Vyhorenie - PN

esmeralda1819
10. jún 2024

Ahojte - vo februari mi zacali psychicke problemy - vyrazne uzkosti striedane s pocitom vyhorenia (v praci som ako tak odpracovala - prisla domov a nevladala nic urobit, napr aj 3 dni sa nesprchovat, neupratat, nenakupit) som samozivitelka 7 rocneho dietata. V praci je toho na mna vela, nestiham od novembra ziadam pomoc ale uz som rezignovala.. robim, robim a aj tak to nie je dost, praveze si pridem neschopna, mam velke stresy.. kedysi som po praci sportovala teraz len ppvinnosti a prejem sa aby som vladala..vyeskalovala mi nespavost tak zw bud spim 2-3 hodiny alebo s 2 tabletkami stilnoxu po ktorych mi je snad este horsie..nespavostou trpim vyse 5 rokov ale dalo sa to dako zvladnut..v marci som bola na dovolenke nepomohlo pravze aom na nej dostala panicky atak kvoli praci..v maji 2 tyzdne na pn (hned sa mi polepsilo aj som spala bez tabletiwk asppn 5-6 hodin) doktorka ma chcela nechat dlhsie ale kedze boli tlaky z prace a nechcela som aby vedeli co mi je nechala som sa vypisat..ale hned prvy tyzden zas zle..v piatok idem po 2 tyzdnoch k psychiatrovi (cakala som na twrmin 2 mesiace a nsviem ci mam ist zas na PN..na 1 strane nevladzwm a na druhej mi to neda lebo v praci som sama a nik nevie robit moju robotu.

esmeralda1819
autor
10. jún 2024

Je mi 3 dni zle 1 dobre a takto dokola..ale nezijem len prezivam..niekedy mam skarede myslienky aj ked viem ze logicky to nespravim..obaja rpdicia su psych.pacienti a mame aj samovrazdy v rodine..viem ze 2 tyzdnova pn nic nevyriesi musela by som ist na dlhsie a nsviem co v praci..

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vanilkovazmrzka
10. jún 2024

Nie si nenahraditelna, v absolutne ziadnej praci nie si nenahraditelna.

esmeralda1819
autor
10. jún 2024

@taynee ja viem total zanedbavam svoje dieta, ale hrozne..len stale mam v sebe daky pocit ze este to neni take zle..este viem vstat z postele..ja viem ze to nie je dobre dohnat az do tohto stavu ale brzdi ma tam akysi pocit zodpovednosti aj ked to nie je moja firma..v praci nechcem zostat aj mi prisli teraz ponuky ale tak som vycerpana ze som nesla ani na pohovor lebo sa vobec necitom zacat nieco nove..ked som bola na pn prvy tyzden fajn a druhy uz som robila lebo som nevedela povedat nie..a bojim sa ako by sa na mna pozerali ked budem mesiac - dva na pn..

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
esmeralda1819
autor
10. jún 2024

@vanilkovazmrzka ja viem ani nepodavam dobry vykon, ale akosi mi to neda..ja neviem ci mam pravo ist na tu pn..ci je to naozaj objektivne..sa tak citim..neviem ci to je moja uzkost alebo preco mam tento postoj..minuly tyzden mi bolo hrozne dnes lepsie a zas si hovorim ze to dako dam..

luccija
10. jún 2024

@esmeralda1819 choď na PN dostaneš lieky dáš sa dokopy a potom hľadaj novú prácu, alebo daj výpoveď a vyčerpaj podporu.Uz len to, že si si mala roky problémy so spánkom bolo zle.2 t nestačia byt doma.Nie, nedáš to potrebuješ oddych.A pozor na tú zodpovednosť, lebo kto vyhori je prepracovaný v jednej práci často sa mu to stane aj v druhej.Neklad na seba vysoké nároky, že to ešte dáš nie je to tak zle...je to zle a bude horšie, keď nezasiahnes

mabenn
10. jún 2024

aku pracu mas?

3009
10. jún 2024

@esmeralda1819 v prvom rade si daj psychiku do poriadku a potom rieš zmenu práce. Nikdy nerieš zmenu práce počas psychického ochorenia. Máš dieťa, ktoré ťa potrebuje.

reanda
10. jún 2024

myslis, ze ked zmenis pracu, tak neprezijete?

zmrzlinka2021
10. jún 2024

@esmeralda1819 choď na PN a nasad si liečbu od psychologický. Určite minimálne 4 mesiace doma. A kontaktuj bývalého manžela, poziadaj ho o pomoc.

