Vyšetrenie konečníka

petranka3
30. jan 2015

Ahojte kočky,
prosím vás ktorá ste boli na vyšetrení konečníka v Bratislave? Ako to prebieha? Bol niekto aj pri žene? Je to dosť chúlostivá situácia a radšej by som zašla k žene. ☹
môj problém - mierna bolesť pri vyprázdňovaní plus občasná jasnočervená krv. Cez deň ma nič nebolí ani nesvrbí...vyskúšala som viaceré masti ale tie to iba na čas utlmia. Bolesť pociťujem iba ráno keď idem na záchod aj to iba mierna a potom už nič. Nie je to nič katastrofálne čo by sa nedalo vydržať, ale predsa by som radšej žila bez toho 🙂 Ešte posledná otázka, koľko také vyšetrenie stojí? Ďakujem. 🙂 🙂

sev111
30. jan 2015

neplatila som nič, bola som u muža a zakryla ma sestrička takže celkom v poho inak je ta zvláštny pocit ale nič bolestivé nech to dobre dopadne 🙂

evelynm
30. jan 2015

Bola som na takom vysetreni u lekara - muza, mne to bolo neprijemne, ale lekar to berie uplne profesionalne, denne takých vsetreni urobi iks, takze som sa snazila to brat sportovo. Bola som aj na kolonoskopii u lekarky - zeny, Nejaky zasadny rozdiel som v pristupe nevidiela. Neplatila som nic (ale nebola som v BA, asi zalezi, k akému lekarovi ides).
Prebieha to tak, ze si lahnes na lozku nabok, pokrcis nohy a lekarta vysetri. Presne ti povedia, co mas urobit. Dobre je pred vysetrenim vyprazdnit sa.
Ak mas taketo potiaze, radsej to neodkladaj. Nemusi to byt nic zavazne, ale moze to byt aj signal nejakého ochorenia. Nechcem ta v ziadnom pripade strasit, ale moja kolegynka, mlada baba, s tym uz dlhsi cas marodi.
Drzim palce.

petranka3
autor
30. jan 2015

Ďakujem vám 🙂 určite pôjdem na vyšetrenie, ešte keby mal niekto skúsenosť s niekým z BA by bolo najlepšie 🙂

snapi
30. jan 2015

@petranka3 a uz mas papier na rektoskopiu od chirurga? lebo ja som teda isla najskor k obvodnej, to mi len strcila prst do konecnika, ani som sa nemuslea nejako uplne vyzliect. Potom som bola u chirurga, otras, otras a este raz otras....spochybnil, ze ma to vobec moze boiet (stolica ako cez ziletky, krv, ale tak on tam nic nevidi, neciti..),spochybnil moj predchadzajuci zakrok, lebo po nom by bola jazva a ju nemam. bla bla..ale dal mi odporucenie na rektoskopiu. A na tej rektoskopii uplne uzasna lekarka aj sestricka. Objednali ma na presnu hodinu aj den. Od chirurga som dostala taku tekutinu na precistenie criev, to som si rano spravila. Na tej rekto mi dali take nohavice s dierou na konecniku, lahla som si nabok, vysetrili ma, pozreli aj kusok criev a vobec to nebolo take strasne. Potvrdila sa mi trhlina na konecniku, co som si aj sama myselal. Lekarka velmi zlata, este mi hovorila, ze bude opatrna, lebo, ze ma to urcite velmi boli aj bez vysetrenia. Vsetko mi vysvetlila, poradila co s tym. Bola som na Kramaroch v BA. Vobec to nebolelo.
Akurat sa mi to aj vyliecilo po par tyzdnoch a teraz znova objavilo..Tak si to budem uz sama doma osetrovat, k tomu chirurgovi som uz viac nesla, aj ked mi kazal, ze mam. Na rektoskopii povedala lekarka, ze len ma to neprejde do 6tyzdnov, tak by mi chirurg dal silnejsiu mast na predpis. Ale radsej sa vytrapim nejako, len aby som k nemu uz nemusela ist.

snapi
30. jan 2015

@petranka3 a neplatila som nic

betina13
30. jan 2015

@petranka3 ahoj,nemusis sa bat,rektoskopia- to je vysetrenie "hadicou" je do hlbky cca 20 cm a neboli to,netreba na to ani nejaku speci pripravu. Ak by si absolvovala kolonoskopiu, to je vysetrenie celeho hr.creva,je uz o nieco neprijemnejsia,ale robi sa rutinne,da sa vydrzat. Na niektorych pracoviskach ti daju injekciu,kt.sice netlmi neprijemnejsie pocity,ale menej ich vnimas a niekt.pracoviska robia toto vysetrenie aj v kratkej anesteze. Poplatky zavisia od konkretneho pracoviska..drzim palce

emilia25
30. jan 2015

Tiez som na toto bola u chirurga.dal mi predtym prehanadlo a robil mi sono criev.no veru hanbila som sa jak pes hlavne ked som sa musela dat na styry ale mala som len podrazdenu zlatu zilu.dal mast a brozurku aj hemeroidy mavam a niekedy dost velke.

