Ako to je s bolesťou chrbta, dá sa to preveriť? Myslím ako napríklad nádcha sa dá dokázať - sopeľ, kašeľ, horúčka atď. Dá sa takto dokázať bolesť chrbta?
Ide o zamestnankyňu, ktorá je vypísaná na PN s chrbticou a je dôvod na podozrenie, že si vymýšľa.
Ja som jej nadriadená a šéf rozmýšľa o jej prepustení.
Vedela predložiť PNku ale žiadny nález nemá.
Bolesť je individuálna, ja osobne som sa ROKY ťahala po ortopédoch, lebo mi nikto nechcel veriť, že neviem chodiť po schodoch, lebo ma to bolí.
Každopádne, na základe čoho máš podozrenie, že má "falošnú" PN? Na takéto tvrdenie potrebuješ dôkazy. Napr. že namiesto PN bola na dovolenke, že nedodržuje režim PN alebo niečo podobné. Potom je na mieste to s lekárom, ktorý PN vypísal.
Ako vy viete, ze nema ziaden nalez?
Bohužiaľ kým je v skúšobnej dobe, nie je chránená ani PNkou. Šéf rozmýšľa o jej prepustení a snažím sa nájsť riešenie aby k tomu nedošlo. Mali menší konflikt so šéfom, po ktorom sa dala na PN a šéfovi sa nechce veriť, že má skutočný problém. Je moja podriadená, som s ňou spokojná a tak sa snažím dokázať, že PN je potrebná.
@viestta komunikujem s ňou a povedala, že lekár sám nevie z čoho ju to bolí, nič jej tam nenašli
Aha takze ty ju tam chces udrzat? Tak je to na tebe aby si sa za nu u sefa prihovorila. Dokazala mu jej dobre vysledky a ze je prinosom. Pripadne sa jej otvorene opytaj ze ci ma skutocne problemy alebo chce len robit problemy a dosiahnut vypoved?
Aj keď jej nič nenašli, neznamená, že nemá bolesti. Mňa tak bolelo predlaktie a nič mi nenašli a ja som sa išla zblázniť od bolesti.
Niekedy samotnému lekárovi dlho trvá, kým sa nájde problém.Bolest môže vystrelovst úplne inde kde je problém.Aj tak sa to najprv rieši liekmi, obstreky potom mri atď...vôbec nemusí mať nález hned mňa liečili na x iných veci gynekológ, slepé črevo až sa zistilo, že mám vysunutý kĺb v panve
Niekedy sú to mesiace.Moj muž išiel do nemocnice s krizami a blok mal inde a tam to len strieľalo.Ked ju potrebuješ, tak počkajte, kým skončí PN a šéf nech robí ako mu hlava hovorí.Ked sa rozhodne ju prepustiť aj tak si nič nepomozes.
Nie je... povie ze boli a je to.
Samozrejme, závisí koľko je na PN. Ak týždeň, ok.
Ak 3 mesiace a nikam nechodí (myslím žiadne vyšetrenia a rehabilitacie) tak je to minimálne podozrivé...
Mimo to, tiez som názoru šéfa, ze PN je účelová a zbavila by som sa jej v rámci skúšobnej doby. Lebo jej uplynie a už sa jej tak ľahko "nezbavite".
Btw, nemáme referencie z predošlých zamestnani?
Teba a sefa nalez nema co zaujimat,ona svoju nalezitost splnila
Svoju prácu vykonáva veľmi dobre, zároveň viem, ako veľmi túto prácu potrebuje - z bývalého zamestnania ju vyhodili. Nemyslím si, že v jej situácii by spravila takýto ťah, keď vie, ako sa to môže skončiť. Zároveň musím uznať, že sa na žiadnu bolesť predtým nesťažovala a PNka prišla hneď po konflikte. Snažila som sa s ňou úprimne komunikovať, že či sa to rieši, či má lieky, rehabilitáciu, či potrebuje vyšetrenia ale vedela predložiť len to, že bola u všeobecnej a vypísala ju na PN. Nemám informácie o tom či má niečo vypísané, či sa rieši iný lekár, rehabilitácie. Samozrejme zo zákona predložiť nič nemusí, ide len o jej dobro a moju snahu.
