Ahojte, mám skúsenosti s herniou disku, ľudovo povedané "vyskočená platnička". Ak by niekto mal podobný problém, môžte mi napísať na email (filip.kristofik1993@gmail.com) a môžem poradiť ako sa to dá riešiť aj bez operácie. Keďže viem ako to dokáže človeka potrápiť a vyradiť zo života, rád Vám zadarmo poradím, popíšem priebeh liečby, čo funguje, a podobne. 😉
18.11.2020 sa mi stalo zranenie, pri ktorom mi praskla platnička L5/S1 (to je tá najspodnejšia). Mal som podľa magnetickej rezonancie (12.12.2020) "vysunutú" platničku až 13mm, ktorá vypĺňala takmer 2/3 plochy spinálneho kanála, s tlačením na sedací nerv ľavej nohy. (+ foto nižšie)
(Okrem toho aj platnička nad ňou bola vysunutá o 4mm, ale to nebol veľký problém, pretože netlačila na nerv.)
Bolesť mi vystreľovala do ľavej nohy (cez zadok až ku lýtku). Nedokázal som asi 3 týždne doslova chodiť. Maximálne tak 1-2 minúty a potom som si pre bolesť v nohe musel rýchlo ľahnúť do úľavovej polohy, kde to prešlo. 3 týždne som doslova takmer preležal. Akurát tak na WC a naspäť do postele. Viac krát som rozmýšľal kvôli tomu, že to bolo ťažké, že sa nechám hospitalizovať, ale som rád, že som to neurobil, lebo by som pravdepodobne bol "dotlačený" do operácie.
Taký veľký nález (13mm) + také symptómy - to už väčšina chirurgov odporúča operáciu. Avšak z tohto typu zranenia sa dá vo veľmi veľa prípadoch dostať aj bez operácie - ako aj v mojom prípade.
Bolo to ťažké na psychiku, ale zvládol som to, teraz už dokážem chodiť. Od 14.12.2020 cvičím rehabilitačné cviky SM-Systém. Stav sa zlepšuje každým dňom. Dokážem bez bolestí sedieť, spať, chodiť. Ak máte tento problém, či už menšie bolesti, alebo väčšie, kľudne napíšte, rád poradím. 😉
A máš za sebou aj CT, alebo magnetickú rezonanciu? Koľko milimetrov to máš vyskočené? Vystreľuje ti bolesť do nohy, alebo kde cítiš bolesť? Koľko dlho cvičíš SM Systém?
Ono to nie je ani tak jedna rada, skôr popis môjho priebehu a veci, ktoré mi pomohli, atď. Prípadne môžem poradiť v nejakej konkrétnej otázke, ak viem.
Môžem sem napísať aj v skratke môj priebeh, sú tam určité rady, z ktorých sa dá čerpať, prípadne niečo vyskúšať.
18.11.2020 - kýchnutie vo veľmi zlej polohe (vo vzduchu, keď som si akurát išiel sadnúť do auta) - následne veľká bolesť v krížovej oblasti. O 2 hodiny som už nedokázal chodiť. 3-4 dni som vedel chodiť iba po špičkách s pomocou manželky na WC. Lieky od doktora proti zápalu a bolesti mi trocha pomohli a na nejaký 5 deň som dokázal už chodiť aj po štvornožky sám, prípadne trocha aj po vlastných nohách.
Bolesť po tých pár dňoch prešla od spodného chrbta do oblasti ľavej nohy. Objednal som sa na magnetickú rezonanciu. Keď som ležal na posteli, nebolo to veľmi. Avšak nemohol som chodiť, ani sedieť. Max 1-2 min. Bol som bez liekov (v ležaní som nemal veľké bolesti, a zároveň mi lieky nezaberali na bolesť v nohe kvôli pritlačenému nervu, tak som ich nebral.) Čakal som na termín magnetickej rezonancie. Potom som išiel aj s výsledkom magnetickej rezonancie na vyšetrenie na rehabilitačnú kliniku v BA a tam mi vyhodnotili stav a naučili cviky.
Ty to nemáš už také akútne, čiže v tvojom prípade to je trocha iné, super keď môžeš cvičiť aj chodiť. Napíšem sem zopár vecí, ktoré pomáhajú v regenerácii platničky, regenerácii nervu. Môžeš niečo z toho skúsiť, mohlo by ti to možno pomôcť zbaviť sa toho, aby sa ti nevracala bolesť. Nie som lekár, tak ak niekto chce niečo z tohto skúsiť, ak chce nech sa poradí s doktorom či to je pre neho ok. Tieto veci urýchľujú regeneráciu.
