Výmena platničky - operácia

9. nov 2022

Dobry vecer
Mam 16 rokov a pravdepodobne ma caka operacia - vymena platnicky . Dnes som bola pri neurochirurgovi povedal mi ze na to kolko mi trvaju tazkosti ( takmer rok ) a vycerpali sa konzervativne liecby tak ma pravdepodobne caka operacia len este to musi s dalsimi lekarmi prekonzultovat…chcem sa teda opytat , ako prebieha samotna operacia ? Ako dlho trva rekonvalescencia ? A ak viete mozete ma dalej obohatit vasimi odpovedami typu ako vam bolo po operacii a tak dalej . Dakujem krasne !

gemerka17
9. nov 2022

16 rokov je príšerný vek vôbec nad tým uvažovať. Takú operáciu netreba vôbec postupovať. Co všetko si spravila v rámci konzervativnej liečby? 95 % operácii platniciek je neopodstatnenych a ľudia sa dajú zbytočne operovať (namiesto toho aby sa snazili o konzervnu liecbu) a problémy im aj po operácii pretrvávajú, lebo nepochopili o com to cele je. Pokiaľ si do konzervativnej liečby nedala 100%, zbytočné ťa budú operovať.

janka_266
9. nov 2022

Ani cvičenie nepomohlo? A čo sa Vám stalo, že tak skoro je platnicka vhodná už len na operáciu? Ja by som hľadala ešte iné riešenie

kacena4
9. nov 2022

@gemerka17 vobec nevies aky ma zdravotny stav tak neposudzuj
autorka, ak nezaberaju konzervativne liecby chod do toho,ja som takto trpela 4 roky a nakoniec musela cast platnicky ist von. takmer som ochrnula na nohu, co mi platnicka tlacila na miechu a nervy v nohe. po pravde je to menej bolestiva operacia ako hociaka brusna. na druhy den som chodila desiatky metrov po chodbe a od radosti plakala ze mi zmizli absolutne vsetky bolesti, nemuseli mi ani davat lieky od bolesti po operacii na tusim 4 den som sla domov. a po 3 mesiacov do prace. keby som mala moznost to vratit dam sa operovat omnoho skor. predpokladam ze neurochirurg vie co robi. drzim ti palceky nech je potom lepsie a vedies takmer plnohodnotny zivot

autor
9. nov 2022

@gemerka17 ja viem ze som mlada a tak dalej ale moj stav si to vyzaduje , bola som niekolkokrat pri fyzio mala som aj vselijake cviky no zial nic nepomohlo , mala som hospitalizacie kvoli stupnujucim sa bolestiam ani infuzie mi nepomohli a cvicila som doma ale ako vravim nepomohlo mi to…verte tomu ze keby si moj stav nevyzadoval operaciu tak sa na to nedam a hladam inu cestu
@janka_266 nepomohlo , mam protruziu disku ale natolko mi tlaci na miechovy nerv ze ani cvicenie v tomto pripade by mi nepomohlo , ako mi aj povedal to sa uz neda vratit spat cvicenim ani ziadnym inym sposobom . Ozon mi dat nechceli lebo by sa mohlo stat ze by niekde inde pichli a ochrnula by som . Viem ze sa tiez nemozem spoliehat ze pri operacii sa toto nemoze stat ale vidi to na lepsie riesenie . Hlavne mam radikulopatiu co znamena ze mi vyzaruju bolesti do lavej ruky , mam ju oslabenu hlavne mam velky edem na ruke a puchnu mi aj ine casti tela ako je ruka .
@kacena4 wau to je dokonale ako vam ustupili bolesti po operacii , naozaj ma to tesi a tak hadam ze aj u mna to bude podobne . Ano neurochirurg je velky odbornik , chvalia si ho vsetci a myslim ze naozaj vie co robi a chce mi ulavit od bolesti . Dakujem velmi pekne za povzbudivu spravu !

