Prosím poraďte mi a pomôžte.Pred 13 dňami mi zo slabiny vyberali uzlinu,vraveli,že do týždňa po výbere stehov budem úplne ok .Ale opak je pravdou.V mieste sa mi vytvorila hrča,dosť tvrdá,povedali,že sa mi tam tvorí tekutina a ak do štvrtka neklesne,tak mi ju budú vyberať.Natieram si okolie lioton gelom+v lekárni mi poradili Aescin 20mg-dávam si 3 krát denne 2 tbl.Vôbec mi to nezaberá,prosím poraďte mi,čo by bolo možné ešte skúsiť? Ešte k tomu ma bolí celý ľavý bok a aj stehno na dotyk. Vravia,že to je normálne.
@anula ďakujem za odpoveď...takže by aj mohli počkať s tým vyberaním tekutiny,či to neprejde samo,nie?Ja sa toho strašne bojím ☹ A za infekciu,včera som dobrala ATB,brala som ich 14 dní práve preto,aby sa predišlo infekcii po operácii.Tak dúfam,že mi niečo nevyvedú,ak mi tú punkciu urobia 😒
ATB nie su potrebne, ak sa rana nahodou infikuje, bude problem ake dat. Ale uz sa stalo, zrejme boli velmi opatrni a "papezskejsi ako papez". S punkciou cakam asi mesiac, niekedy aj viac, podla vyvoja a velkosti. Pungujem 1-2x, ak stale pretrvava kolekcia v rane, reoperuje sa. Bud sa nasadia velke stehy naslepo alebo sa medzi prsty na nohe intradermalne vstriekne specialne farbivo "patentovana modra V" (nie metylenova modra) a ta sfarbi kanaly na modro. Z nich v rane vyteka modra lymfa, takze je lahke ich identifikovat a cielene podviazat.
Skus ten lad a kompresiu, napr vrecko piesku, v noci mozes silno prilepit alebo priviazat stoceny obvaz.
V ziadnom pripade sa rana nesmie len tak otvarat (co maju 100 chuti robit mladi sekundari), inak sa lymfa nezastavi a moze byt toho aj viac stoviek ml/den.
Moze ist aj o hematom v rane, ale ten sa tiez vstrebe, velmi zriedka sa musi pungovat.
vela stastia.
@anula ak ste lekarka,najradsej by som zasla na kontrolu k vam 🙂 Ja som lekarom verila,ale jeden mi tvrdil,ze to tak ma byt,druhy,ze nie. Tak sa bojim,aby sa nieco nezanedbalo. A tie bolesti v boku a stehne su normalne? Bolia len na dotyk.
Velmi sa mi to nezvacsuje,ak tak im poviem,nech este aspon tyzden pockame,predsa len,budu to len 2 tyzdne po operacii. Inak to mam tvrde,take ohranicene.
ku mne je to daleko 😉 🙂
Bolest moze byt, len by sa nemala zvacsovat, aj ked 2 tyzdne po operacii je trochu nezvycajna, ale moze byt. Priestory v slabine su pospajane s priestormi na stehne a v boku, mozno je kolekcia vacsia. Ak nie su znamky infekcie, pockala by som. Mozte skusit napr. Brufen na par dni (5) alebo nejaky iny protizapalovy liek. Ultrazvuk je dobrou moznostou diagnostiky, aj ked nerozlisi, ci ide o lymfu alebo hematom, CT je citlivejsie. Ale ako som uz spominala, pokial nie su znamky infekcie, pockala by som.
@anula dobry den,tak sa hlasim ako mi je. Vo stvrtok mi z miesta vyberali tekutinu,dr.vravel,ze vytiahol cistu lymfu ,bolo jej 15ml. Miesto krasne splaslo,stastna som odchadzala domov. Do vecera ale zasa to iste,ako na to teraz pozeram,tak o trocha viac. Ze ak sa mi to vrati,mam príst a zas urobia punkciu. Zasla som ale k mojmu obvodnemu,ten ked na to pozrel povedal,ze som to take nemala mat a ze ak mozem,nech idem k nejakemu inemu chirurgovi,ze uz som druha,co to tak ma,toho pana riesili punkciou pol roka,isiel do ineho mesta a tam ho hned operovali. Tak teraz neviem co mam urobit. Doporucil mi skusit wobenzym,modlim sa,aby mi pomohol,prepadam zufalstvu,ze to bude treba reoperovat. A inak,prisli mi vysledky,uzlina bola bez maliínity 🙂
@janulkama Prepac za neskoru reakciu - cesta na SK. super, blahozelam k neg vysledku!
Pockaj. Moze to trvat aj niekolko tyzdnov alebo mesiacov, lymfaticke cesty si najdu svoju trasu k inej uzline. Pockala by som zase asi mesiac, kym by som pungovala, pokial, samozrejme, sa obsah nezvacsuje. 15 ml je malo, je dost velka pravdepodobnost, ze sa to spravi samo. my operujeme, len ked je viacero stoviek ml za den.
@anula dobrý deň! Prepáčte ak otravujem, ale čítam ze ste lekárka a nikde neviem nájsť diskusiu o hematome v brušnej dutine po operácii. 30.4.ma operovali - hysterektomia, po operácii celkom fajn, len po močení bolesti, na 6ty deň má prepustili. Mne sa bolesti zosilňovač, skončila som znovu v nemocnici na ct potvrdený 13cm hematom. Po liečbe antibiotikami sa zmenšil, v nemocnici namerali 2,5cm a včera môj lekár, 8cm a vraj je to už zatvrdnuty. Chcem sa len spýtať, ako sa to "strati"? Pochybujem ze sa vstrebe, keďže je zatvrdnuty, ako sa odstráni? Tlači mi totiž zrejme na nejaký nerv, občas mi strpné noha a pri chôdzi ma to tak ťahá že až krivam. Ďakujem za od po ed ak si nájdete cas
Dobrý deň, som dva mesiace po operácii pruhu na ľavej spodnej časti brucha, chcem sa opýtať či je normálne že po takom čase mám na tom mieste hrčku a je to veľmi tvrdé ako celkový rez, cítiť ho aj cez rifle. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
@stella1968 Dobrý deň, ako ste prosím dopadli s tým hematómom? Museli Vás znovu operovať, alebo sa stratil? Kde sa ten hematóm nachádzal? Tiež sa mi vytvoril po cisárskom reze na mieste šitia v maternici. Teraz beriem ATB a čakajú čo ďalej.😔
Pravdepodobne nepodviazali vsetky lymfaticke kanaly (co je niekedy tazke, lebo su velmi tenucke a neviditelne) a teraz sa ti tam hromadi lymfa. Kanaly si casom same najdu cestu k najblizsej lymfatickej uzline. Treba len vyckat, niekedy to moze byt aj niekolko tyzdnov. Skus lad a tlakovu naplast. Ak by okolie rany scervenalo, treba ist ihned na chiru. Rana sa nesme len otvorit bez podviazania lymfatickych kanalov, inak bude tiect. Moze sa pungovat ihlou, ale nie opakovane kvoli riziku infekcie.