Vyšetrenie u psychiatra pre cudzinku

knihomolka2
4. sep 2024

Ahojte. Pracujem ako asistentka pre Korejcanov a jednemu z nich ma prist o par mesiacov manzelka. Ona berie antidepresiva, no v Korei jej ich predpisu max. na 2 tyzdne vopred, takze by potrebovala doktora, ktory by jej ich predpisoval aj tu.
Moze antidepresiva predpisat aj vseobecny lekar alebo to musi byt psychiater?
Pokial len psychiater, existuju aj sukromni, kde by si za vysetrenie platila ako samoplatca? Ide o to, ze kym dostane povolenie na prechodny pobyt, porva to 2-3 mesiace a dovtedy bude poistena len cez sukromne poistenie v Unione. Da sa k psychiatrovi ist aj s takymto poistenim?

deti95060810
4. sep 2024

najlepšie by ti vedeli odpovedať v zdr, poisťovni... popr. na ministerstve zdr.
napíš im mail .

sisa_s
4. sep 2024

Odporucila by som lekarsku spravu prelozit aspon do AJ (nech lekar vie, co uziva) a hladat sukromneho psychiatra na priamu platbu, ktory ovlada cudzi jazyk (ale cakacky k psychiatrom su dlhe, nefunguje to tak, ze pride, zaplati a termin hned)

ninazemna
4. sep 2024

Existujú aj antidepresíva bez preskripčného obmedzenia, ktoré môže predpisovať aj všeobecný lekár. Tie s preskripčným obmedzením môže predpisovať psychiater, niektoré neurológ, algeziológ, diabetológ a napr. duloxetín 20 mg v indikácii pre nepsychiatrickú diagnózu urológ a gynekológ. Treba zistiť konkrétne lieky a dávky, ktoré pani užíva. Existujú psychiatri bez zmluvy so zdravotnými poisťovňami na priamu platbu. Zmluvní lekári majú na dverách ambulancie alebo webe uvedené, s ktorými zdravotnými poisťovňami majú zmluvu.

knihomolka2
autor
4. sep 2024

@ninazemna dakujem za odpoved.
Nahodou nevies, ci Velaxin moze predpisat aj vseobecny?

ninazemna
4. sep 2024

@knihomolka2 Nie, iba psychiater a neurológ.

namornicka
4. sep 2024

Ak jej to kórejsky lekár predpíše automaticky, nech jej to niekto tam vyberie a pošle poštou na Slovensko. Pripadne nech lekára požiada, aby jej tentokrát predpísal dávku na dlhšie.

mogaa
4. sep 2024

@knihomolka2 treba v prvom rade obvolať psychiatrov ktorý ju ako samoplatcu vezme...jej je na nič informácia že sa to dá, ak ju žiadny nebude chcieť zobrať.....vyšetriť by ju musel v AJ a aj to môže byť problém