Ahoj ahoj. Už dlho zvažujem prechod na tento spôsob stravy. Mäso mi nechuti odjakživa, pečivo nejem. Rozhodla som si to poriadne preštudovať a potom začať - aby som si pripadne nenarobila škody.
Je tu niekto, kto sa stravuje týmto spôsobom, že by mi poradil, na čo dať pozor, čo určite robiť a naopak nerobiť ?
Ahoj, treba určite dopĺňať vitamín B12, lebo ten sa získava len zo živočíšnej stravy. Pozri si napríklad "surova dcerka", je úplný macher na všelijaké tradicke i netradičné vegan jedlá. No a treba sa obrniť dobrou náladou, lebo ľudia majú všelijaké reakcie na toto 🙂
@fairyprincess strukoviny aké sú najlepšie?
A taja otázka, kde kupujete potraviny? Veľkoobchody klasicky ?
Ja jem vegansky (čiže ani mliečne vyrobky). Základ je dostatok bielkovin, super sú ovsené kase na raňajky, s orechmi a semiačkami...
Na obed alebo večeru mávam vždy strukoviny. Pýtaš sa ze ktoré sú najlepšie... No všetky. Je ich toľko ze môžeš striedať. Len šošovice u nás kúpis 3 druhy, klasická hnedá je super do polievok, čierna ma až takú masovú príchuť, červená je rýchlo uvarená. Fazule je tiež veľa druhov od malinkých mungo fazuliek z ktorých sú dobré klíčky až po všelijaké veľké, celkom dobrý je aj bôb. Cícer je zas chuťovo úplne iný. ... Strukoviny okrem omacok môžeš použiť aj do pomazanok na chlieb
Sója a výrobky z nej: tofu, sójové mäso môžeš použiť všade tam kde predtým normálne mäso.
Tempeh (fermentovana sója) keď opecies chuťovo pripomína slaninu, na haluskach je geniálny.
Seitan je pšeničná bielkovina, tak isto namiesto masa.
V obchodoch nájdeš aj rôzne "veganske mäsa" ako goody foody, burgre, rezne... Je to síce junk food ale raz za čas je to super
Z korenín keď chceš dosiahnuť "masovú chuť" v omáčke ci polievke tak zaručená kombinácia je trochu horčice, mleté hríby a údená paprika.
Pre začiatok si pozri nejaké vege jedalnicky nech máš inšpiráciu. Pozor na prejedanie sa mliečnymi výrobkami, podľa mňa je ideálne ich trochu obmedziť a niektoré úplne vyradiť (ako mlieko napr.) Ak si sa rozhodla pre vegetariánstvo z etického dôvodu tak mliečny priemysel je možno aj väčšie zlo ako mäso.
Budem vďačná za každú odpoveď 😊😊