Výmena stavca - skúsenosti

kalisto55
22. máj 2024

Ahojte, prosím vás o radu. Začiatkom júna budú operovať svokre chrbticu - výmenu stavca. Nemáte niektorá skúsenosť v rodine:
- ako dlho trvala rekonvalescencia? Ako dlho je daný človek v nemocnici? Ako mu co najlepšie pomôcť následne?
Co treba kúpiť do domácnosti?
- neviete náhodou ci nám vie štát nejak pomôcť s výpomocou po operácii pre ňu?
Jej operacia sa kryje totiž s mojim pôrodom a tak sa chceme s manželom pripraviť aby sme jej vedeli čo najlepšie pomôcť po operácii. Ďakujem za každú radu a skúsenosť ❤️

alenah31
22. máj 2024

@kalisto55 kolega 58 rokov - po operácii pobyt v nemocnici necelé tri týždne, prvý týždeň nesmel vstávať a sedieť, potom smel prejsť na záchod, najesť sa za stolom. Domov odišiel s oporou chrbtice - korzetom, pichal si inj. na riedenie krvi 6 týždňov. Doma bol PN 3 mesiace - potom síce mohol pracovať no z obmedzením dlhého sedenia, chodenia a státia - bol mu povolený HO. Do bežného pracovného procesu zaradený po ďalších troch mesiacoch. Intenzívne rehabky na posilnenie chrbtového svalstva mu dali až po 12 týždňoch a kontrole v NZ. Následne kázali cvičiť aj doma - hlavne plávanie, rekreačná chôdza, rekreačné športy bez jednostranného preťažovania - pre spevnenie chrbtice a správne držanie chrbta - aby sa nezačal hrbiť. Neviem akú pomoc od štátu očakávaš - pomoc bude potrebovať - no nebude ležiaci pacient, po prepustení domov by už mala sama prejsť na toaletu, vedieť sa umyť - len pozor, voda nesmie ísť na operované miesto pokiaľ nie sú vybraté všetky stehy, obliecť, poprechádzať. Nesmie zdvíhať nič ťažké a robiť prudké pohyby - takže jej nakúpite ťažšie veci, pomôžete upratať, pokiaľ bude treba odveziete k Dr. aby nešla MHD - mohol by niekto do nej vraziť. Inak všetko vám povedia priamo v nemocnici keď ju budú prepúšťať - pokiaľ je strašia tak rekonvalescencia resp. starostlivosť je zrejme iná. Napr. ľudia po sedemdesiatke majú podstatne menej síl a aj telo sa pomalšie regeneruje.

kalisto55
autor
22. máj 2024

@alenah31 ďakujem 🙂 vážim si každú pomoc 💛