Vyšetrí ma lekár, keď som si cca 10 mesiacov neplatila zdravotku?

17. máj 2023

Čaute ľudia, baby, mamičky .. mám otázočku. Vyšetrí ma lekár pokiaľ som si cca 10 mesiacov neplatila zdravotku? Pokiaľ áno, budem musieť platiť za vyšetrenie? Poprípade, aká orientačná suma by to mohla byť?

stanulienkat
17. máj 2023

Si v zozname neplaticov. Ano, budes platit, ak nie si v ohrozeni zivota. Platby ma kazdy dr. ine.
Ak sa mozem spytat? Teba netrapi, ze sa ti zlomi noha, alebo dostanes mozgovu prihodu a budes potom cvakat tisice?

melanta
17. máj 2023

Podľa mňa bežné vyšetrenie, nie odborné, bude okolo 50 eur, plus mínus. Podľa cenníka lekára. A samozrejme, že si ho zaplatíš. Prečo by lekár mal robiť zadarmo, keďže poisťovňa mu to nezaplatí. A ako píše stanulienkat, ak sa ti stane niečo vážne, nemusí to byť choroba, môže to byť nehoda (nikdy nehovor nikdy, zlé veci sa stávajú ľuďom, ktorí to nečakajú), nemocnica ti pošle pár tisícový účet. Takže neplatenie môže vyjsť pekne draho.

e1i
17. máj 2023

@melanta ono 50 len vysetrenie ak treba odbery tak aj labak bude platit cize nemusi to byt len 50

melanta
17. máj 2023

@e1i veď píšem, že len bežné vyšetrenie. Plus ešte lieky na predpis zaplatí v plnej výške. Autorka ak sa rozhodla neplatiť zdravotku, tak si je tohto snáď vedomá.

bessie12
17. máj 2023

a nie je lepsie raz mesacne zaplatit tu zdravotku 70€ ci kolko je to na Slovensku, ako platit za kazde vysetrenie desiatky € ??

maca1984
17. máj 2023

Doplať si tie mesiace. Nie je to sice "5 korún", ale je to ešte suma ktorá sa dá zaplatiť. Keď ti to narastie na xy tisíc a budeš potrebovať aj lekára, budeš s prepáčením v prdeli.

melanta
17. máj 2023

Začni platiť a na dlh si dohodni splátkový kalendár. Ak sa nemýlim, ak budeš mať splátkový kalendár, tak ťa ošetria s úhradou od poisťovne aj keď dlh ešte nebude celý splatený.

marcellka32
17. máj 2023

Poznám človeka, čo si zdravotné proste neplatí (nepýtajte sa ma prečo), zatiaľ problémy nemá, ale to sa stane razom ani nevieš kedy ...ja som nikdy nechodila po lekároch, mňa tam ani nepoznali a vo februári bum a zlomená noha, toľko vyšetreni a lekárov by som sa nedoplatila

alenah31
17. máj 2023

@melanta pokiaľ viem ak neprebehlo RZZP a nebol vyzvaný k úhrade dlhu do lehoty tak nie je v zozname dlžníkov - normálne ho ošetria všade. Na zdravotke mu svieti "dlžoba", ale lekár o tom nevie nakoľko v zozname dlžníkov, ktorý sa el. prenáša pre zdr. zariadenia ešte nie je. Toto mám info z r. 2021 - zisťovali sme to pre zamestnanca.

bublinka1426
17. máj 2023

@alenah31 mna lekarka ako neplatica videla hned. ako to je mozne? a to sa jednalo len o par dni.

luccija
17. máj 2023

@alenah31 tiež sa mi to stalo asi 3 m som neplatila a bola u lekárov a nikto nič nezistil.
Autorka cez aplikáciu si vieš dohodnúť splátkový zoznam ani nikam nemusíš chodiť.Ked chces vedieť či si neplatis pozri si to na webe niektoré poisťovne Dovera to má.Alebo si rovno zaplať dobrovoľne nezamestnaná 80 eur.Preco nie si na úrade práce?

alenah31
17. máj 2023

@bublinka1426 neviem...a nechce sa mi to veriť. Ak by videla tieto veci - videla by všetko a to nie je možné. Prístup k veľa záznamom v ZP máš len ty a priamo ZP. Zdr. poistenie je uhrádzane mesiac spätne, niekto kto napr. bol na RD a platil za neho štát to tam má kľudne uvedené aj 3 týždne po tom ako je už znovu platiteľ zamestnávateľ, že je stále poistencom štátu. Takže niekoľkodňové neplatenie ako mohol vidieť??

bublinka1426
17. máj 2023

@alenah31 netusim, vobec. ale sedelo to. presne.a akonahle to ''uz slo'' hned mi pisala. a aj to sedelo.

matkahelka
17. máj 2023

no neviem, ci lekar vidi, ze si neplatic. myslim, ze nie. to vidi ZP. ja poznam 2 ludi, ktori maju dlhe roky dlhy na ZP a lekari ich normalne osetrili. jeden mal vytknuty clenok a druhy hnisavy zub. a oba pripady boli tento rok.