petranka3
autor
31. jan 2015

@snapi ešte nemám potvrdenie od obvodného a ani tam nechcem ísť. Bez toho sa to nedá? Presne na Kramároch som pozerala pani doktorku, myslíš že len tak sa k nej nemôžem objednať? Tiež mám podozrenie na trhlinku lebo príznaky hemoroidov nemám...zatiaľ mám na to mastičku a čapíky ale mám strach, že po doužívaní mastičiek sa mi to opäť obnoví, tak by som radšej počula stanovisko lekárky. Viem, že by som mala upraviť aj stravu o čo sa pomaličky snažím tak uvidíme 🙂 Ale dakujem pekne za radu, veľmi si pomohla 🙂

petranka3
autor
31. jan 2015

@betina13 Ďakujem pekne za radu, hned som kludnejšia 🙂

snapi
31. jan 2015

@petranka3 neda sa obist obvodna. Musis ist k obvodnej, potom chirurg a potom rektoskopia - ak ti da chirurg papier. Mne hned hovorila obvodna, ze na rekto, ale ze to ma len chirurg moze poslat, ona nemohla. A inak mala by si k obvodnej, hemoroidy ti zisti aj obvodna. Ak to je trhlinka, tak tu si uvidis aj v zrkadle. Aj tak ti na tej rekto nepredpisu ziadne masticky, to len chicrurg a aj to len ak ti to neprejde po 6tyzdnoch, lebo ten krem je vraj drahy a predpisuju to az potom ked je to chronicke. cize po 6 tyzdnoch. Na rektoskopii mi doktorka odporucila kremy, z ktorych ani jeden v lekarnach nemali 😔 . Upravit stravu je uplny zaklad, ak tu neupravis, tak ani nema zmysel chodit po vysetreniach a davat si maste podla mna, lebo odstranis len ten prejav. tu pricinu neodstranis a tedca sa ti to bude stale vracat pravdepodobne. Mne to krasne zmizlo a teraz som upravila este radikalnejsie stravu, telo reagovalo inym vyprazdnovanim ako dovtedy a zase to mam. A prestala som si to po 4 dnoch natierat. Takze ono to treba natierat dlhodobejsie aj ked to uz nemas. ale vyprazdnovanie sa krasne upravuje a tym mi zmizne aj trhlina. ani neidem uz ku chirurgnovi. kortikoidne maste su humus a aj tak len mozno urychlia hojenie...pojdem ku chirurgovi po mast, len ak to bude pretrvavat dlhsie ako 6tyzdnov...Ale ak chces mat istotu co to je, preco to je, chod na tu rektoskopiu. Mne pozreli aj creva kusok,lebo som mala aj ine problemy, tak ci to nie je prejav zapalu criev a aspon som kludnejsia, ze to nic vazne nie je 🙂Fakt bola ta doktorka uplne uzasna

betina13
31. jan 2015

@snapi obvodna lekarka moze dat vymenny listok ako na rekto,tak aj na kolonoskopiu. A hemoroidy uvidi len vonkajsie. Vnutorne,kt.mozu byt zdrojom krvacania, su viditelne len pri endoskopickom vysetreni

snapi
31. jan 2015

@betina13 tak mne povedala, ze mi ten vymenny listok nemoze dat....a na rekto mi hovorila, ze maste s kortikoidmi ma namiesane aj chirurg, nejake speci. Takze ak by sa to zhorsovalo, aj tak by som musela k chirurgovi po mast..A mne obvodna vysetrila konecnik a tvrdila mi, ze hemoroidy by citila...ale tak je mozne, ze som ju zle pochopila, a ze by citila len tie vonkajsie...v kazdom pripade treba mat papier na vysetrenie na rektoskopiu...

betina13
31. jan 2015

@snapi urcite,papier na rektoskopiu treba, hlavne ju treba urobit,ked su tazkosti, uz kto samotne vysetrenie odporuci,je vedlajsie v podstate. A som rada, ze to u teba dobre dopadlo

snapi
1. feb 2015

@betina13 tak u mna to tak ciastocne dobre dopadlo...Hlavne, ze nemam zapal criev a tu fisuru si nejako vyliecim 🙂. Hlavne je, ze sa toho neterba bat, lebo to naozaj nic strasne nie je a pokial to ma ukludnit cloveka alebo vcas najst nieco co moze byt aj horsia choroba, tak treba ist do toho.

ivana2608
29. dec 2020

@evelynm a môžem vedieť, aký problém zistili vašej kolegyni??? Ja mam tiež také problémy, raz za mesiac sa mi objaví na papieri neželané prekvapí, som z toho už dosť na nervy, začala som užívať vlákninu, ale tiež musím zájsť k Dr.

enika17
31. aug 2024

@betina13 Dobrý deň, môžem sa spýtať, keď ste boli na rektoskopii, tiež ste nemohli jesť už deň predtým? Ďakujem za odpoveď.