Dobry den, mam 30 rokov a mala som tlak 160/100 a tak podobne. Kardiolog mi predpisal betablokator Bigital, ktory som uzivala cca mesiac. Zmenila som stravu, zacala sa viac pohybovat.
Chcela by som tento liek vysadit, no ked som tak spravila, po 3 dnoch sa mi zasa zvysil tlak. Mate niekto skusenost, ako treba vysadzat takyto liek? Mam si ho davat kazdy druhy den a postupne este znizovat?
Dakujem za rady
Ja beriem roky lieky na tlak, hoci je už pár rokov dobrý, vysadzovat nemám. Znížili sme dávku na úplne minimum, čiže je nutná konzultácia s lekárom.
@misickaa4 keďže sa to pýtaš tu na fóre, zjavne to robíš bez konzultácie s lekárom. Zbytočne riskujes. Keď ti dal lieky a takej mladej, zjavne na to mal pandy dôvod. Porozpravaj sa s lekárom.
Ja beriem lieky uz 5 rokov a viackrat som mala holter ale nevysadili sme, stale som tak na hrane, urcite by ma nenapadlo vysadit lieky bez lekarskej konzultacie
@orangiiina ano, ale dal mi ich na mesiac a dalej neriesil...ja sama som si isla vypytat dalsie balenia...
@misickaa4 Treba si merať tlak a ak je po vysadení vysoký, pokračovať v užívaní....Zavolaj svojej všeobecnej doktorke, povie ti čo ďalej....Lieky na tlak sa nevysadzujú nejako postupne ako napr.antidepresíva....Ale čo ja viem, ak už začneš brať lieky na tlak berieš ich stále....Ono záleží aj z akého dôvodu si mala vysoký tlak.....Vysaď si na 2-3dni liek a násldn si 2x denne zapisuj hodnoty a zavolaj svojej všeobecnej lekárke, podľa nameraných hodnôt ti povie, či pokračovať v užívaní alebo môžeš nechať vysadené....ale ten spodný tlak 100 bol na porážku...Nebezpečný je práve ten spodný, okolo 100 je už nebezpečný.....
Lieky na tlak sa nedajú brať každý druhý deň, ak znížiť dávku tak každý deň rovnakú zníženú dávku, ale treba si tlak merať a vždy v rovnaký čas, napr. pred liekom a takú hodinu po lieku. Ja som raz ráno zabudla zobrať liek a išla som do mesta a už som to cítila, že niečo nie je v poriadku.
chyba je mysliet si, ze mam dobry tlak, tak mozem vysadit lieky. ak ti meral tlak v obdobi, ked mas nasadene leiky, tak tlak mas dobry koli liekom, ktore ucinkuju, ked ich vysadis, ucinok tam nebude, preto tlak opat ide hore. tieto lieky nemaju trvaly efekt, tie ucinkuju len ked ich uzivas.
uplne vsadenie liekov je skor vhodne vtedy, ak su opakovane namerane hodnoty pod nomou a tlak sa v tychto hodnotach udrziava. samozrejme aj tu je riziko, ze po vysadeni tlak vyskoci.
cize ak ti tlak opat vyskocil, je mozne, ze leiky potrebujes aj nadalej.
Ja mam 34 rokov a musela som začať teraz brat lieky na tlak Vasocardni. Mam ho vysoký a aj pulz mávam vyše 100.ked si dám tabletku tak sa mi to upraví. Takže radšej brat než vysadiť.
@misickaa4 no kedze sa lieky neberu dlhodobo tak by som to zrejme vyskusala. Zmena stravy, rezim,.spanok,atd magnezium urcite. Zalezi aj z coho bol tlak ci napr nieje viac stresove obdobie, ake vysetrenia su absolvovane, ci sa zistila pricina atd. Ja tiez beriem lieky par rokov a uz som sa zmierila.s tym,ze sa ich nezbavim Su na cely zivot 😢
Ja beriem už dlhšie lieky na tlak a dr.mi nedovolil vysadiť aj napriek tomu,že mám dobrý tlak.Suseda tak spravila a skončila s mozgovou príhodou v nemocke a teraz jej nemôžu ustáliť tlak hocikedy ju berie RZP a mladá baba.