@trgypadl prečítaj si prosím pre lepší prehľad aj moje komentáre
Tak naozaj je to veľmi podozrivé, že hneď po konflikte sa dala na PN.
Chapem,ze to myslis dobre,ale uprimne Teba nema ani co zaujmat s akou diagnozou je na pn ani nasledne diagnosticke postupy …je to jej sukromie,Ty si s nou mas odkomunikovat iba to ,kedy sa priblizne vrati do prace.
@trgypadl áno v tom máš pravdu
Len na margo, u mna diagnostikovanie vysunutej platnicky trvalo skoro pol roka
ak ma problemy s chrbticou, tak pozeraj ako nadriadena hlavne na jej pracovnu napln... lebo po skusobnej dobe bude neskoro plakat, ak bude viac na pn ako doma, pripadne nebude moct nejake veci vykonavat bez problemov atd.
Ale to len tak moj postreh. Rovnako divne, ze ju po konflikte zacne len tak boliet chrbat z nicoho nic a je pn hned.. aby sa to tiez, nezmenilo na standardne konanie. Fakt je ze ak nic nenasli, tak s bolesotu chrbta pracujeme takmer vsetci
Bohuzial v pracovnopravnych vztahoch treba dat city trochu bokom.
@trgypadl nevedeli mri spravit? ;) zalezitost par dni, ked mojho chlapa seklo
ja mám problémy so zápästím vyše 5 rokov a nález žiadny nemám,dokonca som si sama zaplatila magnetickú rezonanciu a nič tam nebolo...a niekedy to tak zabolí,že mi pohár vypadne z ruky....
Autorka, nebojíš sa, že po skúšobnej dobe nastane znova nejaký konflikt a zase pôjde záhadne na PN?
@simca06022011 😉 no asi ako kde,na neurologa som cakala vyse 2 mesiacov a tak isto na mr,bud rada,ze Tvojmu chlapovi spravili vysetrenie skor
1. Do PNky sa nález nepíše.
2. Skúšobná doba sa predlžuje o dobu PNky (ak sa to náhodou menilo tak ma opravte) čiže po PNke príde a skúšobná doba pokračuje.
3. Veľa problémov s chrbticou je práve zo stresu-konflikt (odrazí sa to napr. seknutím)
4. Diagnostika je zdĺhavá (niekedy aj pre to že sa dlho čaká na vyšetrenie).
5. Výsledky vyšetrenia môžu byť klamlivo negatívne lebo napr. pri CT, MRI pacient leží v takej polohe, že nie je útlak nervov
Mala som tieto problémy cca 15 rokov (platničky, ischias, kostrč, SI kĺby...), opakujúce sa, nepríjemné, hrozná 24/7 bolesť, nechcelo sa mi ani žiť. Bolest náhle prišla, napr. pri zlom pohybe, alebo raz aj pri kýchnutí keď som sa obúvala... a kľudne to trvalo aj 6 týždňov kedy som nevedela vyjst z domu.
@simca06022011 súhlasím, možno si robím sebe zle a snažím sa tam udržať niekoho, kto neskôr bude skôr záťaž pre mňa. Len nemám rada nespravodlivosť a ak má skutočný problém tak mi prepustenie príde nespravodlivé. No bohužiaľ ak nebude spolupracovať a neposkytne informácie ako to s ňou je (čo nie je jej povinnosť), nebudem ju vedieť ďalej chrániť.
A pevne dúfam, že tie, ktoré máte skúsenosti s bolesťou je vám už lepšie 🙂
@trgypadl vybavila som si, so sektnutym chrbtom isiel urgentne, ved tam nemas co cakat. A mri si zaplatil. Nebude hadam lezat doma pol roka. ja mam od mladosti bolesti chrbta a nikdy som s tym nebola PN... rehabky, cvicenie, kadejake vymysly, ale doma som nelezala nikdy... to je diagnoza na cely zivot.
Ja by som ju vedela " odhalit" šikovné položeným otázkami,ale som zdravotník.