-trizomia/

anjelicek26
9. jún 2022

Tak najdi si na nete trizomia 17, mozaika... aspon vies, ze babatko nebolo zdrave, nam testy nikto nerobil resp. testy genetiku sme uz spravenu mali a babo zdrave a srdiecko mu zastalo aj tak :(

lenqa123
autor
9. jún 2022

@anjelicek26 hľadám o tom už viac ako hodinu a nič o tom chromozóme neviem nájsť. Ja som bola v 12tyzdni, išla som normálne na poradňu a tam zistila lekárka, že už mesiac mam v sebe mŕtvy plod.
Je tu ešte komentár ze trizómia bola potvrdená v 56% buniek, čo v korelacii s histomorfologickym nalezom je v súlade s diagnózou hydatidoznej moly (referenčná hodnota pozitívneho nálezu je viac ako 10%).
A ja vôbec netuším na com som a ku gyn idem až v pondelok

bolarazjedna
9. jún 2022

Za normálnych okolností každá bunka nášho tela (okrem tých pohlavných) obsahuje 23 parov, t.j.46 chromozómov. 23 dedené od matky a 23 od otca. Pri trizomii určitého chromozómu kvôli chybe pri delení sa stane, že bunka po delení bude mať z daného chromozómu (vo vašom prípade chromozóm č. 17) nie 2 (čiže jeden pár), ale 3. Ako bolo písané vyššie, najčastejšie sú trizomie chromozómu 13, 18 a 21. U vás sa to stalo na chromozóme 17. Väčšinou sú to so životom nezlučiteľné poruchy.

To ze takúto chromozómovu chybu si nemala vo všetkých bunkách plodu, ale iba v 56%, znamená, že chyba nebola vo vajíčku alebo v spermií, ale nastala po delení zygoty (ta vzniká spojením vajíčka a spermie).

V každom prípade, nie je to taka chyba, čoho by si sa mala obávať, že sa to stane znovu pri ďalšom tehotenstve.

Držím palce, nech sa čím skôr podarí znovu otehotnieť!

lenqa123
autor
9. jún 2022

@bolarazjedna ďakujem krásne za vysvetlenie, ja som si to už všetko prečítala o tej móle a pospájala jedno s druhým a už mi v hlave kadečo beha.. Ja som bola na poradni v 12tt a tam mi povedala, že mám v sebe už mesiac mŕtvy plod, som myslela, že sa tam celá rozsypem, hneď ma v ten deň brali na kyretaz a možno aj preto to z histologii posielali na genetiku.

lenqa123
autor
9. jún 2022

@bolarazjedna komentár : Trizómia bola potvrdená v 56 % buniek, čo v korelacii s histomorfologickym nalezom je v súlade s diagnózou hydatidoznej moly (referenčná hodnota pozitívneho nálezu je viac ako 10 %)
A zaver : Trizómia chromozómu 17 v 56% analyzovanych buniek.
Toto som mala v správe z genetiky