Vyoperovaná štítna žľaza

scarletka34
4. jún 2022

Ahojte už pár rokov mam vyoperovana štítnu žľazu a užívam hormón štítnej žľazy od pon do pia 125 a na vikend 100. Do teraz všetko bolo ok. Ale teraz bývam často unavena. Neviem ci je to tým ze pracujem v herni a som do rána hore alebo to ma iný dôvod. Ako sa cítite vy po operácii štítnej?

janickacrazy
4. jún 2022

@scarletka34 No a potom cez den sa vyspíš alebo nie? Kludne to može byť tou prácou. Nočné smeny sú smrť. Ja som tiež bola stále unavená, ked som pár mesiacov tak robila, lebo cez den som sa nevedela normálne vyspať. Moja babka mala vyoperovanú štítnu žľazu a nikdy sa na únavu nesťažovala, až okolo 90-tky. 😉

scarletka34
autor
4. jún 2022

@janickacrazy presne ani ja sa neviem cez deň dobre vyspať spím max 4-5 hod keď prídem ráno. Tak asi je to ozaj tou pracou 😊

danulicek
4. jún 2022

ahoj, ja mam vyoperovanu polku a uzivam tiez lieky. spavam malo a po nasadeni davky som nebola unavena vobec. prislo to postupom casu a ked som bola u dr, zistila mi spomalenu funkciu stitnej a musela mi zmenit davkovanie. opat sa to zlepsilo. takze asi najlepsie by bolo nechat si zobrat krv a uvidis, ci to je stitnou alebo pracou 🙂

majamat
4. jún 2022

@scarletka34 ak spavas malo, tak sa necuduj ze si unavena.
ja byvam tiez v niektorych obdobiach unavena a stitku mam ok. no ak chces amt istotu, len vysetrrit hormony stitky v krvi. kedysi mala kontrolny odber krvi? je fakt, ze naroky na stitnu zlazu, resp, jej hormony mozu byt rozne, nemusi to byt stale rovnako. dokonca v lete sa niekedy uziva ina davka, ako v zime. len teraz neviem, kedy sa dava vyssia, tusim cez leto.

matabb73
4. jún 2022

Potreba hormónu sa môže meniť. Závisí to od váhy, hormónov. Ja mám tiež vyoperovanu celú a teraz mi lekárka zmenila liečbu, lebo podľa krvi nestaci. Ja som brala 6x100 a 1x125 a teraz budem 4x100 a 3x125. Ak si stále unavená, choď si dať pre istotu skontrolovať krv. Ja mám pocit, že aj ročné obdobie má na to vplyv. Inak, za únavou môže byť aj nedostatok železa.

jankakarinka
11. apr 2023

Ak Vám to pomôže, superdoplnok na imunitu Purtier Placenta

scarletka34
autor
13. apr 2023

@matabb73 ja mam 5x 125 a 2x 100 a už dlhé roky to takto užívam

matabb73
13. apr 2023

@scarletka34 aj ja som to tak mala roky a zrazu som začala mať problémy a musí mi to meniť. Ja som už po menopauze a vraj to môže súvisieť aj s tým.

kikusinna
27. apr 2023

@janickacrazy ahoj môžem sa ta opýtať ako dlho žila babka s vyoperovanou šž ? V koľkých rokoch jej ju vyberali ? Mne tiež hrozí vybratie celej šž a bojím sa ci sa dá bez nej plnohodnotne žiť...

janickacrazy
27. apr 2023

@kikusinna Vyoperovali jej ju keď mala okolo 40 rokov a dožila sa 97 rokov, takže určite sa to dá. Držím palce, nech ti to dobre dopadne.

danulicek
27. apr 2023

@kikusinna urcite sa dá, cely život síce už je človek odkázaný na lieky, ale ak sú nastavené správne, život máš úplne plnohodnotny ☺️ ja som zatiaľ bez polky, ale kvalita života sa úplne zlepšila - ja som dovtedy ani netušila, čo všetko mi spôsobuje problémová štítna. Aktualne mi hrozí vybratie druhej polky, tak uvidime. Drzim palce a chápem, že sa obavas, ale naozaj je to fajn, ak si pod dohľadom lekárov a so správnou dávkou liekov.

kvojtanikova
27. apr 2023

@kikusinna urcite sa da, ja ju mam vybratu uz 24 rokov, tvrdili mi aj ze nebudem moct otehotniet a mam 3 deti, vobec sa toho neboj je to v pohode, samozrejme, substitucne lieky uz budem brat dozivotne

kikusinna
27. apr 2023

@danulicek @kvojtanikova a kde vás operovali ?

danulicek
27. apr 2023

@kikusinna mna v Martine.

