Vegáni a vegetariáni, nakazili ste sa? Aký ste mali priebeh? Poznáte osobne vegánov s ťažkým priebehom?
Môj 50 ročný príbuzný vegetarián ešte neochorel. Chodí týždenne na turistiku za každého počasia pár rokov. U lekára nebol cca 20 rokov. Ale nakoľko to s tým súvisí,nemôžme vedieť.
Ja mám kamarátku vegánku, ktorá mala taký normálny priebeh - teploty, únava, strata chuti a čuchu atď ...ale už dlho dlho má príznaky, ktoré zodpovedajú a prikladajú post-covidovému syndrómu
Vegánka je najmä z etických dôvodov asi 3 roky, pred tým bola pár rokov vegetariánka ... chodíme spolu do školy a nosí si vlastné obedy, navarené zdravé veci, neholduje junk foodu, ale určite si občas niečo "menej zdravé" dá ... už zaočkovaná, ale covid mala ešte ako nezaočkovaná ...
V septembri minuleho roka mi zomrel 53 rocny bratranec. Fit nadsenec, stihly, vegetarian poslednych cca 10 rokov, takmer kazdy vikend lozil po horach, s velkym psom behaval rano aj vecer... Najprv bol najmenej chory v rodine, po tyzdni obrat o 180 stupnov, nemocnica, potom prevoz inde, ventilator.... Do 2 tyzdnov smrt. Paradoxne jeho obeznejsia zena a dvaja 20+ synovia mali ok priebeh, i ked ten mladsi ma doteraz velke problemy s plucami. Bohuzial, ani mladost, ani zdravie, ani strava nie su garanciou dobreho priebehu. Tato choroba je nevyspytatelna.
Ty si ta studentka pedagogiky co zije zdravo bez chcemie a chce sa nami nechat prehovorit?
https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/dali-by-ste-sa-zaockovat-kvoli-skole/?page=3#post-84336987
Nie.
Nezáleží na tom, či je človek vegetarián, alebo nie. Omnoho dôležitejšie je zdravo sa stravovať. Takže kto jedáva samé údeniny bude na tom z hľadiska vplyvu stravy na zdravie rovnako ako ten, kto jedáva samé priemyselne spracované náhrady mäsa. "Mäsožravec" s vyváženou stravou bude na tom rovnako ako vegetarián s vyváženou stravou.
Autorka, zdravý pomerne mladý 56r, večný optimista, štíhly, športovec ... a nedal to, samozrejme neočkovaný lebo to bolo 2/2021 čiže nebol na rade a vlastne ani nechcel.
@simsalabim Úprimnú sústrasť... Tak to je teda riadny paradox. Rodina inak tiež vegetariáni? Tá obézna žena asi nie či sú to zase len etickí vegetariáni?
A neviete, či suplementovali D-čko? @zalka
@kitycat Nie. Ale z tej témy som vychádzala.
Autorka, nie to netuším ale odišiel v nemocnici, čiže určite čosi a veľa dostával.
Bratrancova zena aj synovia jedia maso - ryby a domacu hydinu. Dcko urcite uzivali - ved v septembri 2020 sa uz o jeho vyzname vedelo vela. Vegeterian bol iba bratranec, jedla varil niekedy on pre vsetkych a niekedy iba sebe. Jeho rodina je vseobecne vela zeleniny a ovocia z vlastnej zahrady. Jeho zena ma PCO, predpokladam, ze jej nadvaha s tym suvisi. Naozaj si treba uvedomit, ze kila navyse nie vzdy suvisia iba so stravou (i ked ta sa na tom urcite podiela).
Sme etickí vegáni s manželom už x rokov, boli sme nakazení minulý rok (stredný priebeh), nie sme zaočkovaní a všetko zatiaľ v poriadku.
Podla studie, sice zalozenej len na reporte o strave zdravonikov v prvej linnii vyslo, ze ludia co maju vegansku stravu alebo su pescatariani (cize okrem rastlinnej jedia ryby) mali omnoho nizsiu pravdepodobnost tazkeho covidu oproti ludom, ktorych strava je zalozena na tukoch bielkovinach a zivocisnej strave.
https://nutrition.bmj.com/content/early/2021/05...
Je tu o tom aj odborny clanok. Ludia u ktorych prevazovala najma rastlinna strava mali o 70% nizsie riziko tazkeho covidu, pescatariani mali o 60-65% nizsie riziko tazkeho covid oproti ludom, ktorych strava sa skladala z vysoko bielkovinovej zivocisnej stravy alebo keto diety - kde sa konzumuju najma tuky a tiez zivocisne produkty.
Pravdaze, strava nie je jediny faktor, ale zo svojej zivotnej skusenosti viem, ze si s nou mozete vas zdravotny stav aj priebeh chorob velmi ovplyvnit.
Pozor - vegetarian nie je to iste co vegan. Vegetariani konzumuju aj mliecne vyrobky a vajcia, takze to uz nie je cisto rastlinna strava.
