Vie lekár, či mám platenú PN?

23. nov 2023

Vie prosím lekár či mám platenú PN alebo nie? Že koľko dostavam? Ide o to že som bola 4 mesiace na pn u obvodného s chrbticou a už ma nechať nemôže aj keď neurolog povedal že mám byť a som tehotná a mám rizikovú prácu kde nechcem nastupiť zajtra má musí od obvodného prevziať. Myslíte si že my to môže zamietnuť? Bude mať 4 sekciu a tá sa považuje za rizikovú.

dzulli1980
23. nov 2023

Však PN Ti dá gynekologička.

autor
23. nov 2023

@dzulli1980 ale bojím sa že nie 🙈 na neurologiu idem až po novom roku, aby som jej doniesla papier že mám byť na PN stále a liečba trvá.

melanta
23. nov 2023

Budúcnosť rizikovej sekcie nie je dôvod na aktuálnu PN pred sekciou. Ak máš zdravotný dôvod na oprávnenú PN, tak nech ti ju vystaví odborný lekár alebo nech ti dá potvrdenie pre praktického lekára, že je nutné pokračovanie v PN. Taktiež riziková práca nie je dôvodom na PN. Ak máš prácu, ktorá je tehotným zakázaná, zamestnávateľa požiadaj o preradenie na inú prácu. AK takú nemá, máš zo zákona nárok ostať doma a poberať plnú mzdu.

melanta
23. nov 2023

Tak ale to nie je problém gynekologičky. Gynekologička ťa nemôže nechať na PN z neurologickej diagnózy na základe toho, že ty jej povieš, že neurológ ti to odporúčal. Ona potrebuje mať tú informáciu na papieri od neurológa.

autor
23. nov 2023

@melanta a to jej viem dať až keď tam znova pôjdem a to je až v januári 🙈 v druhom trimestri ma čaká aj magnetická

melanta
23. nov 2023

Tak ak nemáš žiadny papier od neurológa o nutnosti PN, tak nemôžeš čakať, že ťa lekárka vypíše na PN resp. že ťa nechá na PN, ak z jej strany dôvody na PN pominuli. Vravíš, že neurológ ti odporúča PN? Tak asi si u neho bola, tak prečo nemáš potvrdenie a odporúčanie od neho?

viestta
23. nov 2023

Lekar nevie kolko ti vyplaca socialna poistovna PN, nema to ani ako zistit. To ako prve. Za druhe, ked lekar nema dovod aby ta nechaval na PN, tak ti ju ukonci. Gynekolog ti vystavi dalsiu PN ak na to bude dovod.

lienka.7
23. nov 2023

@autorka cize ty nechceš nastúpiť do práce a zháňaš, kto ďalší ti dá len tak PNku ? Pokial si tehotná a mas rizikovú pracu, gynekologická ti ma dat pre zamestnávateľa papier, ty máš požiadať o preloženie na inú prácu, vhodnú pre tehotné tak, ako vraví ZP. A nie sa vyvalovat doma na PNke, lebo sa ti nechce zajtra do prace. Toto je už sila

autor
23. nov 2023

@viestta Neurolog chce aby som bola na pn, posudkova povedala že zrusiť pn. Tak povedal odvodny aby som prestupila pn na gynekologiu

autor
23. nov 2023

@lienka.7 ste normálna?! Ja mám byť pn mám problém s chrbticou, závrate a silnú tetániu. Od neurologa mám byť na pn a po pôrode bude asi aj operácia .

autor
23. nov 2023

@melanta mám ho u obvodného v karte.

maximiliana
23. nov 2023

Tak ked si taka chora, preco povedala posudkova, ze mas ukoncit PN? Na zaklade coho?

autor
23. nov 2023

@maximiliana ja neviem dôvod mi nepovedal, menila sa vláda a posudková je žiaľ taká.

viestta
23. nov 2023

Ak mas pracu, ktora nie je vhodna pre tehotne zeny, zamestnavatel ta ma preradit na pracu, ktore je pre teba vhodna. Ak taku pracu nema, tak mas narok na nahradu mzdy pre prekazky na strane zamestnavatela. Na PN od gynekologa mozes ist len ak mas rizikove tehotenstvo. Rizikova PN nema nahradzat povinnosti zamestnavatela

