Výsledky MRI

domca1987
2. dec 2024

Dobrý deň, chcela by som Vás veľmi ,veľmi pekne poprosiť 🙏 je tu niekto kto mo pomôže rozlúštiť tento nález? Je to MRI kŕč.chrbtice..Dakujeeeem❤️

martul
2. dec 2024

@domca1987 nejde to zväčšiť daj to do prílohy

lussy890
2. dec 2024

@domca1987 Napíšte ten nález do komentára, nedá sa to prečítať

anka4434
2. dec 2024

Neviem ale mne sa to dá pekne prečítať ale aj tak sa v tom nevyznám 😂

domca1987
autor
2. dec 2024
mirokub
2. dec 2024

To sú veľmi poškodené platničky krčnej chrbtice, kúsok od operácie.

domca1987
autor
2. dec 2024

@mirokub to vážne?? Konzultáciu mám až v januári 🤦‍♀️ ale veľmi pekne ďakujem, aspoň viem načo sa pripraviť..

lussy890
2. dec 2024

@domca1987

Napriamená až naznačene kyfoticky ohnutá krčná lordóza:

Krčná lordóza je prirodzené zakrivenie krčnej chrbtice smerom dopredu. Napriamenie alebo "kyfotické ohnutie" znamená, že toto zakrivenie je buď znížené alebo nepatrne abnormálne, čo môže byť spôsobené degeneratívnymi zmenami alebo napätím svalov.
Ľahká spondylóza, incip. spondylartróza:

Spondylóza je všeobecný termín pre degeneratívne zmeny v oblasti stavcov, často spojené s opotrebovaním medzistavcových platničiek.
Incip. spondylartróza znamená, že sa začínajú objavovať artrózne zmeny v kĺboch medzi stavcami (facetové kĺby), čo je znakom starnutia a opotrebovania.
Počínajúce degen. zmeny IV diskov (C2/3-C5/6):

Dochádza k počiatočným degeneratívnym zmenám v medzistavcových platničkách medzi stavcami C2 až C6 (krčná chrbtica).
V C5/6 asymetrický pravostranný bulging s protrúziou disku foraminálne, pr. neuroforamen užší, možný kontakt na koreň C6 1.dx., bez evid. radikulárnej kompresie:

Bulging disku znamená, že platnička medzi stavcami C5 a C6 vyčnieva von zo svojej normálnej pozície, a protrúzia disku foraminálne znamená, že tento výstupok je smerovaný do oblasti, kde prechádzajú nervové korene.
Pravostranný znamená, že výstupok je na pravej strane.
Neuroforamen užší naznačuje, že otvor, ktorým nervy vychádzajú zo chrbtice, je zúžený.
Kontakt na koreň C6 znamená, že výstupok môže byť v kontakte s koreňom nervu C6, ale bez evid. radikulárnej kompresie znamená, že zatiaľ nedochádza k viditeľnému tlaku na nerv, takže nie sú prítomné príznaky ako bolesť alebo znecitlivenie, ktoré by naznačovali kompresiu.
V ostatnom vyš. rozsahu bez evid. herniácií IV diskov či foraminostenóz:

V ostatných oblastiach krčnej chrbtice nie sú prítomné žiadne herniácie (vykĺznutie platničky) alebo zúženie otvorov pre nervy (foraminostenóza).

Na čo sa pripraviť:
Tento nález ukazuje na počiatočné degeneratívne zmeny v krčnej chrbtici. Zatiaľ nie sú vážne problémy s nervami, ale niektoré oblasti môžu spôsobiť bolesť alebo diskomfort.

Môžete pociťovať napätie, stuhnutie, prípadne občasné bolesti v oblasti krku alebo ramien, najmä pri preťažení.
Nález naznačuje, že je potrebné sledovať vývoj stavu a možno vykonať ďalšie opatrenia na prevenciu, ako je fyzioterapia, cvičenie, správne držanie tela alebo užívanie protizápalových liekov.

Ak sa objavia nové príznaky, ako znecitlivenie, slabosť alebo silná bolesť, odporúča sa vyhľadať odbornú pomoc, pretože môže byť potrebné ďalšie vyšetrenie alebo liečba.
Odporúča sa poradiť sa so svojím lekárom alebo odborníkom na ortopédiu, aby vám navrhol konkrétnu liečbu alebo cvičenia na udržanie zdravia vašich stavcov.

domca1987
autor
2. dec 2024

@lussy890 veľmi veľmi pekne ďakujem 🙏🙏 dúfam, že sa to nejako napraví

mirokub
2. dec 2024

@domca1987 Pokiaľ nepodstúpite odborné rehabilitácie zamerané na nápravu a prevenciu degenerácie a spevnenie svalstva, je to bohužiaľ zlá prognóza. Treba zlepšiť aj spánok (ideálne sa vyhnúť pamäťovým penám). Musíte zmeniť asi aj držanie tela, lebo nejakým dlhodobým spôsobom ste si to vážne poškodila. Vykonávajte iba symetrickú záťaž (napríklad ak nesiete nákup, tak si ho rozdeľte do dvoch tašiek, ak nosíte kabelku tak ju vymeňte za ruksak - inými slovami nenoste a nevykonávajte jednostrannú záťaž, vždy súmerne oboma rukami, nakoľko trapézové svaly sú upnuté na všetkých krčných stavcoch a vy ich máte "oslabené", preto keď zaťažíte jednu ruku tak automaticky ťaháte tie stavce do jednej strany - čo vám môže spôsobiť bolesti alebo dlhodobý diskomfort presne na opačnej strane ako bola situovaná záťaž - napríklad ukrutné bolesti hlavy). Dajte pozor na rôzne ortopedické vankúše lebo vedia narobiť viac zla ako pomoci.

domca1987
autor
3. dec 2024

@mirokub na rehabilitácie predpokladám budem chodiť.. nech sa mi to nejako spevní..chcem sa vyhnúť tomu najhoršiemu, teda operácii..ruksaky ja nosím stále, nákupy väčšinou riešime s manželom spoločne..no ten spánok..to je už oveľa horšie, to je pravda 🫣 každopádne som sa dozvedela veľa nových vecí, začo som nesmierne vďačná..uvidim co mi povedia v januári na konzultácií..ešte raz ďakujem 🩷

mamina7070
3. dec 2024

@domca1987 treba si zaplatit sukromne fyzio, tie rehabky nestacia poctivo denne cvicit a zmenit matrac vankus

simca06022011
3. dec 2024

tiez ti odporucam sukrmoneho fyzio... tie z poistenia su o nicom. To je taky doplnok. Na cvicenie si najde niekoho kto sa vyzna a nauci ta to dokladne. nech ani nestracas cas.

domca1987
autor
3. dec 2024

@mamina7070 ale aký vankúš?? Už som skúšala všelijaké aj drahšie..našla som konečne jeden pri ktorom sa vyspím 🫣

mamina7070
3. dec 2024

@domca1987 ja som skoncila na vankusi s perim z ikea treba skusat a matrac mam polotvrdy

domca1987
autor
3. dec 2024

@mamina7070 nič mi nezostáva..chceme kúpiť aj vyššiu posteľ a taktiež matrace..už mám aj fyzioterapeuta🤣🤣 hlavne ,že s dr. Budem až v januári 🤣🤣🤦‍♀️