1gramofon
10. jún 2024

Ja mam tiež výčitky keď som PN. Kedysi som pracovala na mieste kde sme si za to zlizli svoje, že byť doma lebo ma boli chrbatik, tečie mi soplik, dusím sa s kašlikom a veľa kakam... Dnes už síce nie som ochotná zničiť sa lebo niekto tvrdí, že mi nič nie je, ale aj tak sa cítim previnilo a to je chyba.
Takúto silnú zodpovednosť by si mala cítiť voči svojmu zdraviu a dieťaťu. Zdravie nám to vráti a dieťa ti to tiež môže vyčítať... Žiadna práca za to nestojí. Kto to spraví za teba je zodpovednosť tvojho šéfa a on to veľmi dobre vie, ale využíva to ze si slabá a nevieš si zastať samu seba. Ty môžeš byť na PN aj pol roka ak treba a medzi tým si hľadaj inú robotu. Šéf si ponadáva, budeš za lenivu...
Nemalo by nás trápiť co si myslia, im je jedno ako nám je, pozerajú len na seba čím obmedzujú svojich zamestnancov. My by sme tiež mali myslieť hlavne na seba a tento problém nechať tomu, kto to ma riešiť

reddflowerlife
10. jún 2024

Autorka dávaj pozor ochvílu ti perfektné gazdinky a manželky a matky napíšu aka si neschopačka. Oni by aj s vyplazeným jazykom všetko dávali.

sense
10. jún 2024

Nenahraditeľných sú plné cintoríny..... Radšej teraz byt 3-4tyzdne doma, dat sa psychicky dokopy, porozmýšľať možno o zmene práce ako hrať hrdinu a nenahraditeľné ho a dopadne s horšie...

vanilkovazmrzka
10. jún 2024

@esmeralda1819 od vyhorenia niet cesty naspat. Ak v tej praci chces zotrvat, tak cim skor na pn, mozno sabatikal, mozno neplatene volno na dlhsie obdobie. Akonahle dosiahnes vyhorenie uz nikdy v zivote nebudes moct vykonavat rovnaku robotu.

A pravo na pn? To snad ani nemyslis vazne. Choroba nie je cosi co si clovek planuje. Stane sa. A ty mas pravo na zdravotnu starostlivost takze celkovo mi unika pointa tejto uvahy.

lonely66
10. jún 2024

autorka, ak to máš takto, choď na PN a pravidelne navštevuj psychiatra. nastaví ti nejaké lieky (snáď zaberú, ak nie prvé, tak štvrté áno...). ak budeš PN dlhodobo a budeš mať psychiatrickú diagnózu, je možné aj požiadať o ID, v niektorých prípadoch vyhovejú a budeš mať čiastočný príjem z ID. ak bude aký-taký, tak si nájdeš prípadne inú prácu, napríklad na polovičný úväzok. na PN môžeš byť rok s rozhodnutím lekára, samozrejme. čiže máš dosť času na liečbu a následne na riešenie situácie. zaliečená "pod liekmi" by si nemala cítiť tie úzkosti z práce, ktoré pociťuješ teraz a bude sa ti aj ľahšie pracovať.
určite by som volila PN. dieťa ťa potrebuje "normálnu", nie zosypanú. ja osobne síce doteraz zvládam všetko a boli naozaj aj veľmi ťažké chvíle a dosť depresívne, ale pochopila som, že niektorí to nedávajú. a môže sa to stať pokojne aj mne (hoci dúfam, že nie, ale už to nevylučujem). preto viem, že je dôležité dať sa dokopy. držím palce.

leonakr
10. jún 2024

@esmeralda1819 Ahoj🙂som bola na podobnej ceste ako ty,rozdiel,že som na RD ale som totálne vyhorela 🔥ako fakľa🫤plus vyvrcholilo to psychosomaticky, neskutočné zimnice, nespavosť,nejedla som a nikto tomu neveril zvýšená teplota z toho .Som len na začiatku brania AD,no keď som si predstavila,žeby som bola v práci,plus deti a domácnosť tak neviem neviem🫣.Určite budeš potrebovať kopec síl na začiatku liečby,vôbec žiť,jesť,fungovať a nie ešte pracovať .Skús sa voči tomu obrniť a sama v sebe si vybojuj pocit necítiť sa previnilo "byť chorá"q ísť na PN.Potrebujes oddych,pokoj a čas sa zotaviť.prajem veľa síl 💪

bublinka1426
10. jún 2024

@lonely66 na vyhoretie tazko, to by sme mali kazdy pomaly. ( ID)

lonely66
10. jún 2024

@bublinka1426 my vieme, aká diagnóza by bola stanovená tentoraz? čo ak sa k tomu niečo pridružilo? nechala by som to naozaj na psychiatra...

bublinka1426
10. jún 2024

@lonely66 tak viem co pisem. nejdem dalej speciifkovat. a lahke stredne formy narok na ID nemaju.

lonely66
10. jún 2024

@bublinka1426 keď vieš, o čom píšem, len mi napíš, kde sa zaraďuje alkoholizmus, ďakujem

bublinka1426
10. jún 2024

@lonely66 nechapem ako toto suvisi s temou?
a alkoholizmus je zavislost, mozno si mala na mysli cirhozu pecene? na tu ID davaju.ano , na to ano.

lonely66
10. jún 2024

@bublinka1426 nie. alkoholizmus, ktorý by zahŕňal prípady:
1. liečba v protialkoholickej liečebni
2. alkoholické vyčíňanie, vyhráženie sa zabitím iných alebo seba samého - následne pobyt v liečebni
3. vyčíňanie spojené s vyhrážaním sa samovraždou - ukončené v nemocnici (bývalé záchytky), prípadne psychiatrická liečebňa.

toto ma vážne zaujíma. a prečo? lebo poznám 2 ľudí, ktorí na 100% nemajú cirhózu pečene, obaja skončili z jednej z týchto 3 príčin v liečebni a obaja poberajú slušný ID. tak ako to je?

bublinka1426
10. jún 2024

@lonely66

ano boli hospitalizovani / liecebna . aj to ''prospeje'' ku ID.
vsetko sa da aj pekne uhrat. inac. a piju dalej ako duhy, su doma, poberaju money a slopu.

