Vypadávanie vlasov po anémii

23. júl 2024

Ahoj, na jar som mala anemiu ( po operácii som skoro vykrvacala), no teraz mi začali vlasy vypadávať ešte viac ako je normálne + robia sa mu modriny zo všetkého. Viem že nieste lekári, ale neviete čo by to mohlo byť? Som odcestovaná na dlhšiu dobu, tak lekára na sk vyhľadať nemôžem a tu kde som by som sa nedoplatila.

colsami
23. júl 2024

Ano su tu aj lekari - ale zdravie by mi bolo prednejsie nez peniaze, takze ak si v zahranici (skrz vyssieho zarobku Teba ci partnera), tak je hlupost setrit na zdravi.

Vypadavanie vlasov samo o sebe je jedna vec, ale reakcie s modrinami (aj v suvislosti predchadzajucou anamnezou) co spominas druha, takze nechapem preco naozaj das radsej na rady kadekoho na fore, nez utekat ku doktorovi.

autor
24. júl 2024

@colsami Nemôžem odísť teraz zo zahraničia, sú ku tomu vážne dôvody. Rozmýšľala som, modriny môžem mať aj od psa, je ešte malý a rád sa tvrdo hrá a vlasmi si farbim. Neveim no

nisia
26. júl 2024

Z anemie mozu padat vlasy. Je to aj moj pripad. Uzivam zelezo Tardyferon na predpis. Zo zaciatku ked som mala velmi zle vysledky tak 3 x denne teraz uz 1x denne. Aj modriny sa mi robili, hematolog spravil testy na vitaminy a chybalo mi C a D. Ak nemas zelezo od lekara kup si v lekarni Hemove zelezo lepsie sa rozklada v tele, a podpor ho C vitaminom. Mlieko blokuje vstrebanie zeleza tak ked si ho das nejedz nic mliecne. A este jedna vec. Zelezo bez predpisu neobsahuje tolko latok ako na predpis. Lieky na predpis su silnejsie. A ak mas malo zeleza mozes sa citit unavena. Drzim palce nech si rychlo zdrava

autor
27. júl 2024

@nisia No len neviem či to je železom, ako som odchádzala z nemocnice výsledky som mala v poriadku

nisia
27. júl 2024

Zelezo u zeny je dost zradne. Predsa len mame cyklus a zelezo ti neublizi ked si das minimalne cez ten tyzden. Mozes mat hypovitaminozu. (Nedostatok vitaminov) Ale mozes mat aj kozne ochorenie na pokozke hlavy to ziati len kozna lekarka. Ak mas moznost urobit testy ako samoplatca (my mame Unilab) tak mozes skusit. Na vlasy pomaha selen, zinok a neprospieva im stres.

mima172
27. júl 2024

Aj po samotnej operácií, tj narkóze často padajú vlasy viac ako je bežné. Venujem sa tejto oblasti už mnoho rokov, no prirodzene znacku písať nejdem, iba všeobecne odporúčam - kvalitné zelené potraviny (pravidelne, dlhodobo = priaznivý vplyv to bude mať na vlasy, pokožku, celkovú energiu...) a správna starostlivosť o vlasy aj zvonku (masky, masáž vlasovej pokožky s kvalitným roznarínovým olejom, žihľavová voda na celé dĺžky).

autor
27. júl 2024

@mima172 Zdravo sa stravujem, jem väčšinou “ čisté” jedlá, žiadny olej. O vlasy aa starať viem, mám na to rôzne kurzy. Vlasy pravidelne olejujem a žihlavová voda mi nevyhovuje.
@nisia Železo si občas dám a vitamíny užívam pravidelne, keďže som športovec. Kozme ochorenie nemám.

mima172
27. júl 2024

Nakoľko máš rôzne kurzy, tak teda vieš, že výživa zvnútra je základ, čiže sa zameraj na toto. To, že ješ "čisto" neznamená, že ješ kvalitne.

nisia
27. júl 2024

Hmmm tak potom este ak sa ti tvoria az hole miesta moze to byt zacinajuca alopecia. Este k vitaminom nemali by sa kombinovat napr C a D. D je rozpustne v tukoch a C vo vode vzajomne sa ovplyvnuju. D je dobre popri jedle.

Nemyslela som ze mas zlu hygienu ale to ma nenapadlo k tym vlasom. Ale napr. z kupaliska, alebo z nejakych zariadeni co vyuziva viac ludi clovek ani nevie co moze kde lapit. Na vlasy pomaha este aj masaz pokozky malo by to prekrvit a podporit rast. Viac uz neviem teda podat informacii.