Vegetariánstvo - rady a postrehy

diaszoky
21. feb 2021

Ahojte baby je tu nieaka vegetarianka? Akoste zacinali? Vzdali ste to? Dakujem
Za rady a postrehy uvazujem nad takymto stylom zivota diik😊

maud13
21. feb 2021

Ahoj, ja som to skúšala pár rokov dozadu, ale nestíhala som dopĺňať železo, takže som to nakoniec vzdala. Teraz jem mäso ale len príležitostne, cca raz, max 2x za týždeň.
určite musíš železo dopĺňať, či už cez doplnok stravy alebo cez konkrétne potraviny. mne to ale nestačilo, keď som mäso vôbec nejedla. máme v rodine chudokrvnosť a aj teraz, keď mäso občas jem s tým mám problém, musím si aj v lekárni kupovať kvapky.

Je tiež dobré sa samej seba spýtať, prečo vôbec nad tým uvažuješ :D Ja osobne som prestala jesť mäso z bežných obchodov, kupujem len v mäsiarstve alebo v Starom otcovi, jednoducho kvalitné mäso zo slovenských fariem. Zabiť zviera kvôli potrave mi neprekáža, ale vadí mi to, ako sa k zvieratám správajú bežne - čiže hlava na hlave, nijaký životný priestor, krava, čo slnko ani nevidela, plno liekov a pod. Pokiaľ sa malo počas života zvieratko dobre, nevadí mi ho potom zjesť, ale nechcem podporovať ten masaker a vyslovene týranie.

simsalabim
21. feb 2021

@diaszoky som vegetarianka od svojich 18. rokov (tento rok budem mat 51). K masu som od detstva mala odpor, zjedla som iba chude hydinove maso a sunku a ryby. Rady ani neviem, ake by som ti dala 🤷‍♀️ Treba si o tom precitat a uvedomit si, ze byt vegetarianom nie je iba vynechat maso v knedlo vepro zelo.

emilius03
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenkakravcova
21. feb 2021

@diaszoky
Ja som to taktiež skúšala..
Ak ti zvažuje kvôli zdraviu, tak záleží na tebe co ti vyhovuje, ale väčšina veganov a vegetariánov ma deficit železa, vitamínu D a niektorých vitamínov B (to hlavne vegani, ktorí nekonzumuju mliečne výrobky a vajcia), a nie je to len o tom ci namixujes kadečo rastlinné = ale i o tom ze nie každý organizmus vie dane látky prijať v potrebnom množstve z rastlinnej stravy. Niekomu to úplne vyhovuje, inému vôbec nemusí.

Ja som si po čase som si uvedomila, že nie je dobre zachádzať do extrémov, ale je to na tebe. 🙂
Odporúčam radšej prejsť výlučne na Bio vajcia, bio mäso = budeš mat normálnu vyváženú stravu a zároveň podporiš welfare chovy pri ktorých sa o zvierata ľudia dobre starajú (nemusíš mať výčitky že zviera bolo zavreté v klietke, nevidelo slnko ci ze bolo dopovane antibiotikami, to je v bio zakázané). 🙂

makakova
21. feb 2021

Musíš to mať v hlave ujasnene, vegetariánstvo není o diéte ani o zdravej strave... Je to životný štýl.ak raz chces, budes nou cely život a nepotrebujes k tomu rady ako vytrvať... musíš mať silnú motiváciu a nie ze sa mi to lubi tak skúsim...

marianarem
21. feb 2021

@diaszoky Mne to nesadlo, mala som anemiu. Stravu sme mali pestru, ale nestacilo mi to. Mama a sestra jedli tu istu stravu a boli v poriadku, takze niekomu to vyhovuje a niekomu nie.

negymama
21. feb 2021

mozno by pre teba bolo vhodne flexitarianstvo. to je vlastne umierneny vegetarian, ktory si obcas da maso a zivocisne produkty,
Rastlinna strava je pri flexitarianstve zaklad, ale nevylucuje sa obcasna konzumacia masa, vajec a mliecnych produktov. Obmedzuje sa prijem priemyselne spracovanej potravy, polotovarov a rychleho stravovania.

