Ahojte, z napisu ste sa asi dovtipili o com sa chcem porozprávať.. Neviem ani kedy to začalo, ale uz d k dlhšiu dobu sa neviem kontrolovať v jedle. Vždy si poviem ze uz "chudnem" a vydrží mi to pol dňa. Potom keď sa najem mam výčitky a zas si poviem ze od zajtra. Mam 173 cm a 72 kíl. Nie som tučná ale pribrata a strašne mi to vadí mam aj zlý pocit zo seba ale keď ja neviem odolať tomu jedlu.. Mate niektorá takýto problém? Rozmýšľam ci mam ist k psychológovi, alebo ako to riešiť.
@sara287 ja by som k psychologovi isla. Malokto totiz chape ze prejedanie sa je psychologicky problem. Vyrovanani, spokojni a stastni ludia sa neprejedaju, nemaju potrebu. Ti nestastni a frustrovani si jedlom kompenzuju to co im chyba. Tuzia po objati a laske, ale ta neprichadza, tak si daju kolac, zmrzlinu, cipsy a na chvilu maju pocit satisfakcie, ale potom ako sama pises prichadza pocit viny, neschopnosti, sebaucta a sebavedomie klesa alebo uplne chyba. Prave v tychto emociach je problem. Mozes zatat zuby a nutit sa nejest, alebo jest menej alebo nieco co ti nechuti, ale toto nevydrzi dlhodobo nikto, ak je to skutocne nasilu. Alebo aj schudnes, ale znova to priberies, lebo tie negativne emoce len tak same od seba nevymiznu. Takze psycholog je dobra volba, tam treba zacat, zistit kde su korene tych pocitov, kde je pricina...
Na tvojom mieste by som na chvilu uplne vypustila zo zivota formulku "musim schudnut". Najprv si na terapii utried myslienky a najdi pricinu a chudnut sa bude dat uspesne az potom. Na Slovensku tiez existuju svojpomocne skupiny OA ( overeaters anonymous - anonymni prejedaci) a tiez EA ( emotional anonymous - ludia co maju problem kontrolovat svoje emocie
ako strach, hnev a podobne) a obe dokazu pomoct ludom ako ty. Spytaj sa psychologa ak sa k nemu rozhodnes ist, kde skupiny funguju a ako sa do nich pridat. Existuje aj mailova podoba takej skupiny, minimalne viem o EA, mozno aj OA.
Drzim palce
@alexandraalexandrova ďakujem, nevedia som vôbec že niečo také existuje. Nájdem nejakého psychológa a porozprávam sa s ním o tom. Ja som bola vždy chudá, myslím ze aj pekná 😊😀 ale teraz sa nemôžem pekne obliekat, vždy len v čiernej som a aj toto ma ubíja.. Ale aj keď si poviem ze ne, vydržím ved chcem nosiť pekne šaty, tak potom idem a dám si čipsy, knedlik a tak
Uzivas nejake vitaminy, alebo doplnky stravy?
Ja mavam taketo stavy, ked prijimam vitamin B, preto som sa pytala... Preto sa mu vyhybam v akejkolvek forme...
@sara287 ahoj, kolko mas prosim rokov? Ja by som zacala vysetrenim, ci nieco telu nechyba, nech sa vyluci anemia, stitna atd.. a ak je vsetko v poriadku, tak by som uplne vytesnila myslienku na dietovanie a hladovanie a zamerala sa na pestry zdravy jedalnicek a pravidelne stravovanie, k tomu zlahka sport, ktory Ta bavi. Aby si pretrhla ten zacarovany kruh "musim schudnut, nebudem nic jest, pride naval hladu, zjem piate cez deviate, som zufala a znechutena zo seba, ze som to zase spravila"... Takze jest kvalitne a pravidelne, rozmysliet a pripravit dopredu, co budem jest o 3 hodiny, aby ma hlad nenasiel nepripravenu 🙂
to nevadí že viac ješ, ale problém je asi že sa málo hýbeš...napísané po lopate: príjem máš vyšší ako výdaj...
@sara287 koľko si teda pribrala?možno ješ nepravidelne nevhodne vynechávas jedla a potom Ťa premôže vlci hlad a zjes aj čo nechceš.
Tvoja výška váha sú akurát, ak si pribrala kontroluj si či nejes v strese, z nudy...podľa mňa netreba psychológa, ak si nepribrala nejakých 10 kg či nezvracias a prepchavas sa ako bulimicka
Tak si daj reálny cieľ a pomaly zmeň stravu
Knedlík a zmrzlina chipsy to je také jedenie, že mám chuť dám si
@bodkolienka81 mam 24. Ja sa nesnažím tak drasticky dietovat, že nič nejem, ale nemám ani nápadov toľko co variť.. Ale co raňajkovať, dávala som si jogutr biely s ovocím, ale tiež ma to nebaví jest každé ráno a tak.. Mam veľmi rada cestoviny, často si ich varíme, ale tiež asi niesu príliš ôk..
