Vyliečenie depresie/úzkosti

trnavskakvetinka
27. nov 2024

Zdravim damy.

Nenasla som zatial nikde na fore/internete blizaie informacie, tak sa obracam na cas.
Pred niekolkymi rokmi som 2x navstivila svojho psychiatra s odstupom niekolkych rokov. Neviem, aka mi bola stanovena diagnoza, ale hadam depresia a v dalsom pripde uzkosti - boli mi predpisane antidepresiva. Predpisane lieky som vsak neuzivala, ku psychiatrovi chodit prestala a problemy riesia psychologom - do stastneho konca.

Potrebovala by som vsak liecbu oficialne u lekara ukoncit. Mate skusenosti ako to prebieha aby ste boli oznacena za vyliecenu? Niekolko rokov som zdrava, ale hadam ze u lekara mam stale otvoreny spis.. staci, ak sa objednam na navstevu a nejako zhodnoti moj stav rozhovorom? Pripadne sa robia nejake testy? Alebo ako to vlastne funguje? Ake mate skusenosti? Velmi ma to zaujima, najma ak ste liecbu prerusili ako ja a citite sa zdravo.

Dakujem vam 🙂

123kika1234
27. nov 2024

Nechápem kvôli čomu to potrebuješ ukončiť, je to absolútne nepodstatné.
Alebo?

trnavskakvetinka
autor
27. nov 2024

@123kika1234 cakala som podobny komentar, pre vas to moze byt "absolutne nepodstatne", ale pre mna nie. 🙂 mam svoje dovody. Ak nemate skusenost ktora by mi pomohla, je zbytocne to komentovat.

123kika1234
27. nov 2024

No keď človek nevie dôvod, tak to nedáva žiadny význam.

trnavskakvetinka
autor
27. nov 2024

@123kika1234 boli ste v tejto situacii? Ak ano, nech sa paci rada si vypocujem vasu SKUSENOST ako ste to riesili. Ak skusenost nemate a mate len nazor, ten mi nepomoze, vdaka

slovakboy
27. nov 2024

@trnavskakvetinka choď k psychiatrovi a povedz že si sa vyliečila. Nemusíš mu hovorit že si nebrala lieky. Je to už irelevantné. Predpokladám že ti ich prestal predpisovať, takže si ich vlastne prestala brať. Povedz že psychoterapia ti zabrala a už si viac lieky nepotrebovala. Že si necítila potrebu pýtať si ďalšie lieky. Jemu to určite nebude vadiť.

trnavskakvetinka
autor
27. nov 2024

@slovakboy oh nie, to by som mu urcite nespominala.. jemu to asi doslo ked som si po par mesiacoch prestala chodit po recept.. len ma zaujimalo ci to je realne take jednoduche, ze dokazu urobit zaver s tym, ze som uz v poriadku len podla vlastnych slov.

marianarem
27. nov 2024

@trnavskakvetinka Tak psychiater to takto neriesi, ze by urobil nejake testy a ukoncil liecbu, tak ako je to trebars po chemoterapii. Bezne tam ludia chodia, potom nechodia, po par rokoch mozno zase chodia...Co ma jedine napada, ze tam mozes ist, povedat, ze sa uz dlho citis dobre a poziadat o vyradenie z evidencie.

trnavskakvetinka
autor
27. nov 2024

@marianarem hej rozumiem.. prave toto mi nebolo jasne, ako sa da takato liecba ukoncit aby on mohol zhodnotit a dat pozvrdenie ze uz som ok a zdrava..

slovakboy
27. nov 2024

@trnavskakvetinka určite áno. On vidí, že ti je dobre. Načo by si klamala. Možno schizofrenikovi by neveril, al depresiu vidí na prvý pohľad. Dá ti pár otázok a vie. Načo by si tam chodila klamať, to by si tam nešla.