Ja osobne som viacmenej vegan, s tym ze obcas jem volne lovene ryby a este zriedkavejsie farmarske maso. Takze taky flexitarian ale 90% z tyzdna som vegan. Kedze rybu alebo maso mam max 1x do tyzdna.
Vdaka svojej strave som sa dostala z chronickych problemov, takze z vlastnej skusenosti viem, ze strava moze vela ovplyvnit najme co sa tyka zapalu v tele. Mnoho rastlinnych potravin je protizapalovych a pomahaju nam sa liecit.
Zaroven, to ze je niekto vegan, neznamena, ze sa vzdy stravuje spravne, je mnostvo veganskych jedal (najme take co si kupit v restauracii, plne soli, repkoveho oleja, dochucovadiel, sojovej omacky- ktore vobec nie je zdrava a pod.....), ktore zdrave vobec nie su, lebo su vyprazane, obsahuju vela nezdravych olejov a pod..... Takze to, ze bol niekto vegan vegetarian, neznamena, ze nerobil vo svojom stravovani aj nieco velmi zle...
Plus niektori ludia su na covid obzvlast citlivi, je to vecou aj genetiky, o tom som uz tiez citala, ze ludia s urcitym genom su na covid nachylnejsi ako ini. To iste plati pre chripku, niekto ju ma kazdy rok, niekto ju nechyti cely zivot.
Kazdopadne, zdravym zivotnym stylom si urcite viete spravit lepsiu obranu, ako ked budete chodit do MC Donaldu a jest pradzne kalorie bez zivin, ktore len poskodzuju a zatazuju vase telo. To je asi logicke. Ale jednoznacne existuje velmi silna paralela medzi zdravym a zdravou stravou. Jedlom si mozete velmi pomahat aj velmi skodit.
@ritta86 Toto môžem inak potvrdiť v tom, že ako vegáni sme neboli okrem covidu chorí ani nepamätám a to som ako dieťa bojovala s neustálymi hnisavými angínami. Dokonca sa mi upravila pleť, menštruácia tak, že chodí na deň presne a manželovi to pomohlo na atopický ekzém.
Síce to má zmysel, keď hľadáš súvis medzi ochoreniami a vegetariánstvom/ vegánstvom, avšak nemusí to byť úplne objektívne, nakoľko ten kto je vegetarián, neznamená, že sa stravuje zdravo, alebo nemôže mať poruchy imunity, alebo X ďalších ochorení. Takže strava určite nie je zanedbateľná, ovšem nehovorí to o celkovom stave organizmu. Poznám vegetariánov, ktorí mali rakovinu hrubého čreva. Takže asi tak...
A ako vyššie nejaká baba píše, že je príbuzný nebol 20 rokov u lekára -to ešte neznamená že je zdravý. Možno na 21. rok pôjde lekárovi a zistí, co všetko má pokazené, len o tom nevedel.
ja mám skúsenosť s druhou stranou mince. Rodina ktorá holduje vegánskému životnému štýlu bola celá v nemocnici. Prežívali to veľmi zle, ale prežili. Ešte stále majú následky (necítia chute tak ako predtým, kondička nie je ako pred vírusom). Je to rodina v ktorej žijú mladý tak aj starší. Práve naopak, okrem nich nepoznám žiadnu inú osobu, ktorá to prežívala tak zle ako oni. Oni sú jediný vegáni ktorých poznám...
@stanulienkat Presne pre tento prípad radšej chodíme pravidelne na prehliadky, aby sme vedeli, či je všetko ok. Presne tam, čo pomohlo nám, nemusí pomôcť inej strane. Ako decko mi dokafrali imunitu, džgali do mňa lieky, mala som alergie, vysoké hodnoty železa a teraz si musím zaklopať, že je všetko v poriadku (po zmene na čisto rastlinnú stravu). Netreba zanedbávať svoje preventívky či už je niekto vegán, mäsožravec, vegetarián alebo žije v lesoch len na tom, čo rastie na stromoch 😄
Ty si ta z temy,ci sa ockovat ako ucitelka v MS,ze? Ta co Covid urcite nedostane,lebo od malicka je veganka? 😁 Tazko tomu uverit,ze virus si najde kazdeho,co? Apropo k tym veganom...Kedze mam nejake zdrav.tazkosti,bola som nutena hladat isteho casu veganske produkty. A teda to zlozenie je horsie,ako zlozenie beznych vyrobkov. Chemicka zmes,co sa tvari,ze je zdrava😝 Ovocie a zelenina,pokial nie je z vlastnej zahrady,je tiez plna pesticidov,takze vegan sa mi nezda na tom o nic lepsie ako striedmo sa stravujuci vsezravec
@iwesska To si vela ľudí myslí, že vegánska strava rovná sa automaticky zdravie. Áno, zdravie v tom zmysle, že má dostatok všetkých živín v podobe strukovín, zeleniny, ovocia a pod. a nie, že si šlahne polotovary z Kauflandu a potom si to ešte pofotí na Instagram 😂 Našťastie máme zdroje zeleniny zo záhradky, tak aspoň toto ma upokojuje, že zožerem len chémiu z pôdy, z ktorej to išlo 😂😂
@ella_price No prave na tie nahrady masa a syrov som narazala. To ozaj len strukoviny a zeleninu,ovocie by som jedla,nez tamtie "vegestejky" a "syry". Ja som musela vylucit mliecne,tak ano v tom pripade,clovek na vyber nema. Ale obdivujem kazdeho,kto sa tym dobrovolne stravuje. Ani tie vyrobene vege natierky a "masla" nie su zdravou bombou.
