Veľmi zle po chemoterapii

27. apr 2024

Ahojte. Je mi jasne, ze kazdy clovek je iny, zaroven aj kazdy dostava iny druh chemo atd. Ja mam ale otazku, ci mate skusenost, ze niekto po dobrati chemoterapii je uplne ale uplne ze slaby, nevladze, strasne unaveny… Z na pohlad uplne zdraveho cloveka pri zisteni diagnozy, ciperneho, energickeho, ma sice cez 70, cloveka, je v podstate fyzicky troska. Strasne slovo, ale neviem to ani nijak inak vyjadrit. Dr to neriesia, pri tom coskoro ma mat operaciu ☹. No podla mna to bude vzhladom k stavu velmi velmi narocne.

Uz je to skoro 4 tyzdne po chemoterapii a stale nie je lepsie. Uz sa aj stravuje normalne ked nevolnosti ustupili, ale fyzicky akoby pribudlo 20 rokov za tie dva mesiace.
Je mi jasne, ze chemo nici zdrave bunky, atd., ale nepoznam nikoho kto by bol po chemo v tak zlom stave.
Ani neviem co od vas ocakavam, mozno nejake povzbudenie, skusenosti inych ludi.
Mozno kolko im trvalo kym sa z chemoterapie pozbierali ini a tym padom je nadej, ze sa to zlepsi aj u nas. Dakujem.

ktochytavzite
27. apr 2024

Moja mama chodila na chemo a ona to zvldala velmi dobre,dokonca sama chodila na autobuse.Mozno zvazit miernejsiu chemoterapiu?

melanta
27. apr 2024

Prvé 2-3 dni po chemo ma muž nosil na rukách na wc a do sprchy, umýval ma, nevládala som sedieť. A keď mi skončila celá séria, tak som asi 2 mesiace nemohla sama vyjsť von, lebo som nevládala. Takže treba čas, vitamíny, minerály, pomaly pohyb a psychickú pohodu a podporu blízkych.

autor
27. apr 2024

@ktochytavzite uz skoncili s chemoterapiou. Mala pomerne silnu a 4 krat. Lenze teraz je uz pomaly 4 tyzdne po a nevidno velke zlepsenie.
@melanta aha no dakujem za info a zelam len vela zdravia ✊. Vliala si mi do toho nadej, lebo od dr mame velmi malo info, aj ked sa pytame

melanta
27. apr 2024

Ešte doplním že ja som vek 40+ a pred chemo som aktívne cvičila, fyzicky super som na tom bola. Ale toto ma úplne položilo fyzicky. Takže treba byť trpezlivý a ak aj máte obavy, neukazovať ich pred ním, tešiť sa pred ním z každého zlepšenia. Nestrácaj nádej, niekedy to proste trvá, kým sa telo zotaví.

autor
27. apr 2024

@melanta nestracam, teda trochu ano ale pred nou som totalny hrdina. Som tu, stojim pri nej ako skala, vsetko riesim, povzbudzujem, pomaham. A tvarim sa ze nic. Ale teraz som jej povedala o tvojej skusenosti a ani nevies ako VELMI ju to povzbudilo 🙏. Dakujem 👍

mamatroch
27. apr 2024

Ono to nemusi byt vyslovene len tou chemo. Je to diagnoza, ktora prevrati zivot naruby a to, co bolo Tvojim beznym dnom a Tvojimi istotami, je zrazu prec...
Mojej dcerke nasli nador na mozgu, ked mala 8 rokov, ked nam volali, sla som do skoly pre vesele nahanajuce sa dieta (na nador sa prislo nahodne, v podstate bola bez priznakov, ktore by mi rozsvietili alarm v hlave). Okamzita hospitalizacia (bez rodicov - nech zije SK zdravotníctvo 🙄) a ked sme ju o 24 hod prisli pozriet, bola uplne apaticka, bez chuti do zivota, nereagovala na zartiky, nic... Nemocnicny pobyt bol cca. 2-3 tyzdne a stacila OP bez chemo, ale bola v takom psychickom stave, ze na nu chceli poslat psychiatra... V domacom prostredi sa to potom pomalicky, velmi pomalicky zlepsovalo... Trvalo dobre 2-3 mesiace, kym bola uplne ok. No ked si pozeram jej foto z tych cias, presne ako hovoris, boli to oci cloveka, ktory zostarol o 20 rokov...
Nerozmyslali ste nad vyhladanim psychologa, nielen pre pacientku, ale aj pre vas, aby vam poradil ako pomoct prinavratit chut do zivota? My sme si tiez nechali poradit ako k dcerke v tom case pristupovat.