@sara287 jogurt je na raňajky nič
Cestoviny to len priberies
Nezmenila si školu, prácu, že sa menej hybes, inakšie stravujes?10 kg je dost
Veď máš toľko možností čo zjesť na raňajky🙂
Daj si vajíčko, šunku, rožok, zeleninu, syry, niečo poriadne jogurt Tá nezasyti, ak si dáš ráno rožok, chlieb budeš mať viac sacharidov a nebudeš tak rýchlo hladná.podla mňa sa len zle stravujes.
@sara287 a inak súhlasím s @eliska13, na raňajky je jogurt nic, ja mám najradšej vajicka so sunkou a zeleninou, nejake kase,skrátka niečo čo zasyti. Tiez si občas kupujem aj parky z Lidlu, majú fajn obsah masa.celkovo sa tam dajú kúpiť fajn výrobky. Je to o Tom proste jest vyvazene a pravidelne, uvidíš že keď sa do toho viac "opries " bude tá to bavit.inspiracie n varenie hľadám napr.na fitnessguru.sk a snažím sa napr.zemiaky nahrádzať cuketou a pod.musim tiež opatrne aby mi to prešlo u muža :D
@sara287 Čo je to veľmi veľa? Čo za deň zješ?
Hormony. Potrebujes sa zalaskovat a potom sa pravidelne hybat...slusne povedane🙂
obmedz chlieb, pečivo, koláče, za rok som išla dole 10 kg a všetko som jedla, teraz je veľa zeleniny, zameraj sa na ňu a k tomu syr a napr. šunka, vajičko
@eleonora16 zalaskovana som uz 8 rokov, tým to nie je 😀
@saslavka73 no, dám taky príklad.. Ráno 2 rožky a pasteka, pomedzi to sladkosti, potom obed - co kedy mam v práci, po obede nanuk.. O tretej som doma zas zjem niečo, parky alebo tak.. O piatej znova, nejakú tortilu, večer niečo sladké, slané.. Trochu som to prehnala, ale v podstate tak nejako.. Ale vodu pijem iba čistú, sem tam pivo, vodku s džúsom 🙈😀
@sara287 Sak prave...
8 rokov je nuda...aspon co sa hormonov tyka. Nenabadam k nevere!!🙂
@eleonora16 no to je, to mas pravdu 😀😀😀 uz to nie je ani tak často, ani toľko vášne.. Preto chcem aj schudnúť, aby som bola istejšiaa mala väčšie sebavedomie 🙂
@vyhuelka 1,5 litra v práci a doma už pomenej..
@vyhuelka a o akej chodíš spat? Ja skôr ako o 11 nejdem.. Často chodíme vonku a to pizza, slané, a tak.. Chápem, ze sa musím ovládať.. No ale nejde to vždy. Včera večer sme boli vonku, odolala som čipsom tak sa veľmi teším. Dnes som mala zatiaľ Chlebík s maslom a džemom, o hodinu si dám jogurt a na obed neviem co.. Som v robote varia tu hnusne, vsetko zahustene múkou, tak len na polievku skočím.. Vecer bude panenka
@sara287 si v pohode, neboj. ako my všetky. s psychológom ešte budeš riešiť iné veci, ver mi. och, toto leto, kofola v parku, chrumky, deň predtým pizza palice a podobne ;) šak to úplne chápem a je to super, ja bez toho nechcem existovať. teším sa z toho. problém je len jeden, že som lemra. asi aj ty ;) zmeň to, začni sa viac hýbať, fakt pridaj korčule, choď na kupko, beach volejbal si zahrajte, choď na jogu alebo jumping, bárčo, aj ja idem vo štvrtok konečne aspoň na jogu. a aby som nezabudla - posteľnú gymnastiku by som si veru dala tiež ;) usmievaj sa, maj sa rada, teš sa z toho, že si zdravá. na raňajky jogurt? no čo si, rob si teda aspoň ovsené kaše, pridaj med, nejaké ovocie, ja by som z jogurt zjedla kolegov od nervov, ráno sa treba najesť, potom doobeda ovocie, obed, poobede nejakú večeru a potom chrúm orechy alebo mrkvu 🙂 a tie prehrešky k životu patria. môj muž miluje kávu, ja ju nepijem, ale vždy si dám napr. v nedeľu koláčik alebo zmrzku, no a čo, ja sa nebudem furt obmedzovať a kukať druhým do huby, že oni majú. takže - hýb sa, nestresuj sa, teš sa z toho, že si a bude dobre ;)
To ma asi kazda zena co chce chudnut, proste si 1000 krat povies, ze uz nie a potom ta to za chvilu prejde ked zostanes hladna. A vtedy je to najhorsie ked sa proste rozhodnes, ze tak odteraz idem chudnut! Vraj by si na taku stravu mala nabiehat postupne, nie z nicoho nic, potom to bude jednoduchsie a bude to pre teba prirozdzenejsie