Ahojte babule .... môžete mi prosím Vás poradiť? som na PN-ke ... som po operácii nosa, resp. naprávali mi ho, kôli zlomenine ... ležala som v nemocnici 3 dni a potom som mala 2 týždne zasádrovaný nos .... teraz ho už mám odsádrovaný len je všetko okolo neho, resp. celá tvár opuchnutá a zliata .... potrebujem však vychádzky na bežnú potrebu ako je nákup, návšteva lekárne a podobne .... som matka takže potrebujem chodiť aj vonku .... môžete mi poradiť, či mám nárok na vychádzky? jeden lekár mi totižto povedal, že nárok na vychádzky mám a druhý, že nie .... máte s týmto skúsenosti? diagnózu mám z ORL oddelenia .... Ďakujem
@milka1978 ahoj. lekar by ti mal napisat na marodny listok cas vychadzok.
@michaela.g práve to, že tam nič nie je ..... a lekár v nemocnici povedal, že nemám nárok na vychádzky a môj všeobecný lekár povedal, že nárok mám .... ja som už z toho mimo
@milka1978
záleží od diagnozy, pri ORL operáciách zrejme nie je jedno, či v tomto chladnom počasí dostaneš nejaký infekt alebo nie .... to ze si na PN neznamená, že máš automaticky nárok na vychádzky. Vždy záleží od danej diagnozy a lekára, ktorý ťa na PN vypísal ...
konzultuj to s lekárom, ktorý ťa uznal práceneschopnou, dôvod prečo ti nepovolí vychádzky ti musí ozrejmiť 🙂
@sissy27 sú Dg. pri ktorých sa vychádzky vôbec nepovolujú, pohybovať sa po "vonku" môže pacient len pri nevyhnutnom transporte na vyšetrenie ... ORL operácia môže byť jedným príkladom ... ak to má čerstvé, ešte opuchnuté, v tomto chladnom počasí dostať infekt a mať plný nos ... asi by jej to neprospelo ...
je to vždy na zvážení lekára, ale je mylné myslieť si, že ak si PN automaticky máš nárok na vychádzky ... nie je to pravda
@milka1978 ako som písala, jedine lekár, ktorý ti vypísal PN môže určiť vychádzky, pokiaľ to tvoj zdravotný stav povoľuje ... ale o tom musí rozhodnúť on, ty to neovplyvníš ... ak ti nepovolí, nesmieš sa pohybovať po vonku, jedine na vlastné riziko ... ak dostaneš kontrolu máš smolu ...
@milka1978 či je vhodné pri tvojej dg. aby si mala vychádzky, je na posúdení ošetrujúceho lekára... neviem, či som sa vyjadrila zrozumiteľne - zákon vychádzky umožňuje, ale nie je to automaticky - ak lekár usúdi, že nie je vhodné, aby si so svojou dg. behala vonku čo len pol hodinu denne, tak ti ich dať nemusí... ošetrujúci lekár je pre teba ten, ktorý ti vypisoval PN, mal by to byť obvoďák...
@milka1978 tak so si teraz volala na sociálku ako to je s tými vychádzkami počas PN nakoľko sa to týka aj mňa - som na PN s chrbticou - a tam mi povedali, že vychádzky nám môže povoliť len lekár, ktorý PN vystavoval - ak máš PN z ORL tak ti ich povolí lekár z ORL mne ich musí povoliť všeobecný lekár nakoľko PN mi vystavoval on, aj keď som bola aj na ortopédii názor a povolenie tohto lekára je bezpredmetný. A je fuk akú máš diagnózu, ak ti vychádzky lekár povolí jeho rozhodnutie nemôže byť ani kontrolou zo sociálky spochybňované - oni nemajú právo preverovať tvoj stav - zákon o ochrane osobných údajov to nedovoľuje 😉 😉 takže musíme ísť po vychádzky k tomu lekárovi čo nám maródku vypísal 😀
@milka1978 pokiaľ máš PN takto dlho tak ti vychádzky povolí 😉 ja mám PN do 21.12 potom si beriem do konca roku dovolenku, ale tiež som si už k DR volala a mám prísť, že mi vychádzky dá aj doobedu aj poobede po 2 hodiny, viac mi dať nemôže, vraj je to limitované, a ešte ma zjazdil, že prečo som si ich nepýtala hneď - teraz to bude musieť znovu posielať aj on na SP ako opravný doklad😀 ide mi tiež hlavne o normálny chod domácnosti, rozvoz deciek a keby náhodou prišlo čosi čo treba vybaviť 😵
@milka1978 urcite zalezi od diagnozy, no napr. ja som bola 6 tyzdnov s bolestivymi krížami a vychadzky mi doktorka nechcela povolit. Vraj to, ze chodim na rehabilitaciu mi musi stacit...Pritom som bola normalne chodiaca, len som nevydrzala dlhsie sediet. Pocas tych 6 tyzdnov som myslela ze sa doma zblaznim...
@milka1978 ahoj, nic ma do toho nie je, ale v pase mas, ze mas 2-tyzdnove babatko...tak nie si na materskej? Lebo ak si na materskej, tak na PN davku nemas narok a tym padom nemusis vybavovat vychadzky, ci?...Alebo na matersku si nemala narok a dostavas prispevok z UPSVaR, preto si na PN-ke?
nevidim dovod prečo by si nemohla mať vychadzky s nosom - len treba isť za dr. a nech ti tam tie vychadzky dopiše treba ho poprosiť o to 🙂
Ahojte chcem dá spýtať, môže mi lekár jednorázovo dať celodennú vychádzku?
@milka1978 v PNke by ti mali napisat presny cas vychadzok. Kedy mas povoleni ist von.. Od - do...