heidi4
21. feb 2021

@simsalabim ja som na tom uplne ako ty, nejem maso od svojich 15-tich, teraz mam 30. Vobec mi nechyba. Podla mna ak si clovek nieco zakazuje jest, je to kontraproduktivne, skor to treba mat nastavene v hlave, byt presvedceny o tom, ze takto to chcem mat a takto je to spravne.

negymama
21. feb 2021

Inak ku skusenostiam... my sme doma siesti.
starsie dcery skoro 17 a 15 rocne su asi rok vegeterianky, jedia nase domace vajicka, obcas si daju kyslomliecne vyrobky, inak pestra veg. strava, zalozena na obilninach, strukovinach, tepelne spracovanej aj surovej zelenine, plus ovocie. Namiesto masla pouzivaju za studena lis. oleje, hlavne konopny, ktory mame z vlastneho hospodarstva.

Ja s jednym synom prechadzame cca na to flexitarianstvo, maso si dame ale menej ako pri klasickej strave, tak 1-2 x do tyzdna.
Muz a dalsi syn, jedia maso a inu stravu ako obvykle, akurat vyrazne obmedzili udeniny a pridali vacsie mnozstvo zeleniny. tak ci tak je to castejsie na stole, tak sa ulakomia.
Navzajom si svoje stravovacie navyky tolerantne znasame, vieme si vybrat, navarit si ako rodina, prakticky s tym nemame nezhody.

siska53
21. feb 2021

@diaszoky ja som.neznasala maso od babatka. A v 15.som.si presadila, ze maso jest nebudem. Jem.len ryby.. a az v poslednej dobe ochutnam, ked varim, jeden maly kusok, aby som vedela, ci je maso ok. A jedine, co zjem.v pohode, je slanina a jemny salam. Aj to len obcas.. raz-dvakrat max.do mesiaca.
Aj to az odkedy mam deti.

diaszoky
autor
21. feb 2021

@simsalabim ano chapem a mate moj obdiv

diaszoky
autor
21. feb 2021

@lenkakravcova ano len s bio mesom je problem. Unas uz nik bio nechova v ponuke mame iba obchody a jeden farmarsky prave zatvorili.

lenkakravcova
21. feb 2021

@diaszoky Bio nájdeš aj v supermarketoch. Skus pozrieť. My kupujeme welfare v Lidli, bio vo Freshi, aj v Tescu a Kaufland majú. 🙂 treba len ísť do správnej sekcie (v niektorých to majú zvlášť špeciálne). Skus hľadať určite niečo nájdeš.
Ja okrem toho nekonzumujem bravčové takže hľadám ešte viac ale i tak zoženiem väčšinou co potrebujem. 🙂

Inak toto mi ešte napadlo, keby si sa chcela dať na vege výživu, tak potom treba vynechať i rožky a pečivo tukové (bravčový tuk), niektoré jogurtov peny (bravčová želatína), niektoré zele cukríky..

simsalabim
21. feb 2021

@diaszoky a v com mam tvoj obdiv? 🤔 Pre mna to nie je nijaka obeta 🤷‍♀️

berny800
21. feb 2021

Ja som začínala tak, ze som vyradila hovädzinu a bravcovinu. Potom postupne aj hydinu. Ostala mi vlastne iba rybacina, ktorú jem len príležitostne. Uz je tomu 18 rokov a takato strava mi vyhovuje. Dokonca ani so železom nemám problém, dlhe roky som bola darkynou krvi a všetko ok.

diaszoky
autor
22. feb 2021

@simsalabim ved nehovorim o obete ale o tom ze nezhresite a ze proste to meso nejete

simsalabim
22. feb 2021

@diaszoky pre mna to nie je fakt nic obdivuhodne, skor prirodzene - maso mi nikdy nechutilo a pri pohlad ena surove sa mi vzdy zdvihol zaludok.

andula09
22. feb 2021

@berny800 U nás tiež len kuracina a ryby posledné roky. Iné mäso mi nejako nechutí a teraz už niekedy ani na kuracinu nemám chuť, takže spejem asi tiež k postupnému vylúčeniu.

zuzi_ja
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
calin
17. jún 2021

Pozri si blog maruskaveg na youtube..myslim, ze ma dost pesty jedalnicek ( veganka ). Za mna spravna cesta. Ja si kazdy rok davam presetrit krv - vzdy som mala dobre vysledky a to mam dost jednotvarnu stravu