kvojtanikova
27. apr 2023

@kikusinna mna v Ruzomberku vo vojenskej nemocnici

kikusinna
28. apr 2023

@danulicek @kvojtanikova mňa budu v BA
Vidno vám aj jazvu po rokoch?? Dávali ste si niečo po vybratí štichov na jazvu ? 🙏

kikusinna
28. apr 2023

@janickacrazy dakujem za palce 🙏 dúfam ze mi dajú rýchli termín lebo sa necítim dobre a aj výsledky sú zlé 😪

kvojtanikova
29. apr 2023

@kikusinna no jazvu samozrejme mam, ale velmi tenku, iba jednu ciaru, nie take tie stichy krizom cez to, iba jednu suvislu ciaru cez cely krk. Bezne si to ludia ani nevsimnu, za cele tie roky sa ma asi 2 spytali. Po prvotnom zahojeni som dlhsie mazala jazvu Contractubexom, to dost pomaha na pekne zahojenie.

danulicek
29. apr 2023

@kikusinna ja mam jazvu trosku výraznejšiu, ale aj preto, že som podcenila natieranie tou masťou po zahojení, už neviem, ako sa volala, ale odporučili mi to v nemocnici. Používala som ju len občas, lebo som bola hrdinka, že však uz je to dobre. Ale nie je to nic hrozne, keď to porovnám s tým, ako mi je lepsie po operácii.

kikusinna
29. apr 2023

@danulicek a ako si sa cítila pred op keď píšeš ze ti je oveľa lepšie po op?? Prečo ti museli vybrať šž ???
museli ste ísť aj na RJ ??? @kvojtanikova

danulicek
29. apr 2023

@kikusinna ja som mala uzly, ktoré za polroka (od kontroly po kontrolu) zbujneli tak, že ich nevedela na sone spočítať. Na krku som mala dosť veľkú hrču, najväčší uzol mal cez 4 cm. Tak to šlo von, išla som na operaciu s tým, že podľa toho, ako sa to bude javiť, daju von bud polku, alebo celu. Našťastie išla len polovička a nemusela som ísť na RJ. Som 2,5 r od operácie a tento týždeň mi našla dva uzly na druhej polke. Zvýšila mi davku liekov, lebo som aj cosi pribrala (mojou vinou, nie “kvôli štítnej”) a štítna asi nestíha. Za polroka mam kontrolu a uvidime, čo to spravi.

No a pred operáciou som sa cítila podľa mna normalne, len som bola trochu unavena a mala som hrču na krku. Keď ma tolerovali, zrazu som si uvedomila, že mi nebrni v rukach, že mam extrémne veľa energie, viac vládzem, mam normalnu menštruáciu, nepadajú mi tak vlasy atd. Len tým, že som žila dlho s tymto problemom, hoci som nevedela (len som videla hrču na krku, ktorú som neriešila - nezodpovedne teda), mala som to za normalne a bežne “po pôrodoch”. Tak drzim veľmi palce 🙂

kikusinna
29. apr 2023

@danulicek dakujem veľmi pekne 🙏 no aj ja mam uzlik od pôrodov a rastie len ho mam na istme a laloky sú v pohode + uzliny mam vraj lézie. Som tiež unavená, cítim ze sa niečo deje. Aj uzliny ma bolia aj krk akoby zvnútra také zvláštne to je... snáď mi po op tiež bude lepšie 🙏🙏🙏 ja sa asi rj nevyhnem. A to v januári,februári ešte som bola celkom fajn na tom 🤷‍♀️

kvojtanikova
29. apr 2023

@kikusinna co je RJ? Asi som mimo trochu😃 nejaka radioterapia? Ja si nepamatam uz ci som to mala ale moj dovod operacie bola Graves-Basedowa choroba- autoimunitne ochorenie zlazy s kopou priznakov, ktore po vyoperovani znacne ustupili takze sa moj stav zlepsil.

30071947
4. sep 2023

@kvojtanikova ahoj ja idem vo štvrtok do Ružomberku do nemocnice budú mi vyberať celú ŠŽ ako si bola spokojná? Koľko si bola prosím v nemocníci? Ďakujem

kvojtanikova
4. sep 2023

@30071947 ahoj, drzim palce, ja som v case operacie mala 16 rokov, takze si to uz velmi nepamatam, ale myslim ze to bolo 7 az 10 dni, potom som bola este na lieceni v Lubochni. Celkove som bola PN asi 2 mesiace. Od operacie som potom chodila na pravidelne kontroly do Lubochne, teraz uz chodim iba k endokrinologovi v nasom meste cca raz za rok na odber a kazde 2 roky na USG. Bez problemov som po vybrati SZ otehotnela, 3x 🙂 , pocas tehotenstva mi iba upravili davky liekov. Takze z mojho pohladu spokojnost.

30071947
12. sep 2023

@kvojtanikova ahoj ďakujem už mám po operácii už som doma dnes som prišla.. Operovali ma v piatok ako poslednú operáciu som zvládla super aj keď som mala veľký strach.. O dva týždne kde na endokrinológiu do Ľubochne tak som zvedavá aké budú výsledky histologie. Ten Ružomberok odporúčam všetkými 10prstami úžasný personál od sanitarok až po doktorov.. Klobok dole pred tým oddelením

kvojtanikova
13. sep 2023

@30071947 tesim sa ze si spokojna, verim ze vsetko uz bude len dobre, prajem skore zotavenie