Ahojte, prosím, vyberali vám krčné mandle v dospelosti? Niekedy nedávno... okolie Zilina, Martin, RK.,,, sukromna klinika? je možné absolvovať to v celkovej anesteze? Je to moc zle? Nechce sa mi do toho ale zrejme nemam inú možnosť....
@lucka12399 ja som mala vybraté ako 23 ročná a bolelo ale.dalo sa
Mne sice nie nedavno, ale davno 😀 pred 14 rokmi ako 21 rocnej v Martine v celkovej anesteze a teda bolelo to strasne. Okolo 5.-8. dna este viac ako hned po operacii. Ale nelutujem. Stalo to za to. Vyriesilo sa mi tym vela zdravotnych problemov. Ale co som videla, deti to zvladaju omnoho lepsie ako dospeli.
Aj ked neskor, odpoviem, mozno bude niekto hladat tuto temu ako ja nedavno. Som 7. den po vybrati krcnych mandli, mam 40 rokov a je to peklo. V nemocnici som bola len 2 dni, 3. den rano ma prepustili.Operovali mi to plazmou, cize vlastne aj rany zocelili laicky povedane plazmovym vypalenim. Keby som mala tuto operaciu robit dvakrat, tak druhykrat uz strasne vaham ci na to ist. Prvykrat clovek tak trochu dufa, ze to nebude az take zle, ako mu vsetci hovoria, ale ono to je fakt take zle. V domacej starostlivosti si ficim na metagelan, co je nieco ako novalgin kvapky a nemam pocit, ze zaberaju. Dostala som capiky voltaraine 100 do zadku 🙂 a tie zaberaju super, na asi 4 hodiny, vtedy sa snazim co najviac najest a napit. To je moj ostrov zachrany, par hodin ulavy denne. 2 dni som si samq kvoli bolesti zdvihla davky na 2 capiky denne, ale zacala som mat velke hnacky (z predavkovania), tak som to opat znizila. Doktori vraveli, ze den 5. az 8. je najhorsi, u mna peklo zacalo uz 4. den poobede a odvtedy je to len horsie. Niezeby to nebolo strasne hned po operacii, ale v nemocnici som si pytala infuzky a dostala som 4 denne, tak som to drzala pod kontrolou. Odporucam pripravit si ladove kompresy, 2 velke a dlhe, lebo bolia aj usi a zuby. Velmi pomaha spat s elektrickym zvlhcovacom vzduchu, spite s otvorenymi ustami a usta a jazyk strasne vyschnu, co potom boli. Ked sa v noci budite na bolest, vzdy pite, pite, pite, treba to drzat vlhke. Co sa bolesti hlavy tyka, mala som genialny napad a sla som sa 3 tyzdne pred operaciou napichat na botox, celo medzi ocami a okolie oci, takze som sa vyhla akykolvek bolestiam hlavy a som na tento napad hrda 🙂 Akurat, ze sa nemozem od bolesti mracit a kazdy vravi, ako dobre vyzeram na to, ze tak trpim, tak musim vysvetlovat, ze som sa dala zamerne pred zakrokom napichat, lebo by mi tu bolest neverili 🙂 K tym bolestiam. Kazdu noc doma sa budim, najprv to bolo kazdu hodinu, potom hodinu a pol, teraz asi kazde 3 hodiny. Najhorsie je to okolo 03:00 rano zimneho casu, vtedy cloveku opadava hladina cortisolu v tele a je to masaker. Aj teraz pisem, je 03:10, vycmulala som 2 kocky ladu a lezim s ladovym obkladom na krku a licach. Bolesti od toho 4./5. dna zacnu byt ine, zacnu byt ako ziletky v krku, 1000 ihiel, strasne to reze. Mam za sebou 4 operacie v mojom zivote, slepe crevo, stitnu zlazu, maternicu a toto. A tato je rozhodne najhorsia. Lebo sa po operacii nezotavujete, konstantne sa zhorsujete.