1) Ak vystreluje bolesť do nohy, do sedacieho nervu, napríklad. Super vec je vitamínový doplnok Milgama N. Sú to vitamíny skupiny B. Pomáhajú regenerovať poškodené nervy. Ak na ten nerv bol dlhý čas vyvýjaný tlak (vysunutou platničkou), toto mu vie pomôcť rýchlejšie sa zregenerovať. Bral som 1x ráno, 1x večer. Odporučil mi to neurológ. Sú trocha drahšie, ale funkčné.
2) Dobrý pitný režim = potrebná vec pre regeneráciu platničiek. Platničky a ich vnútro potrebujú vodu.
3) Vhodné vitamínové doplnlky a strava.
- rybí olej
- magnézium
- multivitamín
- prípadne nejaké protizápalové doplnky (napr. kurkumín v kapsuliach)
- ja užívam aj doplnok výživy - kĺbovú výživu v prášku pre športovcov kvôli kolagénu a iným látkam. Neviem ale s určitosťou či to má nejaký efekt.
- zdravá strava - obmedziť nezdravú stravu
- ovocie, zelenina
4) Správny madrac: Zlý madrac = zhoršenie, prípadne spomalenie regenerácie chrbtice. Platničky potrebujú správny madrac, aby sa mohli regenerovať, a nie degenerovať.
5) Sm Systém - Nájsť si vhodného fyzioterapeuta, ktorý je ozaj odborník. Manuálne techniky (ručné roztiahnutie svalov fyzioterapeutom podľa metódy Mudr. Smíška, autora SM Systému) a následné naučenie cviku. Čím dlhšie človek cvičí SM Systém, tým si vytvorí lepší a pevnejší svalový korzet okolo chrbtice a platničiek; tým lepšie sa mu zregenerujú poškodené platničky.
Pri cvičení celkovo je tiež dobré dať si pozor na rôzne rehabilitačné cviky, ktoré sa dajú nájsť na internete, prípadne na nejakej rehabilitácii. Pretože nie všetko je vhodné na platničky a chrbát. Niektoré cviky môžu paradoxne síce posilniť brušné svalstvo, avšak degenerovať platničky. SM Systém je dobrý v tom, že je bezpečný a dobrý pre svalstvo na bruchu, ale zároveň aj pre chrbticu.
6) Pozitívny postoj 🙂 Hoci to píšem na záver, je to najdôležitejšia vec, ktorá mne osobne pomohla. A to viera v Boha a že Pán Ježiš Kristus ma uzdravil a bude mi lepšie a lepšie.
Môžem sa spýtať či máte niekto tu skúsenosť príklad uvediem bol na operacii L5s1 rok a 7 mesiacov v poriadku potom sa vyskytli problémy teda slabšiu pri chodení a stabilitu chrbtice nedokážem sa už tu rovnováhu co som doposiaľ nemala problém a dozvedeli sa sa ze tam majú kúsok že platničky že operater asi niečo sa tambm pokazilo.. 'teda v mojom prípade reherniácia disku _extruzia 7 mma aj niake nervové korene spomenúte z mr bolo povedané zatiaľ reoperaciu nie je len v prípade potreby že by sa zhoršilo 😔ináč tie nervové korene sú veľmi na to citlivé a dosť nepríjemné no ja momentálne nič moc ako tak prejdem len s pomocou a s choditkom aj to som zistila ze už ináč ba jednu v mojom prípade ľavú nohu chodím ajsom bmala v tej oblasti L5s1 tzv občasné tlaky dosť nepríjemné asi to je stim súvisí
Dobrý deň chcem sa opýtať kto bol na operácií zúženie spinálneho kanála aká je rekonvalescencia po operácií _
tá operácia bola zúženie spinálneho kanála chrbtice ja som po operácií dva mesiace a stále má to bolí neviem či to má tak bolieť
@vvierka66 Ahoj, a ja sa ta chcem spytat , kedze ty predo mnou , ,vidim ze tvoj koment z aprila 022,ako si na tom teraz,lebo aj mna posielaju na operaciu,ale ja mam ja protruziu, aj extruziu disku, do 8 mm,a spinalnu stanozu v rozmere 6mm.Ta spinalna stanoza by malo byt zuzenie kanala medzi stavcami, A mne to ide az na podbrusko proste des.Mozes ak sa ti da,kolko ti trvala rekonvalencsencia,dufam ,ze si uz vyliecena .No mna tak boli a trha prava noha ,od sedacsej casti az po clenok,Pevne zdavie zelam,a aby sa ti to uz nikdy nevratilo
@filip1993 mozem sa opytat v com spociva ta rada? Tiez mam vysunutu platnicku (okrem ineho) odporucili mi SM system a rehab.posilnovanie brusneho svalstva, tak mam osobnu fyzioterapeutku s ktorou to cvicime, polavi to a pri dlhej chodzi sa to zvykne casto vratit tak potom zas musim menej chodit a viac cvicit.