Vyskočená platnička - hernia disku

k98
30. máj 2024

Ahojte, rad by som sa s vami podelil o moju skusenost pri rieseni “vyskocenej” platnicky, vystupenie medzistavcovej platnicky v mieste L4/L5 som mal o 3 mm, cize rad odporucim co mi pomohlo a co naopak nie.

Ale teda na zaciatok, prve problemy prisli v Septembri 2023 po tom co som sa v lete pretazil pravdepodobne pri prerabani domu. Problemy zacali trpnutim nohy pri dlhsom sedeni. Isiel som ku sukromnemu fyzioterapeutovi, ktory mi naordinoval natieranie + nahrievanie krizov a masaze, doslo k miernemu zlepseniu avsak len docasne, od decembra sa problemy vratili a boli este ovela horsie. Isiel som na MRI kde diagnostikovali problem - platnicka tlaci na sedaci nerv. Bolela a trpla mi takmer cela noha, pri sedeni, pri chodzi, pri stati…

Zacal som brat vyzivove doplnky ako kolagen, milgama atp. Avsak bez zmeny. Skusal som rozne masaze, aj alternativnu liecbu vsak boli to len vyhodene peniaze. Pokrok nastal az ked som nasiel skutocne dobreho fyzioterapeuta co verim ze je skutocne zaklad pri rieseni tohto problemu. Masaze nohy, spodnej a krcnej chrbtice, uvolnenie tlaku a ponatahovanie skutocne zabrali. Popri tom som chodil aj na spinalnu dekompresiu (dokopy 15x) avsak to do akej miery to zabralo neviem potvrdit. Dalej som cvicil SM system (1x denne 30 minut), zvysil denny prijem tekutin, zacal som chodit na prechadzky (cca 10 000 krokov / den) a bral vyzivove doplnky na vyzivu svalov a kosti od Dr. NONA. Musim skutocne povedat, ze nic na podpordu regeneracie nervov, aka kolvek milgama, kolagen, rozne hrejive kremy, maste, nahrievanie vankusom atp. Su podla mojej skusenosti uplne vyhodene peniaze nakolko mi nic z tohto nezabralo.

Momentalne je Maj 2024 a musim povedat ze som na 90% zotaveny. Posledne 3 mesiace uz cvicim hlavne cviky na zosilnenie svalstva spodnej casti chrbtice, cvicim aj SM ale uz nie kazdy den, raz mesacne ponatahovanie u fyzioterapeuta a dlhsia prechadzka. Hlavne je pravidelne cvicit, davat si pozor na spravne sedenie, a najst si fyzioterapeuta s dobrymi skusenostami. Ak vas neurolog tak ako mna odporuci na operaciu pri vyklenuti do 5 mm, tak verte ze to uplna hlupost. Cela tato “sranda” ma vysla dokopy okolo 1600€, avsak ak by clovek vedel dopredu co zaberie a co nie, tak by to bolo omnoho menej, ale ved pri zdravi sa na peniaze predsa nepozera 🙂

oli18
30. máj 2024

Ak lekar rozhodne, ze operovat, urcite to hlupost nie je. Ak mu neveris, chod za inym a vypocuj si nazor aj ineho lekara. Ja som tak isla pred 26 rokmi na konzultaciu do Novych Zamkov k primarovi na ortopediu, lebo mne, na rozdiel od teba, lekar o potrebe operacie nic nepovedal. Strcil hlavu do piesku, pritom som sa u neho liecila 16 rokov. Primar v N. Z.povedal, ze to treba operovat. Nezavahala som a hned som sa objednala. Bola som operovana na ortopedii v lokalnej anesteze, lebo na neurologii operuju v celkovej (co som vtedy ani nevedela) Boli sme tam vtedy pacienti z celeho Slovenska roznych vekovych kategorii. Niektori prisli v leže a domov odchadzali po vlastnych. Za 26 rokov isla medicina dopredy milovymi krokmi, dnes operuju chrbticu uz na mnohych pracoviskach. Ja ju kazdemu, kto ju potrebuje, odporucam. Radsej skor, ako neskor.

rozculena
30. máj 2024

@oli18 každý doktor iba operovať,operovať...ale že po operácii je veľa ľu´dom ešte horšie,to ti žiadny nepovie.
pred operáciou treba isť najprv k fyzioterapeutovi /to je moja mantra na MK/

oli18
30. máj 2024

@rozculena ja piznam par ludi, ktori boli na chrbticu operovani a kazdy je v poriadku. Aj tu na MK je ich dost. Jedna suseda sa dala operovat po 70tke a ona nebola hned fit, mala nejake problemy, ale dostala sa z toho. Logicky mi vychadza, ze ak odstrania vybezok, ktory tlaci na nervy, nemali by viac byt problemy.