Na inych forach pisu, ze si treba zohnat na bolest flector, lenze ten zvysuje riziko krvacania, tak ako ibuprofen, brufen, diclofenac ci ibalgin. Moj kolega, kt. tiez operovali v 40tich, krvacal 3 krat a mal reoperacie, taktiez znama 1 reoperacia, tak sa drzim blbeho novalginu, trpim ako prasa, ale robim vsetko preto, aby som nemala krvacanie a nemusela kvoli reoperacii prechadzat vsetkym odznova. Cim vyssi vek, tym je vsetko horsie. Chirurg mi preventivne nasadil 4. den antibiotika a lieky znizujuce krvacavost. Som rada, lebo som dostala aj menzes a raz sa mi krvacanie spustilo (4. den vecer), lebo som kaslala, ale podarilo sa mi to zastavit s ladom. Vsetko chuti divne, nechuti mi ani zmrzlina, ani pudingy, maju horkastu chut. Ovocie a marmelady zabudnite, ovocna kyselina ma pali. Dokonca aj banany mi to miesto dost drazdili. Najlepsie je nie velmi slana dobra kuracia polievka so zeleninou a rezancami bez inych korenij a krupicova kasa. Jest treba vraj cim skor tuhsiu stravu, hned prvy den mi dali biely chlieb :D vraj to stahuje ten sedy povlak, z ktoreho sa neskor robia chrasty. Cim viac a tuhsie jedlo jem, tym viac to olupuje ten povlak a je menej chrast. Ale od vcera uz nevladzem zjest takmer nic, snazim sa aspon drzat hydratovana, nech tie chrasty nestvrtnu, lebo ked sa zlupnu, bude to masaker. Ci to za to stoji? Neviem. Mala som atroficke (male) mandle, robili sa mi mandlove kamene a smrdelo mi z pusy. Dnes idem na kontrolu a idem riesit, ze neviem v lahu vydychnut, nefunguje mi prepazka a dusim sa (velmi intenzivne a hlasno) pocas spanku. Dufam, ze to je len tym velkym opuchom a bolestou a vymizne to. Takze operaciu mandli si treba v dospelosti velmi dobre premysliet, ale ked uz ste sa na to odhodlali, tak uz sa len veziete, nic ine Vam neostava, len to nejak vydrzat.
@mysulkamysulka 🥺 och, drz sa..sa..ozaj uz len par dni a bude zlepsenie..ale uplne sa mi vratili spomienky
mne v 19ke v Rk, ale veru zlu skusenosť mám neviem ani či to písať 😀 ale nie na personál ale mne to zle prebiehalo,bolesť riadna to som prišla domov a jazva sa mi roztrhla a začalo to krvacať grcala som krv dobrých 45 minut kým som sa dostala zase do Rk a nedali mi to dokopy ach
taram 21 rokov som mala
@amelie2017 Krasne dakujem 😊😊 Vcera som na kontrole zacala chirurgovi odpadavat od vycerpania na vysetreni. A teda ja fakt zvyknem bolest tolerovat velmi dobre. S hrozou ale zistil, ze mi nedali lieky, ktore predpisal a ako kazal a znizili mi davku liekov na tretinu a jeden uplne vyhodili. Bol velmi nastvany, najprv si myslel, ze som chybu urobila ja, ale naozaj to bolo zmenene aj v papieroch z nemocnice. Vravel, ze sa porozprava, ako si to dovolili. Predpisal mi vyssie davky a striedat 2 rozne lieky a dnes sa to uz da zvladat, vdaka bohu. Uz som konecne aj pravidelne po 3 hodinach spala, az do 11:30 🙂 Nie je to top, ale je to aspon zvladnutelne, uz neplacem a nezufam, ze to nedam. Zle ma nastavili v nemocnici 🥹 🥲
@mikella912 No, uz mi odpadavaju tie chrasty/povlak coraz viac a vidim tam velmi zacervenane miesta s vysokym potencialom krvacat. Tak ani jemne teple, ani studene nejem a nepijem, oboje moze sposobit v tejto faze krvacanie. Snad to uz dako dobojujem, z druhej operacie by ma porazilo a sefa asi tiez 😁
@mysulkamysulka Este som chcela doplnit, ze sa ale stale pri spanku dusim a ani chirurg nenasiel, cim to je. Presiel mi cele dychacie cesty hadicou a su volne. Dufam, ze mi pri intubovani neporusili prepazku medzi larynx a pharynx, lebo mam pocit, ze prave ta nefunguje. Dufame aj s doktorom, ze je to len opuchom a vymizne to.
Mne vyberali keď som mala 14 rokov .. v celkovej anestéze.. nebola to prechádzka ružovou záhradou ale dalo sa to zvládnuť 😃 prve dni sú najhoršie