Dobrý deň prajem, prosim vás len malú otázočku mám..
Bol som u doktora, dostal som predpísaný liek ktorý si mám vyzdvihnúť z lekárne, liek je dosť drahý proste som si ho nemohol dovoliť užívať, takže som zvolil alternatívu- lacnejšiu verziu..
Teraz idem na kontrolu , polepšilo sa mi ale chcel som sa spýtať, či bude vidieť, že som si ho nevyzdvihol.. až viem čo mu mám potom povedať...
Normalne pravdu treba povedat, si dospely svojpravny clovek, liecbu si nemal nariadenu, cize mohol si sa slobodne rozhodnut, ci ju budes brat.
Ak si si recept nevyzdvihol a kupil si si lacnu "alternativu" co ani nemusela byt alternativa kedze ak to bolo bez receptu, pojde o uplne inu ucinnu latku pravdepodobne .... Tak Tvoj Dr to musi vediet. Inak aj plytvas jeho casom ked odmietas jeho doporucenia a ani mu to nepovies len tam akoze chodis na kontroly.
A ano, Dr si vie pozriet ci bol Rp vybraty
Ano lelar vidi, ci predpisany liek bol alebo nebol vybrany z lekarne.
Keď máš fakt problém povedať že liek bol pre teba drahý tak trebárs povedz že ho v lekárni nemali a tak si si zobral alternatívu ktorá zabrala 😊
@sella38 nevyjadrujem sa k tomuto pripadu pretoze velakrat doktori povedia pacientom vselico a pacienti si idu svoje, v tejto konverzacii nemame absolutne predstavu ako prebiehalo vysetrenie, co bolo odporucene, na com sa dohodli.
Minimalne ja ako normalny clovek ktory si nevyberie PREDPISANY liek (nie volnopredajny) z akehokolvek dovodyu, tak dvihnem telefon alebo zadok a idem Dr povedat ze prepacte je to na mna drahe, musime inu liecbu zvolit. A nie ze budem klamat ze som recept vybrala a pritom som si v lekarni kupila nejaku volnopredajnu ekobioblbost a teraz sa idem tvarit ze mi to skvelo zabera. A este to budem riesit na fore, aby nedajboze Dr na to neprisiel. Bud doktorovi verim a davam na jeho odporucenie, alebo mu neverim. Ak doktori niekto neveri, nech tam ani nechodi. Su dost vytazeni aj bez takych pacientov co si robia po svojom.
To len na margo celeho tohto pribehu a pacienta ktory si robi po svojom. A je dost otazne o aku Dg a aky liek ide. Niekomu je drahe aj 9 euro. A ak liek stal desiatky euro, predpokladam ze je Dg vazna a ma svoje opodstatnenie dany liek, cize pristup pacienta je fakt nespravny.
Na margo doplatku a Tvojej otazky, neviem ci ma dr povinnost informovat o doplatku lieku, nie som humanny doktor takze neviem preco je otazka mierena prave na mna. Ani neviem ako by to bolo realne kedze aj lieky v roznych lekarnach maju rozne ceny 🙂 odkial to ma ten doktor vediet kolko pacient bude platit a kde si ho pojde vybrat?
@sella38 lekar o doplatku nie je povinny informovat (pretoze doplatky v roznych lekarnach mozu byt rozne), informovat ma lekarnik a mal by pacientovi ponuknut nahradu s rovnakou ucinnou latkou a nizsim doplatkom ak taka nahrada existuje. V kazdom pripade je infaltilne vymyslat vyhovorku pre lekara ak som predpisanu liecbu odmietol. Kazdy ma pravo odmietnut akykolvek ukon aj liecbu (okrem par diagnoz, kde je liecba nariadena zo zakona alebo sudne). Staci to lekarovi povedat, ten to musi akceptovat aj ked to moze aj okomentovat. Kazdy dospely clovek si ma stat za svojim rozhodnutim (aj odmietnutim liecby z roznych dovodov), prebrat za neho zodpovednost.
Ak si vyzdvihol lacnejsiu alternativu s rovnakou ucinnou latkov, nemas co riesit. Ak si si vobec recept nevyzdvihol, tak povedz pravdu. Bolo to pre teba drahe, nech ti nabuduce predpise lacnejsiu alternativu. Lekar ma dostat pravdive informacie, teda ak si sa neliecil, ma to vediet aby vedel ako ma dalej postupovat.