Veľmi silná - latentná tetánia

anicka199103
27. jún 2022

Ahojte 🙂 chcela by som sa spýtať, či máte skúsenosti s fakt silnou latentnou tetániou. Po dlhom čase sa mi vrátila a úplne inakšia, než som bola “zvyknutá” a teda okrem veľmi silných prejavov ma prepadávajú aj silné strachy z iných chorôb (als,sm)… Bol mi podávaný Guajacuran a magnezko do žily, ale nijako to nepomohlo. Denne užívam vysoké dávky mg (magnosolv, magnerot, magnezium chelat) a neuromultivit, Tryptofan B, Ašvagandu a stále nič… Lekárka so mnou už velmi nekomunikuje, len predpisuje magnosolv, žiadne ďalšie vyšetrenia nerobila (len pred 2 rokmi MRI mozgu a EMG (nie ihlové) na tetániu). Tým ju samozrejme nechcem nejako znehodnocovať, len je to už skôr také, že čokoľvek poviem, že sa mi deje, vždy len mávne rukou, že “to je všetko len tetánia”. Denno-denne trpím týmito príznakmi, celý deň:

Stuhnutý jazyk, pocit akejsi slabšej artikulácie, mravenčenie pier, podnebia
Nespavosť
Mravenčenie celých nôh - stehná, lýtka, spojené so zášklbmi
Unavené a ťažké ruky od pliec nadol
Bolesť svalov
Stuhnuté dlane, problém s písaním a manipuláciou s malými predmetmi, trasenie prstov
Malé zášklby po nohách, na bruchu, na zadku
Pískanie v ušiach
Bolesť svalov na celom tele - hlavne stehná, lýtka a ramená
Veľká únava
Úzkosti
Vysoký tep (aj v kľude okolo 100)
Pálenie svalov pri pohybe, pocit veľmi vysokej námahy pri bežných činnostiach
Pocit “ako keby ma zrazil autobus”, pomalosť
Nervozita, obrovský strach, stres
Nesústredenosť, vnútorný nepokoj, smútok
Bolesť stehien
Pomalá chôdza
Mravenčenie v rukách od lakťov nadol
Bolesť kĺbov a okolo členkov/zápästia

Ospravedlňujem sa, viem, že je tu veľa diskusii na túto tému (aj som ich veľa prečítala), ale naozaj by mi pomohlo sa trošku upokojiť, že sú to fakt len prejavy tetanie a nebáť sa. Za každú odpoveď vopred ďakujem 🙂

luccija
27. jún 2022

Chod k psychiatrovi a daj si predpisat antidepresiva

michaelam2
27. jún 2022

@anicka199103 ja sice k neurologovi este len pojdem ale mam podobne priznaky ako ty…bud to bude tetania alebo proste psychika…neskusala si psychologa? Ked ti robili vysetrenia urcite si v poriadku a je to len o hlave 🙂

kavicka12
27. jún 2022

Tetania,ja užívam citalec antidepresíva,mám aj bolesti a tiež len dr.mavne rukov

detskytovar
27. jún 2022

@anicka199103 Je to určite tetánia? Nie panická poruchá alebo úzkostná? Treba na to antidepresíva a tie ti predpíše psychiater 😉

mnamko
27. jún 2022

@anicka199103 mne to príde ako borelioza,dajte si spraviť westenblot testy nie ine ,

antonko12
28. jún 2022

@anicka199103 máš aj busenie srdca a tlak na hrudi? Alebo jedno z toho

zefyra
28. jún 2022

@anicka199103 Mam úplne iste príznaky a mam tetaniu a neuroboreliozu.

anicka199103
autor
20. júl 2022

@antonko12 ahoj. oboje

anicka199103
autor
20. júl 2022

@mnamko ahoj. pýtala som sa, ale vraj sa robí všade len Elisa metóda

anicka199103
autor
20. júl 2022

@michaelam2 ahoj 🙂 ďakujem za správu. akurát to riešim s mojou terapeutkou. kedže ten strach pramení z traumy pár rokov dozadu, kedy mi nesprávne určili diagnózu traja lekári (nezávisle od seba) a takmer som umrela. aj preto mi pomáha sa uisťovať, že nemám tieto príznaky (problémy s artikuláciou, bolesť svalov, drevené ruky, tŕpnutie a zášklby jazyka...) ako tetanistka sama a je to fakt len tetánia, nie nič hrôzostrašné.