gemerka17
9. nov 2022

@kacena4 no moja milá v 99% prípadoch je to tak, že pacient pre svoju konzervativnu liečbu prd robí. Chce byť rýchlo vylieceny bez námahy ako najednoduchsie riešenie. A presne taký pacient potom vôbec nie je poučený čo robiť po operácii. Po operácii sa musí v cvičení snažiť ešte viac, cvičiť by mal už stále. Chodiť na rehabilitácie, do kúpeľov, masáže, správne pohybové návyky. A toto všetko treba na 100% urobiť pred operáciou. Ťažko nájdeš pacienta, ktorý ti povie, že urobil pre to maximum, cvičil každý deň hodinu denne efektívne pod dohľadom fyzioterapeuta, chodil na rehabilitácie platené poisťovňou, bol na kúpeľnej liečbe atď. Proste dal do toho všetko. Takýto pacient sa operácii vyhne a dokonca aj dosť ťažké stavy, len treba mať vôľu a nie sedieť na riti. Liečbe chrbtice je vždy dlhá cesta. Nájdeš vo fórach aj tu na MK, že im operácia vôbec nepomohla, je im horšie, dokonca tu bol príspevok, že sestrička sa vysmiala po operácii pacientke, že čo čakala od operacie, keď mala po OP bolesti. A fakt preboha v 16 rokoch vôbec ísť na taky zásah do tela !!!! Toto môže vážne uškodiť. Tu fakt treba posúdiť akú veľkú drinu (lebo liečba chrbtice môže byť doslova drina a veľa energie do toho treba investovať) dala do toho autorka. Nikomu sa nechce samému od seba niečo urobiť a vidíš to aj ja autorkinom príspevku, že namiesto toho aby si už vyhľadala všetky dostupné informácie zakladá ďalšiu tému (na nete v slovenčine je toho popísané mnoho na fórach, tam sa dá urobiť už veľký obraz o tom čo ako funguje a nefunguje).

gemerka17
9. nov 2022

@autorka - skúšala si cvičiť SM systém pod dohľadom fyzioterapeuta ? Koľko si cvičila ? Na taky nalez treba pocvicit priemerne hodinu denne, každý deň a minimálne rok. Pričom ak tom máš v driekovej časti tak zlepšenie môžeš čakať o 6 mesiacov, v krcnej chrbtici to trvá dlhšie 9-12 mesiacov. (Aby si sa vôbec začala cítiť lepšie). Na MR zmeny čakajú po roku. Tiež treba všetky dostupné rehabilitácie využiť- magnet, laser, ultrazvuk a inú priestrojovu terapiu. Nárok máš aj na kúpeľňu liečbu. Sama dobre vieš koľko si pre svoju konzervativnu liečbu spravila. Realita je ale taká, že je úplne minimum pacientov, ktorý urobí pre to maximum. Cvičenie je základ, nestačí pocvicit 10 minút raz za týždeň. Okrem SM systému sú aj iné metódy cvičenia, keby nevyhovoval. Ps: neurochirurgovia radi operujú (sú to pre nich a pre nemocnicu peniaze) aj keď je to úplne neopodstatnené a pacientovi to ublíži. S týmto mame osobnú skúsenosť.

janka_266
9. nov 2022

A ako dlho to už tak máte? Ja mám síce v driekovej časti vytecena, ale skoro 2 roky mi trvalo kým som sa dostala z bolesti, ale zas mne neurochirurg povedal, že keď má už nič neboli, tak nebudeme operovať. A majú vam robiť klasickú operáciu alebo endoskopicky?

autor
9. nov 2022

@gemerka17 to fakt ? Vy viete co som ja pre to vsetko robila ? Zijete so mnou v domacnosti ? Absolutne neviete co som vsetko pre to robila a vy sa este do mna pustate . Cvicila som pod dohladom fyzioterapeutky neustale , chodila som na rehabilitacie a na vsetko mozne . Nepomohlo ! Vy tomu vobec nechapete , snazila som sa o to aby tie bolesti sa pominuli aby sa mi stav zlepsil , dala som do toho vsetko a nie nesedela som na riti , nie kazdy clovek je taky ako ste napisali a hlavne nie moj pripad , a hlavne najdu sa aj take pripady kedy im nepomohla operacia ale moj pripad to nemusi byt ! A moj prispevok nevypoveda o tom ze som leniva alebo ze sa mi nechce , chcela som len vediet osobne skusenosti , kto nechce tak nebude odpovedat a cakala som ze niekto tu pochopi moj zdravotny stav a nie len strasit ake to je a ze som do toho nedala vsetko !