marianarem
27. nov 2024

@trnavskakvetinka Potvrdenie sa nedava. Testy robi ked tak psycholog. Moja psychologicka so mnou riesila jeden konkretny problem a tak raz za pol roka mi dala test, aby sme videli, ako sa to posunulo. A tam naozaj bolo vidiet ten progres. Psychiater sa riadi tym, co mu povie pacient. Podla potreby pridava alebo odobera lieky, pripadne povie, ze uz nemusis chodit, ale nikdy som nedostala ziadne potvrdenie o nicom.

trnavskakvetinka
autor
27. nov 2024

@slovakboy samozrejme ze by som neklamala.. len neviem ako to beru ak by to malo byt potvrdenie pre iného lekára.. dakujem 🙂

trnavskakvetinka
autor
27. nov 2024

@marianarem áno, skôr som to myslela ako potvrdenie ak by som si ho vypýtala.. pre iného doktora, že je moja liečba ukončená, resp ze tym ochorenim uz netrpim 🙂

trnavskakvetinka
autor
27. nov 2024

@trnavskakvetinka zle som to zrejme formulovala aj v príspevku

slovakboy
27. nov 2024

@trnavskakvetinka tak nebude z teba robiť predsa chorú, keď sa cítiš zdravá. Čoho sa vlastne obávaš?

marianarem
27. nov 2024

@trnavskakvetinka Tak take potvrdenie ti podla mna da, ale teda kedze objektivny test sa uplne spravit neda, tak tam podla mna napise nieco ako, ze si aktualne subjektivne bez tazkosti a bez liecby.

trnavskakvetinka
autor
27. nov 2024

@slovakboy potrebovala by som "posudok" pre druhého lekára že som zdrava a citim sa dobre, jednoducho štempel.. a neviem teda, či mi to da psychiater len tak z toho, že sa citim dobre

taktotedanie
28. nov 2024

@trnavskakvetinka ved nijako
Nepotrebujes lieky ani lekara, potrebujes papier ze nemas depresie?
Psychiater ti da papier aj s peciatkou, vysetrenie ako kazde ine

trnavskakvetinka
autor
28. nov 2024

@taktotedanie hej hej praveze potrebujem ten papier ze som ok

slovakboy
28. nov 2024

@trnavskakvetinka áno dá ti ho. Ak sa ozaj cítiš dobre. Nikto sa neciti úplne dobre, ale oni vedia zistiť či máš problém alebo nie. Môže ti dať test nejaký to neviem. Ale určite tam choď. Neboj sa jemu už prešlo toľko ľudí cez ruky, že rozozná keby ti niečo bolo. Ide aj o to čo je cieľom toho druhého lekára. Či je to len pre bežne zamestnanie, alebo máš pilotovať lietadlo alebo pre zbrojný preukaz.

Ty mu len pekne povedz, že si k nemu prestala chodiť lebo si sa liečila cez psychoterapiu a veľmi ti to pomohlo. Vylieči aj čas. On sa určite neurazí. Je len dobré, ak človek to zvládne bez liekov.

On by ti správne mal dať aj záverečnú správu. Môj mi to dal a ja som to odniesol svojmu lekárovi a dokonca aj podnikovému. Tam som váhal ale lekárka mi povedala, že tajiť to nemá význam že ona to zamestnávateľovi neukáže a že take problémy ma každý druhý človek v riadiacej funkcii. Naznačila mi, že nie som jediný vo fabrike. Tak sa toho neobávaj. Prijmi svoju dávnu diagnózu a teš sa že ju už nemáš.