michaelam2
20. júl 2022

@anicka199103 je super ze to riesis 🙂 drzim palce nech ti je stale lepsie a lepsie

kyruska
20. aug 2022

@anicka199103 citala som o tvojich problemoch aj v dalsej diskusii - podobnej… akoby si opisovala tie moje… ja som mala asi 17 rokov dozadu riadnu tetaniu, s atakmi, hyperventilaciou… ta pocase zmizla, ale len s pomocou terapie a antidepresiv… potom po druhom porode a zlej skusenosti s lekarmi ohladom stitnej zlazy sa dostavila znova, ale latentna… uplne priznaky ako popisujes, plus ja som mala zasklby aj v tvari, co ma uplne odrovnalo.. vkuse som snorila google a citala vsetky mozne diagnozy a zial sa to len zhorsovalo a nabalovalo, MM mi uz zakazal vsetko googlit! pochodila som viacerych neurologov, sukromne centra, napr. dr. Traubner ked na mna kukol, hned mi vypisal lexaurin… proste zacarovany kruh, ked ti rozum kaze prestat patrat a ukludnit sa, ale nejde to… to je na dlho… len to chcem napisat, ze sa nebran antidepresivam. Nie som ich zastanca, ale su situacie, ked to inak nedas… ja ich beriem 3.krat a dost dlho, cez kovid som si netrufla prestat, bolo to hekticke obdobie… beriem citalec, uz to tu niekto spomenul… a mam tetaniu (potvrdenu EEG-m) a panicku uzkost. A priznaky vzdy ine… chvilami pokoj, potom obdobie nahovno… hlavne na jesen. Popritom beriem magnezko, nie vkuse, tiez mam take 2-3 mes kury… mne najviac vyhovuje Magne Chela, take ampulky su to, na zasklby u mna najlepsie. A potom poznat svoje telo… ja uz citim, ked mam vnutorne chvenie alebo tik v oku, ze je zle. Pridala sa aj ocna migrena zo stresu… hlavne ale to cele nastavenie mojej mysle je lepsie, napr ja som predtym doma nezostala sama vobec, teraz si to uz viem vychutnat. Drzim ti palce! Je to psychika, nepochybuj. Precitaj si clanok “syndrom benignych fascikulacii”, potom zavri google a necitaj uz nic! max MK😘

gabika9878778
30. aug 2022

@zefyra ahoj prosím tá čo je neurobolerioza a ako sa ti to prejavovalo ?? A ako ti nato prišli ďakujem

zefyra
31. aug 2022

@gabika9878778 Prišli mi na to krvným testami Western blot
Čo je neuroborelioza a príznaky si hoď do Google, je to nadlho rozpisovať.

konikvrany
10. mar 2023

@anicka199103 Vam nemoze fungovat magnezium bez vapnika a draslika. Ved to neexistuje. V tele bez seba nevedia fungovat. Pomer musi byt tusim 2:1. Musite brat aj vapnik!!!!!! A mozno ak draslik.
Ja som sa skoro predavkovala magneziom ktore mi vooobec nezaberalo. Az som zacala brat vapnik a potom sa az zacali diat veci. Po tyzdni totalne zlepsenie.

lenrol001
19. sep 2023

@konikvrany dobrý deň. Čítam túto diskusiu lebo mám strašné kŕče vo svaloch, hlavne ráno sa budín celá v kŕčoch. Je leto, strašne sa potím ..tak je možné že vypotím tie minerály a telu chýbajú. prosím vás ak máte skúsenosti s doplnením minerálov, poraďte mi ako ich brať. Ráno magnézium alebo vápnik a aj draslík...kedy...niekde som čítala že vápnik a magnézium sa nemajú brať naraz....... lekárka má dovolenku a s takými problémami by ma vysmiala.....chcem si najprv sama poradiť kým k nej pôjdem.. a koľko toho vápnika a magnézia môžem denne......som z tých krčov vo svaloch zúfalá

konikvrany
20. sep 2023

@lenrol001 pozdravujem, ja osobne mám dobrú skúsenosť s užívaním Vápnika a Horčíka oddelene od seba s odstupon cca 2h. Prípadne jeden deň sa dopujem Horčíkom a druhý deň Vápnikom (s D3 vitamínom kôli lepšiemu vstrebávaniu)

Ak máte intenzívne kŕče, pokojne si môžete kúpiť aj práškové magnézium ktoré si nasypete pod jazyk a toto ide rovno do krvi a zaberá rýchlo, aj napriek tomu že je väčšinou vo forme oxidu. Nesmiete užiť dva sáčky po sebe, lebo vás to nechutne preženie, alebo budete mať bolesti brucha a rôzne divné črevné pochody.

Na dlhodobé užívanie Horčíka doporučujem vstrebateľné formy: Citrát, Orotát, Chelát a najlepší Bysglicinát (Glycinát) - ja si ho kupujem cez internet zo stránky iHerb.com je to z USA, poštovné nad 40 EUR je zadarmo, inak 4 EURá - cena z USA je skoro ako na Slovensku. Slovenský prípravok neodporučím žiadny konkrétny, lebo žiadny zo SVK osobne neužívam.

Vápnik napríklad tiež Citrát.

Musíte brať minerály obidva, lebo fungujú ako bunková energetická pumpa. Jeden minerál vyvažuje druhý. Myslím si že nepomôže Vám brať len jeden typ minerálu. Mne to nepomáhalo v zlepšení stavu. No a ak ste v deficite, potrebujete nasaturovať bunky, takže treba brať zvýšené dávky dlhodobejšie - pár týždňov. Keďže doktori mi nikdy nevedeli povedať dávkovanie, určila som si ho sama: 600 mg magnézia denne a 2400mg vápnika denne na dosaturovanie buniek.

