Vypadávanie vlasov - rady lekárov

mudr_peter_kozub
10. nov 2017

Milé mamičky,

ako som sľúbil, zakladám tému, ktorá sa bude venovať vypadávaniu vlasov.

Nakoľko som v časovej tiesni, odpovedať budú doktorky, ktoré sa na Kožnom oddelení v Nových Zámkoch venujú rôznym formám vypadávania vlasov – MUDr. Jarmila Bugárová (vedúca alopetického tímu), MUDr. Petra Belúchová a MUDr. Simona Marková.

K dispozícii budú po dobu 2 týždňov, teda do piatku 24.11.2017.

Len krátko na úvod:

Existujú 2 formy alopécií – jazviace a nejazviace.

Najčastejšie sú práve tie nejazviace a v rámci nich poznáme 4 formy:

1. Alopecia areata – vypadávanie vlasov na autoimunitnom podklade

2. Androgenetická alopécia – hormonálne spôsobená

3. Anagénne eflúvium – padanie vlasov spôsobené náhlym poškodením vlasového folikulu napr. pri chemoterapii

4. Telogénne eflúvium – spôsobené stresom alebo sezónny výskyt (jar, jeseň), najčastejšie po pôrode, po operáciách, redukčných diétach a podobne. Práve táto posledná forma bude možno pre Vás tá najzaujímavejšia, nakoľko sa vyskytuje najčastejšie.

A teraz Vám už prenechávam priestor na Vaše otázky. Neváhajte sa čokoľvek spýtať.

Prajem peknú a prínosnú diskusiu 🙂

nelyss
10. nov 2017

Ďakujem veľmi pekne za takúto príležitosť.
Veľmi rada by som dostala odpovede na niekoľko otázok.
Pred 3 rokmi som zostala tehotna a prvy krát sa u mna objavila alopecia .
Počas celého tehotenstva som mala viacero ložísk, ktoré postupne zarastali a tvorili sa nové.
To isté sa znova opakovalo za rok,ked som prestala kojiť.Za ďalší rok, keď som prestala brať antikoncepciu.A pri ďalšom tehotenstve v prvom trimestri.
Aký je prosím spúšťač toho všetkého,nemám stres, operácie,váha rovnaká.Ako tomu predísť,prečo sa to deje? Ďakujem za odpoveď.

katka1416
10. nov 2017

Ja uz 20 mesiacov kojim ale za posledny rok som stratila velke mnozstvo vlasov,mam kratke vlasy,pocit ze na hlave uz nic nemam..je mi do placu ked vidim vanu olnu vlasov... Ked som bola mala tiez mi vypadavali vlasy aj som nato uzivala lieky.odvtedy som mavala len take to sezonne vypadavie,co mi dajako neprekazalo kedze mi ich moc nevypadlo ale toto je uz na zaplakanie.

mudrbugarova
10. nov 2017

@nelyss dobry den prajem!ako pisete tehotenstvo, postpartalne obdobie a antikoncepcia su castou pricinou telogenneho efluvia(t.j.padania vlasov,pri ktorom vlasok nevyrastie a vypadne skor, ak nan posobi urcity faktor z vonkajsieho prostredia)vo vasom pripade hormonalne vykyvy posobia na rast vlasov, co nie je nic neobvykle..doporucujem odber krvi-krvny obraz vylucit anemiu, odber zapalovych parametrov,hladiny zeleza a zinku, hormony stitnej zlazy a dalsi menezment dla vysledkov,ak mate cas sme vam k dispozicii na ambulancii na prizemi fnsp nove zamky🙂

mudrbugarova
10. nov 2017

@katka1416 dobry den prajem! Obdobie kojenia byva velkou zatazou pre zenu, nedostatok spanku, zmeny hmotnosti a hormonalne zmeny posobia velkou mierou na zmeny kvality a kvantity ovlasenia, vo vasom pripade doporucujem dolpnit zinkove preparaty, vitaminy skupiny b a vlasove pripravky s obsahom kofeinu,ktore vlasovu pokozku ozivia, podporia rast vlasov a stimuluju vlasove folikuly.Neviem ci mate prve alebo druhe tehotenstvo?Tak ako v predchadzajucom prispevku doporucujem dovysetrovat krv, stitnu zlazu,ocne vysetrenie.Dolezita je aj vyvazena strava bohata na mineralne latky a vitaminy.