melanta
17. máj 2023

@alenah31 môže byť, že to lekár nezistí. Ale zistí dodatočne, že mu poisťovňa odmietla uhradiť výkon. V lekárni im systém určite vyhodí, že na plnú platbu.

alenah31
17. máj 2023

@bublinka1426 môžeš mať dlh, ale oficiálne si vyzvaná nebola, nepremeškala si lehotu splatnosti dlhu - nie si v zozname dlžníkov. Aj na nete sú zoznamy dlžníkov verejne dostupné - ale len tých, ktorí dlžníkmi sú oficiálne - po vyzvaní neuhradili dlžné poistné - časom to dotiahnu viacerí k exekúcii.

melanta
17. máj 2023

@matkahelka oba prípady tento rok. Takže ešte im len príde šek od lekára podľa mňa, keď lekár zistí, že výkon mu poisťovňa neuhradila.

alenah31
17. máj 2023

@melanta tak my sme mali zamestnanca, ktorý si pred tým ako k nám nastúpil 7 mesiacov zdravotku neplatil a nechcel ísť po prac. úraze k Dr. (akútne to nebolo, ale bol to prac. úraz, k Dr. musel kvôli IP) Na poisťovni nám povedali keď som tam volala, že dlžný síce je - ale v zozname dlžníkov ešte nie je. Normálne ho ošetrili, bol cca 2 týždne PN - všetko bez problémov.

lilianka28
17. máj 2023

A nie je náhodou platenie zdravotného poistenia povinné zo zákona? A je vymáhateľné, dlh býva nepremlčaný, teda aj na exekútora?
Ja aspoň neviem o tom, že by to bolo tak, že si neplatím ZP, však keď ochoriem zaplatím za ošetrenie.
Opravte ma ak sa mýlim.

matkahelka
17. máj 2023

@melanta neviem. skor sa priklanam k tomu, ze nie. za tie roky boli obaja urcite viackrat minimalne u obvodakov a zarucene nic neplatili, pretoze na to nemaju. myslim, ze to u nas ZP nemaju takto osetrene.

alenah31
17. máj 2023

@lilianka28 ZP je povinné, ale má svoj postup kým sa do zoznamu dlžníkov "prepracuješ". Na SK sa každý rok vykonáva RZZP - ak si neplatila a máš dlh - budeš po RZZP vyzvaná, aby si dlh uhradila, pridelia ti VS a IBAN - do tej doby sa vlastne až tak nič nedeje, až po lehote začína problém....potom to vieš "dotiahnuť" až k tej exekúcii.

lilianka28
17. máj 2023

@alenah31 Ďakujem za upresnenie.

lulu0123
17. máj 2023

Len neodkladna zdravotna starostlivost.Moj muz si zabudol zmenit trvaly prikaz,mal preto par eur nedoplatok, o ktorom este nevedel a vseobecna doktorka ho neosetrila.Hned to videla v systeme.

bublinka1426
17. máj 2023

@alenah31 mna na par dni odhlasila poistovna a a toto videla hned.ze som neni poistena... a akonahle som mala obnovene poistenie, ma videla na zeleno.

alenah31
17. máj 2023

@bublinka1426 poisťovňa ťa nevie odhlásiť - poisťovňa ťa eviduje aj keď si dlžník. Odhlásiť sa vieš ak sa prehlásiš do 30.9. do inej ZP a patriť pod ňu začneš od 1.1. nasl. kal. roku...pričom dlh v pôvodnej ti samozrejme ostáva.

stanulienkat
17. máj 2023

@alenah31 info o podlznosti pacienta sa elektronicky prenasa uz niekolko rokov. Nie, ze nie. A pacienta nemusi nikto vyzyvat. Mali sme taky pripad, povedala som pac, ze ma podlznost v poistovni. Ona o nicom nevedela a ked prisla nabuduce, tak mi povedala, ze bola dlzna cca 20centov. Nejaky nedoplatok omylom. A je jednoci 50c, alebo 500e. Takze lekarom sa to hned vyhodi v Pc systeme.

alenah31
17. máj 2023

@stanulienkat zisťovali sme to konkrétne vo VšZP - my sme volali ako zamestnávateľ kde sa stal prac. úraz. Je mi potom divné, že 7 mesiacov neplatil a všetko bolo ok.

stanulienkat
17. máj 2023

@alenah31 klasicky bordel v poistovni.

alenah31
17. máj 2023

@stanulienkat môže byť - inak s týmto skúsenosť nemám, len v tomto prípade sme to riešiť museli keďže ošetrený po prac. úraze byť musel pre zápis a správu na Inšpektorát práce a komerčnú poisťovňu zamestnanca.

tosomja
17. máj 2023

Ja som rodila ako neplaticka (nevedome) az jedného dňa mi prišla správa, že má evidujú a mám zaplatiť cez 400€. Všetky úkony aj vyšetrenia mi hradila poisťovňa, len za nadštandard som si platila.