Ahojte, zaplatila som si v Medirexe vyšetrenie štítnej žľazy, lebo máme v rodine dedičné AI ochorenie št. žľazy, ale zatiaľ nemám interpretáciu od doktorky a trochu sa v tom strácam. Nevedel by mi niekto povedať, či to je ok alebo nie podľa výsledkov? Ďakujem 🙂
Ahoj, zle sa to citalo, ale vedela som to nakoniec priblizit. Mas to uplne v poriadku. ATG a aTPO su protilatky, ktorr nicia stitnu zlazu a nasledkom je hypofunkcia, ktora sa prejavi zvysenym TSH a znizenym fT4.
ATSHR su protilatky, ktore stimuluju stitnu zlazu k cinnosti, mne ale v Lubochni beru iny parameter, vola sa TSI. Keby bolo toto zvysene, znizuje sa TSH az na nulu a zvysuje fT4 a fT3.
Takze zatial si ok. Mne sa napriklad objavoli protilatky oboch typov po druhom porode a po stabilizovani hyperfunkcie som bola len sledovana. Po tretom porode mam znova hyperfunkciu a uvidime, co dalej bude.
Jedno ochorenie je Hashimoto, druhe Graves Basedow.
Je mozne, ze sa Ti to niekedy v zivote rozbehne, rafo sa to stava v tehotenstve, po porode, potrate, pri takychto hormonalnych zmenach. Ale protilatky mozu stitnu nicit dlhe roky a funkcia moze byt v norme. U kazdeho je ten priebeh iny. Ja som napriklad Euthyrox potrebovala iba v tehotenstve.
Protilatky a teda AI zapal lekari liecit nevedia, len tie nasledky, bud hypofunkciu alebo hyperfunkciu...
@nevenka ďakujem, pekne si to rozpisala 🙂 Kedze som clovek na ktoreho sa vcsetko lepi, tak som prekvapena, ze toto mam v poriadku. Trichu som dufala, ze ak by som mala nejaku hodnotu zlu, tak by to mohla byt tiez pricina preco sa mi nedari otehotniet, popripade preco mam ine zdrav. problemy. Ale aspon som vylucila dalsi faktor,takze to je fajn 🙂
@feketka no ano, stitna moze byt 1 pricinou, preco sa nedari. Mne sa podarilo ani neviem, ako a ten zapal tam bol. Ale horsie to je, ked by si mala TSH vyssie a nizsie fT4, ako tie zvysene protilatky. Kazdopadne, pridaj si rybi olej s jodom, od Nutraceutica beriem. To moze byt dobrou prevenciou. A ked otehotnies, tak hned sa pytaj na endokrinologiu a skontrolovat. Mne pri zvysenom TSH nasadili ten Euthyrox v minimalnej davke.
@lorin29 endokrinologa zatial nemam ani nepotrebujem, takze sa najskor opytam gyndy..aj ked mi pride zvlastne, ze gynekologicka sama nenavrhne co vsetko by trebalo skontrolovat ked to ma vo svojej kompetencii. Akurat mi pozrela tie hormony a ostatne mam riesit v CARe, ale co uz...
Ja som mala aj prolaktin vysoky, aj muzske hormony a otehotnela som 3x prirodzene. Ono je to velmi individualne, CAR je najlepsie riesenie asi, mas to vsetko na 1 mieste. Lebo clovek aby si sam zistoval, no des.
Ahojte dievčence, prosím vás, chcela by som vedieť ako dlho sa čaká na scintigrafiu do Martina (ak máte niektorá skúsenosť) ? Tiež mi počas tehotenstva zistili zvýšenú funkciu ŠŽ, beriem lieky. Vďaka za info.
No, to je zaujímavá otázka. Tiež som si ju položila... mám pocit, že dnes je lekárom všetko jedno. Mojej sestre TSH vzal obvodný automaticky pri preventívke, moju obvodnú to ani nenapadlo. 🙄
@luccija lebo ked som jej povedala, ze chcem dat vysetrit stitnu zlazu, tak mi povedala aby som jej ukazala krk, stala za mnou, ledva sa pozrela a povedala, ze to je ok :D a kedze mam aj ine zdrav. problemy a predispoziciu na toto ochorenie, tak som si to radsej zaplatila v medirexe.nechcelo sa mi dotahovat s obvodnou
a chcela som to vysetrit aj vramci preventivky, ale nic. povedala, ze to sa nerobi na preventivke a vykaslala sa na to.
@feketka tak to by som obvodnu zmenila
pretože štitna predsa môže rást aj smerom do vnutra nemusíš mat hrvol vonku
platíš si odvody tak by bolo vhodné aby ti urobila zvláš teraz poriadne vyšetrenie, sa to takto pinka a potom jasné že vela veci uniknu a je neskoro
štitna je svina ja ako nechapem že ked je preddispozicia prečo to jednoducho automaticky nerobia , potom sa to zbytočne dlho a tažšie lieči , jaj jasné ona tie lieky potom nehlce to je pravda
Je to tak, ale ŠZ vyšetrujú tak, že doktorka hmatá krk, ale aj máš preglgnúť, vtedy to pekne cítiť. Obvodná to odflákla. @feketka, škoda, že ťa tak odbila.
Mne chcú zistiť ako funguje, preto scintigrafia. Následne operácia, vyoperovať strumu.
@zuzicek212 ale nie vzdy sa to prejavi, ja ju mam napriklad v pohode, malicku. Ale doktor na sone skonstatoval, ze mala, bez uzlov, ale jedovata, potvora...
@nevenka sranda, že ani doktorka ti nevie stanoviť dg. Veď práve opačne, zvýšená funkcia ŠZ. 🤔😢
@zuzicek212 no to obvodacka, ale vsak dala mi papiere a ze chodte na endokrinologiu. No odtial mam cerstvy zazitok tiez. Zvysenu som mala aj po druhom porode, potom sa mi to preklopilo do znizenej, ale nebolo treba lieky, iba v dalsom tehu. Po vysadeni chvilu dobre a znova zvysena. Na endo ma vysmial, ze zvysena to isto nebude a mam prist za pol roka, ze co chcem po mesiaci riesit...🙄...Ale priznaky uz poznam, tak som si zaplatila testy v labaku a poslala mu vysledky a hned bola ina pesnicka, ze mam prist...No clovek z vlastneho musi platit za testy, lebo neveria cloveku, ked ma priznaky...
@nevenka Veľmi nepríjemná skúsenosť. Mne, keď počas tehu na to prišli, pekne mi sestrička z gyndy zavolala, aby som sa zastavila po výmenný lístok u nich. Odtiaľ som šla na endo., kde má doktorka hneď vzala. Doplnili si krvné testy, nastavila lieky a pravidelne som chodila každý mesiac na kontrolu. Po tehu po 2 mesiacoch /po šestonedelí/. Veľmi príjemný prístup lekárov. Na endo ma hneď pani doktorka upozornila, že po pôrode sa to zhorší a mala pravdu. Teraz riešime ďalej.
PS: Ak by niekto pýtal podobnú info ako ja, ako dlho trvá objednanie na scintigrafiu do MT, tak približne týždeň. Nevolajú ani nepíšu sms, ale príde na papieri domov k vám pozvanie /ako keď chodí deťom pozvánka k lekárovi na očkovanie alebo prevenciu/.
Čo je na tom nejasne ? Všetky výsledky sú v norme