montemotherone
10. nov 2017

@mudr_peter_kozub Dobrý deň, u mňa sa vypadávanie vlasov často spája s obdobím stresu, málo spánku... ☹
Vlasy mi zrednú, neskôr sa nejako zotavia. Čo je ale môj veľký problém, je tvorba "kútov". Mám vysoké čelo od mlada, ale mám pocit, že mi stále viac ustupuje. Dá sa s tým niečo robiť, kým budem úplne plešatá? (Kofeín mi nerobí dobre, neviem či by mi tabletky s obsahom kofeínu neškodili ☹

katka1416
10. nov 2017

@mudrbugarova aom po druhom tehotenstve,pri prvom mi nepadala,nekojila som,aj som sa vyspala,teraz je to narocnejsie, dakujem za radu,na krv sa chystam.

nelyss
10. nov 2017

Ďakujem za odpoveď ...keď mi to začalo pred 3 rokmi som mala urobene všetky odbery,plus očné vyšetrenie a všetko som mala v poriadku.Nemohla som brat nijakú liečbu , keďže som bola tehu iba tekuty dusik mi davali na tie miesta,ale toby postupne dorastalo aj bez toho.Teraz sa všetko opakovalo.
Preco práve ja reagujem takto na vykyv hormonov?

mudrbugarova
10. nov 2017

@montemotherone dobry den prajem!Vela zien trpi vypadavanim vlasov v oblasti "kutov".vo vasom pripade by som vysetrila hladinu pohlavnych hormonov, taktiez ocne vysetrenie.V pripade vykyvov v hormonalnom profile vyskusat pripavky s obsahom Saw Palmetto(sampon, tonika) a urcite mezoterapiu plazmov(z vlastnej krvi vycentrifugovana cast krvi bohata na krvne dosticky), ktora stimuluje rast vlasov aj v mieste vacsieho preriedenia, dopnit zinok, b vitaminy.

mudrbugarova
10. nov 2017

@nelyss odbery isto treba zopakovat, co bolo aktualne pred tromi rokmi nemusi byt teraz, ocne vysetrenie taktiez. V tehotenstve je liecba alopecii velkou vyzvou, ale vo vasom pripade by som zvolila docasne aspon lokalne pripavky s obsahom kofeinu, ktore su volno predajne a posobia preventivne proti pdaniu vlasov(sampon+tonikum),vyborna je aj masaz ovlasenia pomaly a denne-jednoduchy sposob, aby folikuly vlasov nezleniveli a denne cesanie.

mudrbugarova
10. nov 2017

@katka1416 vysetrenie krvi ukaze ci sa jedna o posuny napr. v krvnom obraze alebo o pripadnu deficienciu mikroprvkov, ak bude vsetko v poriadku potom len vyckat obdobie kojenia a nespanku a postupne sa rast vlaskov isto upravi🙂

maria123
10. nov 2017

dcere 21r.zacali asi mesiac po infekcnej mononukleoze-hospitalizacia v auguste--rapidne padat vlasy,a tiez na roznych miestach vyrastaju malicke vlasky,kedze stimuluje pokozku nejakym pripravkom z bylin,opakovane ma vysledky pecen.testov a krvi v poriadku,je sledovana na infekcnom odd,kde jej odporucili zinok a bkomplex,ale zatial nejaky ucinok nebadat...pri beznom potiahnuti vlasov jej vypadnu,nehovoriac o umyvani,su vsade...nechcem jej davat tie komplexne vitaminove aine pripravky z lekarne,kedze maju vedl.ucinky a su zataz na zaludok,tie prpravky na prekrvenie pokozky by sice mala uzivat denne,ale kedze je studentka VS a brigaduje,ani nestiha ani sa je vzdy nechce,neviem,kde sa dalej pohnut,dakujem za radu,za tu ikonku sa ospravedlnujem ale bez nej mi nejde pridat prispevok

mudrbugarova
10. nov 2017

@maria123 dobry podvecer prajem!infekcia ako taka v ludskom organizme je velkou zatazou, prejavuje sa to velkou mierou aj na vlasoch aj ked nie priamo, ale prostrednictvom vnutorneho stresu, oslabenia imunity.Pisete, ze dcerka nema cas na denne osetrovanie a to je velkou chybou, kedze prave denna starostlivost o vlasy je pri ich padani zakladnym predpokladom k znovurastu.Doplnkov s obsahom zinku sa bat nemusite, podporia nielen vlasy ale aj celkovu imunitu.Ak nechcete pouzivat vyzivove doplnky tak obohatte stravu o ryby, vlaske orechy, olivovy olej, zelene riasy. Doporucujem mezoterapiu s obsahom vitaminov,ak nemate cas na denne osetrovanie-ide o injekcne podkozne vpravovanie vitaminov do ovladenie v intervale 2-3tyzdne minimalne 4x, aj ked tato metoda je troska financne narocnejsia.