simca06022011
23. nov 2023

lekar nevie, ci dostavas peniaze a kolko.
Ale toto co opisujes sme riesili, 3/4rocna PNka, vypisoval ju prakticky lekar, natahovala neurologicka. Proste prakticky lekar isiel PODLA spravy od neurologa, ak neurolog napisal, zePN trva, a kontorla o.. mesiac, dva.. tak pn trvala a aj ked posudkovy lekar spekuloval (on v podstate hned po mesiaci dvoch..), tak prakticky lekar povedal, ze nema dovod to ukoncit. A neukoncil to. Viem ze tak v cca 4mesiacoch, tiez bola ktorola neskro isiel chlap normlane skor ku neurologicke, ze ma problem s tou PN, a ona mu napisala papier ze trva dalej... neprestupoval. TO by sa im pacilo v kuse prepisovat a znovu schvalovat PNky :DD (toto na mna hrali ked som doma zomierala a posudkova, ze co mam co byt chora mesiac.. no fkt som bola, zhodou nahod som tam polomrtva prisla v ten den.. :DDD totalne chora a ona drza v klude,ze pn by nemala byt tak dlho :D a my na nu s praktickou, ked je clovek chory, bude tak dlho ako treba... a bolo. Si to pamatam ako vcera, to bola dokonca moja prva PN)
Nema to s vladou nic spolocne, toto robia niektori odjakziva...

januska12323
23. nov 2023

1. Lekár nevie a ani ho nezaujíma či a kto ti platí PN.
2. PN dáva lekár na základe zdravotného stavu, nie preto, že ty chceš.
3. Nová vláda nemá nič spoločné s posudkovou lekárkou. Tá uznala, že na základe nálezu nemáš byť PN.
4. Ak si tehotná a máš prácu nevhodnú pre tehotné rieš to ako písala @melanta vyššie.

miskakyska
23. nov 2023

U posudkového pochodiš jedine s ✉️ ... ináč môžeš držať aj hlavu pod pazuchou .. teda aspoň v Žiline vládnu takí "spravodliví posudkoví lekári" okato,na drzovku,bez hanby otrčajú ruky už pomaly 30 rokov čo si pamätám....to len k posudkovej

melanta
23. nov 2023

Má posudková lekárka správu od neurológa s diagnózou, kvôli ktorej je potrebná PN? Ak nie, tak pardón, ale posudková aj praktický lekár postupujú správne. Ak máš byť na PN z dôvodu neurologickej diagnózy, nech ti PN vypíše neurológ. Prečo tak neurobil? Prečo keď si tam bola naposledy ti nedal potvrdenie, na základe ktorého by ti praktický lekár PN predĺžil a posudková by s tým nemala problém? Stále sa oháňaš tým, že neurológ ti káže byť PN. Ale prečo teda od neho nemáš papier, že máš byť PN? Ak by si také potvrdenie mala u obvodného v karte ako píšeš, tak nie je problém predložiť ho posudkovej lekárke a nie je dôvod, aby ti PN na základe odporúčania neurológa nevypísal obvodný.

simca06022011
23. nov 2023

A ano, aturoka je dolezite aby ten nalez od neurologa, na ktorom je ze ma pn pokracovat, bol u praktickej lekarky. To je prirodzene s tym predpokladam, chodis aj na kontroly.

simca06022011
23. nov 2023

@melanta Pn vypisuje casto prakticky lekar, potom posle pacienta s boelstou k neurologovi.. a az kym sa to nedoriesi, tak PN trva.. to nie je ze sa to presuva, meni... nam vypisala PN nemocnica, riesil ju dalej prakticky lekar a potom sa trvanie menil na zaklade odporucania odbornych lekarov. Neukoncuje sa, ked nie je choroba vyliecena, clovek nie je sposobily pracovat... podla mna to ma logiku. Nova pn znamena, ukoncit staru s diagnozou ktora trva a vystavit novu.. a ta diagnoza ma byt zase rovnaka?
Ale spravy, terminy kontrol a vsetko ma mat prakticky lekar pri sebe aby vedel podlozit to trvanie.
Ciel posudkovych lekarov je setrit peniaze, tym padom budu vzdy tlacit na ukoncovanie PN nech su akekolvek odovodnene.

lienka.7
23. nov 2023

@autorka cize gynekolog ti nema co dávať PNku. Rizikove tehotenstvo nemáš. Pokial mas v prdeli chrbát, ma ti ju dat iný lekár. Gynekolog sa totižto "stara" o inú časť tvojho tela. 😉 a pokiaľ nie si napriek tomu schopná pracovať, ma ti dat posudok a zamestnavatel ta ma preradiť na inú prácu, takú ako môžeš vykonávať. A nieže ty si budeš určovať, kto ti ma dat PNku. Od toho sú tu našťastie iní.