Dobrý deň, manželovi bolo pred pár dňami po magnetickej rezonanciu diagnostikovane, ze ma vyschnuté platničky a 2 ďalšie sú vyskocene. Uz skoro mesiac má obrovské bolesti. Chodí na infuznu terapiu, terapiu teplom a masáže, užíva lieky od bolesti, no stále žiadna zmena v zdravotnom stave. Liečba kortikoidmi mu nebola odporučena, kvôli možným vedľajším účinkom. Budúci týždeň sa bude informovať ohľadne operácie. Chcela by som poprosiť ľudí, co maju s vyskocenou platničkou skúsenost a dokázali si bolesti zmierniť prip. Absolvovali operáciu v ktorej klinike to bolo. Na čo sa pripraviť a na čo si dat pozor. Ďakujem
zalezi kde a v akom stave su platnicky po pravde neviem co je to vyschnuta platnicka taky vyraz som nikdy nepocula. ja som mala vytecenu (prasknutu) platnicku a tlacila mi na miechu to je najdolezitejsie ci tlaci alebo nie ak ano vtedy sa vacsinou odporuca operacia ak netlaci tak len cvicenie. ak je vyskocena platnica bez utlaku na koren miechy nie je dovod na operaciu ale vzdy je najlepsie aby konkretny stav posudil neurochirurg drzim palceky
Ahoj, ja mám jednu platničku vyskočenú, jednu popraskanú a jednu vytečenú. Chodím na kolagénové injekcie Guna-MD. Je to udržiavacia terapia, moja doktorka je sama operovaná na platničky a preto ma netlačí nutne do operácie, kým to nebude zlé. Lieky od bolesti mi tiež nezaberali, pol roka som v podstate len ležala. Ak chceš, napíš mi súkromnú správu, ukážem ti lekárske správy.
Ja som bola operovana na L5S1 v Nitre, ale to ma z domu už odvazala sanitka s takými bolesťami, že som nevedela chodiť. Za mňa najlepší krok v mojom živote, nemám bolesti absolútne žiadne.
@kacena4 a operovali Vás? Ja mám tiež vytečenu, úlomok je pri mieche, nohu mam, strpnutu, no bez bolesti a bez liekov
Ja mám prasknutú platničku L5/S1 mám tam útlak koreňovébo nervu, platnička nad ňou L4/L5 je vysunutá. Platila som si súkromnú rehabilitačnú kliniku, kde mi to dávali dokopy 4fyzioterapeuti. Operácia je totálne posledná možnosť a pri týchto dg treba hlavne pochopiť, že je to stav, do ktorého sa ľudia dostávajú ROKYa preto neexistuje žiadna zázračná sranda, ktorá problém vyrieši za týždeň. A ďalšia vec, že človek musí chcieť na sebe makať a cvičiť. Ja poznám ľudí, ktorí aj po operácii majú problémy a bolesti, lebo na to kašlú. Poškodené platničky potrebujú silný svalový korzet.
@terina25 platím 47€ za "sedenie", dáva mi dve dávky. Chodím k neurologičke. Frekvencia pichania záleží od aktuálneho stavu, vždy ma predtým pozrie, popýta sa na ťažkosti. Niekedy je to každý mesiac, niekedy každé dva, najdlhšie som mala odstup tuším 4 mesiace a keby som neabsolvovala dovolenku autom, tak by som vydržala aj dlhšie. Poisťovňa to nehradí. Za mňa je to neporovnateľné so stavom, v akom som bola, teraz aj keď sa vyskytne občasná bolesť, alebo skôr diskomfort, nikdy sa mi to nevrátilo až do takých bolestí a neschopnosti niečo robiť, alebo vôbec sedieť.
Mne zas neodporučila plynové injekcie, vraj to platničky viac vysúša v priebehu času.
Lieky od bolesti akékoľvek mi nezaberali.
@snezienkaaa82 ano, ja mala podobne nohu tahala za sebou bolesti desne na liekoch operacia uzasna mala som ist skor no bala som sa
@kacena4 hm, ja zvažujem tiež. Nie koli bolesti, tie nemám už, no pre istotu, koli buducnosti
Ahoj mozem sa opytat ako zistil manzel ze su to platnicky? Myslim priznaky a ci mal velmi silne boelsti. Dakujem
@anavka4
Či sú to platničky zistí len odborník. Fyzioterapeuti alebo lekári si to vedia vyšetriť. Ja som napríklad mala také bolesti, že som odpadla, obrovské vyžarovanie do nohy, až do chodidla a stŕpnuté prsty chodidla. Platnička prasknutá, vytečená, útlak nervového koreňa. Ale mala som aj také bolesti, že som sa nevedela pohnúť, ani spraviť krok, k fyzio som sa len silou vôle došuchtala. Bežný človek by si volal sanitku a mal pocit, že ho okamžite musia operovať. A dôvodom bola obrovská svalová dysbalancia, kvôli poškodenému nervu a atrofovanému svalu, úplne vysunutá panva, problém s pomocou fyzioterapeuta vyriešili do 48hodín. Toto skrátka musí riešiť lekár. Človek si sám platničku nevie diagnostikovať. A sú prípady, že keby človek nejde na MR, ani nevie, že mávysunuté platničky, lebo nemá žiadne problémy. Toto je straaaašne široká problematika.