trnavskakvetinka
autor
28. nov 2024

@slovakboy no nie je to len pre bezneho lekara veru, najlepsim a najblizsim prikladom je asi tej zbrojny alebo letecky (aj ked neviem ako to tam nejako funguje), ale asi chapes ze sa tu moc nechcem rozpisovat. Jedna sa skratka o velku zodpovednost.. A ano, naozaj sa citim dobre len sa bojim, ze kvoli predoslym diagnozam budem este teraz na to nejako doplacat.. navyse ked mi tie navstevy tam nic nedali, lieky som neuzivala a aj tak to poriesila psychologom.. ale stale to je na papieri, recepty boli predpisane a je to slovo proti slovu keby chcem nejakemu inemu lekarovi "dokazovat", ze som tie lieky nebrala. Takze mam z toho stres ze kvoli predoslej diagnoze budem "trpiet" ( v prenesenom slovazmysle) aj teraz.. ak by som bola mudrejsia v tej dobe (nakolko som bola mladsia) a vedela o viacerych moznostiach, sla by som rovno za psychologom ale zial, stalo sa a mam tam uz "zapis"..

Samozrejme chcem upresnit, ze tymto prispevkom som sa snazila zistit ako sa ukoncuje diagnoza u osetrovacieho psychiatra. Netusim, ci ma moj specializovany lekar posle k nejakemu specialnemu, posudkovemu, ak mu poviem svoju predoslu diagnozu (ten proces nepoznam a neviem ani uplne dohladat na internete). Len sa snazim pripravit na kazdy scenar.. snad to co pisem dava zmysel.

margotka17
28. nov 2024

@trnavskakvetinka podľa mňa tvoj problém bol len dočasný a už si ok, čiže určite zajdi a popros ho o potvrdenie.

taktotedanie
28. nov 2024

@trnavskakvetinka tak ti ho da

misanthropicdann
28. nov 2024

@trnavskakvetinka myslím si ze ukončená liečba ti nepomôže.
Ak je to niekde kde je vyžadovaný zdravý psychicky stav zápis o tom ze si trpela depresiami sa bude s tebou ťahať stále. Ak si mala v minulosti diganostikovanu skutočnú depresiu (nie smútok zo straty blízkej osoby alebo pod) bude sa na to prihliadať.

euka210
28. nov 2024

@trnavskakvetinka aha...tak to si myslim, ze mozno bude este chciet aj vysetrenie a vyjadrenie od psychologa. Mozno nie a rovno Ti da potvrdenie...podla toho, na co to potrebujes.

slovakboy
28. nov 2024

@trnavskakvetinka tvoj zdravotný stav je tajomstvo a nikto ani zamestnávateľ ani policajti ani piloti nemajú čo vedieť tvoje predošlé diagnózy. Oni len majú právo si vyžiadať od tvojho lekára tvoju spôsobilosť. A tú ti seriózny lekár potvrdí. Psychiater určite následne aj obvoďák. Depresia sezónna ktorou si možno trpela nie je nič čo by ti bránilo vykonávať zodpovedne povolanie. Ak by si bola pilotka tak by ťa akurát častejšie volal na kontroly. Piloti chodia od tých samovražedných incidentov každý rok na psychotesty. Či sú zdraví alebo im je horšie.

evkamotka
30. nov 2024

Ozvala by som sa psychiatrovi, ze chcem vyradit z evidencie a jemu aj uprimne povedala ten dovod, ze to potrebujes napr ako potvrdenie do práce. Vsak normalka to s nim odkomunikujes

simonka9015
2. dec 2024

Neviem na čo konkrétne to potrebujete, ale buď poproste psychiatra a uveďte skutočný dôvod, on vám poradí. Kľudne povedzte pravdu, že ste lieky ani nebrali, oni sú na to zvyknutí. Ale diagnóza depresie ani úzkosti v anamnéze by vám nemala byť prekážkou v žiadnom povolaní, napríklad ani pri zbrojením preukaze nie je, keď sme napr. trpeli v mladosti depresiou a teraz máte dajme tomu 40 - to uvádzam len ako príklad, neviem koľko máte - a roky by ste boli v remisí, prešli by ste psychotestamy a lekárskou prehliadkou, dajú vám aj zbrojný preukaz - aspoň tak to bolo mne povedané