danyelia
27. apr 2024

Ahoj, ťažko poradiť, možno to chce ešte čas, vitamíny, povzbudiť psychiku...Ja som bola v deň chemo iba unavená, oddychovala som celý deň, v ostatné dni som bežne fungovala, cítila som sa dobre. U lekára som spoznala pani, ktorá berie chemo 13 rokov s prestávkami, mala 72 rokov, bola úplne čiperná, od lekára rovno do obchodu, nakúpiť a domov variť 😊 Bola tam aj žena v mojom veku, s rovnakou diagnózou, rovnakou liečbou, no len čo vošla do ambulancie, spustila plač, že jej je strašne zle z chemo - a sestrička jej rovno povedala, že je to psychika, ešte jej žiadny liek nepichli a dopredu stresovala...Možno sa to v tom veku nezmení, ale držím palce, nech to zvládnete čo najlepšie...

jana005
27. apr 2024

Ahoj, môj otec nemal chemo, ale ožiare.
Po prvých sa dal ako tak dokopy, ale druhé ho zničili.
Prestal jesť, chodil, len ležal a tri mesiace po druhých ožiaroch zomrel

lucmirka124
27. apr 2024

Velmi som nepochopila textu,, mate. Uz dobratu celu liecbu ano? A je stale slaba? Viete ja som mala 38 ked som liecbu vybrala a posledne ma velmi fyzicky zlozili, ja som bola 1 mesiac v nemocnici, a pamatam ze taka slabucka som sa zbierala dlho,, 2-3 mesiace kym som si pripadala kus normalne. Vela vitaminov, a neviem ci maminka chodi, fyzicku silu treba naberat tak ze proste aj ked clovek nevladze treba lazdy den prejst a pridavat kazdy den stipku, ja som prve 2 tyzdne chodila len po izbe,, a potom pridavala chodbu, drzala sa stien🤦‍♀️ fyzicku kondiciu ozaj len pohybom. Mne tam vtedy ten osetrovatel vysvetlil ze rozumie ako sa bojim a citim, a ze nevladzem ale musim sa dvihat, lebo silu lezanim nenazbieram. Viete ja som to vtedy skoro nezvladla, mna psychicky ubil ze som mala strach ze si neuvidim dcerku uz. Ale ako som sa zacala dvihat a snazit slo to pomaly ale slo,,, organizmus rychlo zoslabne,,, a silnie pomaly pojde to.. drzte sa prajem vela vela sil a zdravia❤️

ktochytavzite
27. apr 2024

@mamatroch och to je hrozne aj citat,nie to prezit.Verim ze dcerka je zdtava a uz len zdravou bude.

autor
27. apr 2024

@mamatroch ach som rada ze ste uz ok 🙏. Psychika nie je problem. Problem je fyzicka kondicia. Ale dakujem, rozhodne aj psychologicka pomoc je super, ak treba ma sa nastastie na koho obratit. Zvlada to velmi statocne.
@lucmirka124 no celu nie. 4 chemo, teraz bude operacia a potom chcu zase 4 chemo. Ale to sa este rozhodne, uvidi sa pri operacii. A je mozne, ze to uz jednoducho neprijme vzhladom k stavu aj keby to navrhovali. No nastastie so mnou vyjde z domu, do obchodu a spat, velmi pomalicky, velmi opatrne. Vie ake je to dolezite. Prve chemo boli take, ze ona sa vzdy tie prve dni po chemo citila super, ako keby nic. No a potom to prislo.

jazula
27. apr 2024

Áno. Trasa, ktorú zdravý človek prejde za 5 minút mne trvala pol hodiny…vyslovene som sa šuchtala od lavičky k lavičke a na každej som si musela oddýchnuť. A to som mala tesne po 20ke vtedy. V júni skončilo chemo, celé leto som nevedela ísť nikam sama a postupne do jesene sa to pomaly lepšilo. Ja som potom mala ešte ožarovanie, z toho hrozné bolesti chrbta a popáleniny… Už som vyše 20 rokov po ukončení liečby.
Držím palce, nech sa fyzické sily čoskoro vrátia a psychické si udržíte všetci. O mňa sa vredy starali rodičia a bolo to obdobie veru náročné pre všetkých.