Podľa krvného obrazu minerálov sa vôbec neorientujem, je to nesprávny ukazovateľ, minerály treba meriať v bunkách, nie v krvi. Ale také meranie nikto na SVK nerobí.

konikvrany
20. sep 2023

@lenrol001 ak sa v lete potíte, tak dopĺňajte draslík - napr. KALDYUM od lekára na predpis, je to silnejšia forma Draslíka. No a Draslík vyvažujte Sodíkom.

lenrol001
28. sep 2023

@konikvrany vďaka za radu. Ja mám alergiu na mliečnu bielkovinu takže mlieko a mliečne výrobky nesmiem, neprijímam ich už 10 rokov a si myslím že mám nedostatok Ca, lebo vážne netuším koľko si z potravín telo vstrebe. Plus som začala behať a ako som písala strašne sa v tom teple potím.Nakoniec som išla k lekárke ktorá má samozrejme vysmiala a dala mi neurol🤦. Kúpila som si minerály od Jamieson, tak si nasadím vyšiel dávky. Po týždni čo ich beriem pociťujem mierne zlepšenie. Myslím, že aj ten šport mi to zhoršil, lebo športovci vedia čo co si majú dopĺňať a ja som na to nemyslela. Určite si potom objednám z tej stránky čo ste mi poradila. Vďaka.

konikvrany
28. sep 2023

@lenrol001 podľa toho čo píšete je veľmi pravdepodobné že máte nedostatok komplexu minerálov.

Doktorke samozrejme je finančne lepšie predpísať neurol, lebo za každý predpis berie "ďakovné" od zástupcu výrobcu farma firmy. A Že sa nejedná o halieriky... Neurol by Vám pomohol hodiť rukou nad vašim zdravotným stavom - ale nevyriešil by Váš deficit.

Veselo do toho teda

luccija
28. sep 2023

@konikvrany mne tiež lekárnička hovorila, že vápnik a mg su ako misky váh a musia byť vyvážené.Vacsinu ľudí čo poznám, že majú tetaniu berú len mg aj mne neurologická predpísala Magnosolv o draslíku či vápniku ani slovo.
Plus, keď som sa pýtala na mineralogram, alebo si ho zaplatím sama tak ju nezaujíma mg, lebo sa môže ukázať, že ho mám dostatok, ale medzibunkove chyba a to nikto z mineralogramu nezistí.Toto je celé začarovaný kruh.Plus treba mať dobré trávenie, aby sa všetko dobre vstrebavalo, takže dbať o mikrobiom
@lenrol001

mnamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
falbala132
4. okt 2023

@lenrol001 mne tie svalove krce a bolesti klbov sposobovali oxalaty v strave, niektori ludia su na to citlivi, zial medzi nich patrim, ale aspon som sa to po 3 rokoch trapenia prisla. odporucam pozriet sa na vlastny jedalnicek a od toho sa potom odpichnut.

lenrol001
4. okt 2023

@falbala132
Nakoniec som mala nedostatok sodíka v krvi...trpím na hyponatremiu. Málo solím, v lete som sa veľmi potila a pila som len vodu z kohútika....a keď minerálku tak gemerku. Mám málo piť a viac soliť 🤔

deborana
14. mar 2024

@anicka199103
@anicka199103
@anicka199103
@anicka199103
@anicka199103 Ahoj, mávam stavy ako ty, ako sa dnes cítiš, ako si na tom s tetaniou.Ďakujem za odpoveď☺️

lucinda010
17. mar 2024

@kyruska super si to napísala,len človek keď je už v koncoch uši naozaj na všetko len nie pekné, mne momentálne tiež dosť hapruje psychika a čakám kedy mi toto obdobie skončí, ja som sa druhý krát dala na užívanie antidepresív ale teraz som si povedala že ak chcem žiť musím vydržať, tak držte mi palce až sa nimi zmiernia moje stavy🙏😉

ingridag
19. mar 2024

@konikvrany môžem sa opýtať aké konkrétne produkty si brala? Myslím tým produkty ktoré obsahovali magnezium, vápnik a draslík. Ďakujem.

konikvrany
22. mar 2024

@ingridag

Vápnik - (Vápnik Citrát Webber Naturals a prestriedavala som Vápnikom od firmy Galvex)
D3 pre zlepšenie vstrebávania vápnika - Now Foods 5.000UI az 10.000UI
Magnézium - vo forme bisglycinátu, a v práškoch pod jazyk
Draslík - Kaldyum

ingridag
22. mar 2024

@konikvrany ďakujem krásne. Vyskúšam. 🙂

sisamisaaa
13. jún 2024

@lenrol001 aj ja mám málo sodíka ale mne nik nepovedal že to môže byť z toho... A hoci sama viac solím, nezdá sa mi že by sa to nejako zlepšovalo...