@anavka4 neurolog ho poslal na MRko a tam sa zistilo, ze ma vyskocene 2 platničky v krčnej chrbtici, ktoré zasahujú do miechoveho kanalika. Dnes ho úspešne operovali, snad mu to pomôže 🙂
@anavka4
Otázka je, čo je pre teba v poriadku. Ja mám veľmi komplexný problém a chrbticou, vysunuté platničky mám v každom segmente chrbtice, v krku asi všetky, ale sú to malinké posuny, do 2mm, to je nič, keď to nerobí problémy, tak v pohode. Driek rehabilitujem už rok, ale pridali sa mi l tomu ešte iné veci. Ja musím aspoň 4-5x do týždňa cvičiť do konca života. Veľa sa správne hýbať, učila som sa nanovo dýchať, chodiť, stáť, sedieť tak, aby som si nepreťažovala chrbát, je to obrovský komplex vecí. Musela som schudnúť, aby sa odľahčila chrbtica. A to som nemala nejakú mega nadváhu, max. 10kg. Ja sa cítim fajn 🙂.
A ako dlho sa bude zotavovat a na pn pri takejto operacii ?🙂
@anavka4 povedali, ze 3 mesiace bude PN, ale vraj je to individuálne. Veľa toho ešte neviem, lebo včera bol iba prijatý a dnes bol poobede operovany, ale bolo mu zle z narkozy a nemohol kvôli rane na krku rozprávať (operovali ho z predu), zajtra má mať kontrolný RTG alebo MR (nie som si ista) a ak všetko bude OK v piatok ho pustia, ked budem vedieť viac napíšem. Ale manžel mal obrovské bolesti od začiatku marca. Bolela ho ruka (bola takmer nepoužiteľna) a krk. Dostal obstreky, masáže, ale nič mu nepomohlo. Ešte sa uvažovalo nad aplikáciou kortikoidov, ale tie mu neboli nakoniec odporúčané. Začiatkom apríla dostal skorý termín na MRko kde mi potvrdili tie 2 akútne platničky + ešte jednu, ale ta nespôsobovala žiaden problém, tak ju neriešili. Nasadili mu silné lieky od bolesti a dajaké pre epileptikov, ktoré narusuju nervový systém, aby necítil bolesť. Lenze si z nich nič nepamätal a stále iba spal (napr. Som ho poslala do DMky kúpiť mydlo na ruky a o došiel s macaciou konzervou =my mačku nemáme :D) lenže keď vysadil lieky, mal neznesiteľné bolesti. Našťastie dostal termín operácie do 3tyzdnov od MRka... Takze celý boj s platničkou trval necelé 2 mesiace.... Dufam, ze teraz bude OK
Môj kamoš má 35 rokov a platničku L5/S1 (driek) mal tak zle, že sa po dome len plazil, v lepších obdobiach chodil s barlami. Nechal si to zoperovať na nejakej špeci klinike, ale on sa prebral a doslova odišiel po vlastných akoby mu nič nebolo. Potom rehabilitácia, cvičil s fyzioterapeutmi asi rok, spevňoval svaly, všetko. Už je po operácii pár rokov, no stále cvičí, schudol tiež veľa, dal výpoveď v práci, kde bol top menežér za také prachy, že koniec, ale zničilo mu to totálne zdravie … úplne zmenil život a má sa super. Manžel bude musieť tiež asi rehabilitovať a cvičiť.
@yoxinka ahoj. V akom stave ju mal, nevieš? Len vysunutu či aj vytečenu a tlačila na miechu?
@snezienkaaa82
On to mal vytečené celé a tlačilo mu to na nervy.
@yoxinka aha, to mam aj ja. Aj ja som sa pred 4 rokmi plazila v bolestiach( horšie ako pôrod), potom na asi rok bolela noha a vystrelovalo to
Akútny stav som prekonala v bolestiach. Len mam nohu strpnutu trocha, no fungujem už normálne. Len si musím dávať pozor na ten úlomok... Prosím, nemôžeš zistiť, kde ho operovali?
@snezienkaaa82
V Košiciach na Terase. Ale presne neviem kliniku.
@kvetka404 krasny den zelam. Prosim vas pomohli vam huna injekcie na tu bolest od platnuciek? Uvazujem nad tym
@nicolletaantusova Dobrý deň, pomohli a pomáhajú mi veľmi. Zo začiatku som chodila každých pár týždňov na aplikáciu, teraz to vydrží aj 3 mesiace nebolieť.
Ja mám vybočené tri platničky. A k tomu ešte ďalšie nálezy na chrbtici. 2 - 3 mesiace som sa dávala dohromady. Dva týždne som len ležala. Vybrala som len infúzie. A chodila som k súkromnému fyzioterapeutovi. To bolo najviac hodno. Naučil ma cviky a čo a ako. Operácia niekomu môže pomôcť, niekomu nie. Záleží presne v ktorých miestach je nález. Mladý človek, čo chodil tiež na rehab. mi hovoril, že jemu 2 operácie nepomohli.