autor
9. nov 2022

@gemerka17 pravdaze som skusala vselico mozne aj sm system , len ze to nepomohlo ja fakt neviem ako to tu mam vsetkym doslova napisat ze som dala do toho vsetko…bola som na mri 2x pred tyzdnom som bola a predtym mi povedali keby daco tak hned prist na urgent a hospitalizacia . A tiez mri by sa robilo hned . Ano vsetky dostupne rehablitacie som vyuzila take co ste aj vy napisali a plno dalsich . Povedal mi ze keby to nie je take ake to je tak do operacie by nesiel hlavne preto aky mam ja vek ale bohuzial .

autor
9. nov 2022

@janka_266 1 rok to tak mam , rozumiem vam mne povedali tiez keby mi zabralo cvicenie a konzervativna liecba tak samozrejme operacii by som sa vyhla . Klasicku .

janka_266
9. nov 2022

Pozrite si na fb je minimálne jedna skupina, kde ľudia pisu svoje skúsenosti s operáciou/cvičením pri bolestiach chrbta, neviem či sem môžem písať názov, tak ak chcete mi napíšte správu 😃

gemerka17
9. nov 2022

@autorka ja ťa nechcem vystrašiť, len ti píšem aká je realita. V 16 rokoch si príliš mladá na takú operáciu. Sama si prečítaj skúsenosti ostatných. Fakt je toho habadej na forách tu na MK aj iných a získaš obraz. FB je tiež výborný zdroj informácií. Píšem ti len, že chrbtica má dlhú konzervatívnu liečbu - nie si na nej ani rok a práve tá krčná chrbtica čo ťa trápi ide pomalšie. Skúšala si osloviť priamo Smíška v prahe alebo jeho dcéru v Brne, nech sa vyjadria, či ide tvoj nález z MR zvrátiť bez operácie ? Je to v každom prípade tvoje zdravie. Konzultovala by som ešte ďalej a minimálne rok ešte makala s cvičením (po konzultácií v čechách), prípadne skúsila aj metódu Mckenzii. Možnosť skúsiť aj laseroterapiu 4 generácie. Na masáže nezabúdaj, treba chodiť pravidelne a do toho cvičiť, niektorí s ťažším nálezov začínajú cvičiť aj 2 hodiny denne a podarilo sa im vyhnúť operácií a to ich už každý na operáciu posielal a sám lekár - neurochirurg potom neveril vlastným očiam výsledkom MR, aké tam dosiahli zlepšie. Len ono treba veľa chcieť, makať a byť informovaný.

kacena4
10. nov 2022

@gemerka17 prepac ale vobec jevies co vsetko som ja spravila pre svoju chrbticu... a kazdy pripad je iny. ak mas vytecenu platničku a tlaci ti na miechu prd ti cvicenia a rehabka pomoze. zila som tak 4r. vyskusala mozne nemozne az mi odisla noha isla som do operacie.bneposudzuj zdravotný stav vsetkych v globale to treba individualne. dcere na vyskocene platnicky pomohol sm system mne nepomaha cvicim ho pod odbornikom 6r az po operacii mi je lepsie

oli18
10. nov 2022

@gemerka17 zvelicujes. Ja som bola operovana pred 24 rokmi a uspesne. Na ortopedii v Novych Zamkoch v lokalnej anesteze. Uz na 10ty den som fungovala normalne. Pozor som na seba davala, castejsie si cez den isla lahnut, ale nie kvoli bolestiam, ale kvoli mojmu strachu, ze som kratko po operacii. Cvicit v nemocnici na posteli sme zacali este pred tym, nez chodit. Cvicit treba uz do konca zivota, hoci ja som vydrzala len asi 6 rokiv. Takze autorku nestras, za roky sa medicina posunula dopredu a tie operacie su velmi uspesne.