A ako to je? ze tento stat podpruje to co nema. a dokola ta ista pesnicka.

round and round.

lonely66
10. jún 2024

@bublinka1426 áno, presne takto to je. takých ja poznám, niežeby som im fandila, len tomu nerozumiem, prečo dostávajú ID, keď sami pracujú na tom, aby sa zničili.... ono iné je už reálna diagnóza a totálna neschopnosť za zamestnať alebo fungovať, i v tom prípade by som to obmedzila tým, že dotyčný nesmie piť. ale akosi to u nás nefunguje...

esmeralda1819
autor
10. jún 2024

@esmeralda1819 Baby dakujem prpsim nehadajme sa. Na ID sa zatial nechystam verim ze ani nebude nutne, co ma naozaj trapi a preco som zalozila diskusiu ci s uvedenymi priznakmi mam narok na tu PN. Ja neviem mozno to je prave moja uzkost ze to takto prezivam a citim sa kvoli tomu blbo. Niekto sa pytal - moja praca je administrativno - kreativna v kancelarii, ale teda stresy su a prace je dost.

purple_wolf
12. jún 2024

uvedom si jednu vec.... v praci si len cislo, nic im nedlhujes a predpokladam ze mas plat za klasickych 40/tyzdenne ... to ty si musis stanoviť hranice a seba spravit prioritou ... to ze si jedina ktora robi tu pracu je problem firmy nie tvoj to oni to maju riesit... mas dieta a zivot sa zije nie preziva... bola som na tom presne takto akurat este som mala zachvaty placu vzdy ked som prisla domov ... fakt to za to nestoji a teraz v novej praci je to uplne ine a o tolko lepsie... ked si firma zvykne si z teba robit mulicu tak sa uz pomoci nedockas

esmeralda1819
autor
13. jún 2024

@purple_wolf dakujem pekne. Bola som dnes u psychiatra, netvaril sa ze mam extra problem, ze v dnesnej dobe je to normalne. Ale dohodla som sa s nim ze o dva tyzdne ma vypise na PN (mam este aktivity/eventy ktore mi svedomie neda nedokoncit) A potom mi nasadi aj AD (tyvh sa sice trochu bojim ale na benzakoch som s mini prestavkami 7 rokov a ocividne mi neprospievaju). Ano ja viem ze firme som ukradnuta, neviem preco mi to tak neda.. ty si bola aj na pn? Ci pomohla ti az zmena prace? Ja sa bpjim aby to v kazdej praci nebolo taketo, viem ze seba musim zmenit.

purple_wolf
13. jún 2024

@esmeralda1819 vzhladom na to aka je doba, platy a hypoteky, nevrazivost a zavist ludi tak sa ani necudujem ze nad tym psychiater "mavol rukou" musi mat toho chudak velmi vela ... na PN som nebola (nestihla som) vyhodili ma, no ked som 2 dni preplakala od nervov (nebola som z toho smutna) a prespala tak mi bolo ovela lepsie... prestali zachvaty placu, tyky, nespavost a dalsie pridruzene problemy prakticky zo dna na den... potom som sice trocha panikarila ked som hladala robotu kedze taham sama hypoteku ale po case aj to preslo... niekedy to vyzerá tak, ze beznemu radovemu zamestnancovi zalezi viac na firme viac ako vedeniu a v mojom pripade som ani nemala ziadnu podporu kedze som v ramci firmy nepatrila nikam ale zaroven vsade a ani moja veduca nevedela co vlastne robim ... potom som zistila aka lavina sa strhla po mojom odchode a nedokazala som sa prestat smiat 🤣 kedze ma vyhodili zo dna na den a nikomu nic nepovrdali... ak mas moznost ist na podporu bez toho aby ste si doma pritiahli opasky - chod .. a medzitym si hladaj druhu robotu ... sama som tu prudku zmenu zazila a viem ako nove prostredia a iny kolektiv dokaze zmenit vsetko

nikaspa
29. okt 2024

ak by si mala zaujem robim terapie, kde pracujeme aj s negativnou myslou, a riesim ako na attaky, mimo rozhovorov su to cvicenia, meditacie a mnohe ine potrebne alternativne techniky vratane nstavenia vyzivy a vyriesenia traum z minulosti.
ale iba Ba.
kludne sa ozvi ak citis “volanie”