Ahojte, chcem sa tu spytat, ci uz niekto zazil to, co sa stalo nam a mojej babke. Babke diagnostikovali lymfom, ma vodu v bruchu, babka odmieta podstupit liecbu chemo, nakolko sme nedavno (1rok dozadu presne 2dni po sebe pohrebov 1den pred Vianocami) pochovali 2 členov z rodiny tiez na rakovinu. Ma nador na mediastine a niečo im svieti aj v kostnej dreni a lymfatickych uzlinach v krku a bruchu). Potrebujeme sa zbavit vody v bruchu, no doktorka nam povedala ze keď nepojdeme na chemo, tak nam ju nevyberu. Neviete prosím kto by nam ju mohol vybrať, lebo uz sme zúfalí všetci z takehoto prístupu. Mimochodom sa spýtam este na váš nazor na doktorku Kukuckovu v Trnave na Družbe.
@lulinka99
V prípade, že sa babka rozhodla nepodstupit chemoterapiu, ja by som to rešpektovala. Ascites je len dôsledok nádorového ochorenia a je úplná hlúposť neodstránit ju, ak babke spôsobuje ťažkosti. Aj pacient, ktorý nesúhlasí s navrhovanou liečbou, má právo na život bez dyskomfortu. Vody sa definitívne nezbaví, punkcie (odstránenie tejto vody) sa bežne robia ako ambulantný výkon.
Som lekárka, zaoberajúca sa aj onkologiou. Držím palce!
@sisa_s ano viem, ze to sa bude tvorit a nie je konecne riešenie, ale nakoľko odmietla liecbu, tak nikomu nedava pravo ho odsudit na smrť, lebo ked ty nepostúpis moju liecbu chemo, tak da vidsa nevyberie. Ak chce vodu vybrat, tak by sa to malo urobit si myslím.Nakolko voda posunula aj močový mechúr u babky na uplne dno a robi aj ten problém, tak by sme sa na to potom pozerali asi inak, lenze ked babka na aj srdce slabe, aj ten ascites, k tomu ten mechur, tak by sme jej chceli uľahčiť život, nech ho bude mat akýkoľvek.
@sss777 vieme, ze to nevyriesi nic, ona uz dnes aj mala naznačené na bruchu, miesto vpichu aj vsetko podstupene, aby sa to mohlo vykonať, lenze ako babka povedala ze sa boji podstúpiť liecbu, tak ako keby jej v tomto oponovala docentka v tom, ze tak sa ani voda vyberať nebude..
Mojej mame sa tak tvorila voda na plucach. V konecnom stadiu jej spravili punkciu, a na druhy den ich mala zasa plne... brala aj chemoterapie, ale uz to bola teda len paliativna liecba.
@sss777 písala som vám správu
Ďakujem vam, ale babka dostala cievnu mozgovú príhodu takze uz je všetko stratené. 😭
No voda v bruchu (ascites) sa strati az vtedy, ked sa vyriesi pricina...to nefunguje tak, ze odsajete vodu a koniec..bude sa to stale tvorit nanovo...takze pocuvat rady onkologa