@iwesska Prave toto treba brat do uvahy, ze nie kazdy kto je vegan sa zdravuje stravo, najlepsie je robit si vsetko doma sam. Nekupovat polotovary, len zatoze je to vegan, neznamena, ze je to zdrave. Ja citam zlozenie vsetkeho co je vegan a teda casto to nie je ziadna slava. Presne to som pisala vyssie aj o jedle z restauracii, kde daju Bohvie co. Pre mna znamena vegan nechemicky pestovana zelenina ovocie, cele potraviny, ziadne polotovary. To ale musi clovek rozoznavat... Rovnako to funguje aj ked je clovek vsezravec, to zlozenie potravin je katastrofalne. Takze co sa da, si treba robit doma, alebo zohnat z lokalnych fariem, alebo od zahradkarov. Mne nerobili dobre mliecne vyrobky - bolo to tazke ale dala som ich prec z jedalnicka a pomohlo mi to. Ja uplne chapem, ze ked to niekomu nerobi zle, tak nech ich konzumuje dalej. Kym som jedla mliecne aj pri tom som si dala zalezat, len biele jogurty, bez modifikovanych skrobov a umelych farbiv...... len vajcia z volneho vybehu atd. Ale najlepsie mi jednoducho pomohlo zivocisnu stravu uplne vynechat, az na tie ryby a niektore druhy masa, ktore sporadicky konzumujem.
Btw ta studia, nehovorila o tom, ze vegani covid nedostanu, ale ze maju nizsiu sancu tazkeho priebehu ako ludia co konzumuju zivocisnu stravu. Je to studia, nie moje tvrdenie. Kazdy mame so stravou ine skusenosti, mne to pomohlo, ale ako pisem naozaj racionalna strava, ziadne polotovary, cerstva zelenina ovocie, bez chemickych postrekov, ano strukoviny, celozrnne obilniny atd....
Ale je v podstate fakt, ze zivocisna strava viac zatazuje organizmus a traviaci trakt, telo viac vycerpa, cholesterol zanasa cievy a to pri covide moze mat naozaj za nasledok horsi stav ako ked tomu telu takuto zataz navyse nedavate.
@ella_price @ritta86 @stanulienkat @majinca @iwesska Preto som sa pýtala dodatočne, či to boli etickí vegáni, lebo tí skôr inklinujú k veciam označeným „vegan" a asi aj k polotovarom. Vegáni zo zdravotných dôvodov tieto veci nenakupujú, ale ťažko to všetko zahrnúť do prvého príspevku, lebo by to aj tak nikto nedočítal do konca, viď niektoré opakované komentáre. Ďakujem za reakcie. Ja nepoznám osobne nikoho s ťažkým covidom ani nikoho, kto by zomrel na covid. A medzi vegánmi nepoznám nikoho, kto by vôbec covid mal, tak vyzvedám tu.
No my sme etickí vegáni, ale teda naozaj využívame zeleninu a ovocie zo záhrady a snažím sa čo najviac podporovať aj malé obchodíky ako napríklad Špajzka, čo je bezobalový obchod. Snažíme sa dodržiavať to, aby sme mali všetky potrebné živiny a vitamíny a naozaj keď už niečo nezdravé, tak väčšinou to podostávame. Je milé, že si ľudia spomenú a vyhadzovať to nebudem 🙂 Ale zase asi záleží ako to vegánstvo kto berie. Ja som bola na rastlinnej strave, ešte keď bolo na pultoch tofu tak v dvoch variantoch a jogurty boli len od Sojáčika a Kika 😄 Teraz keď sa pozriem, ako obchody rozišírili sortiment, nestačím sa čudovať. Väčšinou to niekto berie ako “cool” vec a akože je vegán s tým, že si kúpi nejaký vege rezeň a hranolky a ani ho nezaujímajú zvieratá 🤷🏻♀️Čo chce potom taký človek z čoho nabrať zdravie a vitamíny? 🤷🏻♀️
Za mňa - mali sme covid raz, dodržiavame opatrenia tak, aby sme neškodili sebe a okoliu, zásobujeme sa vitamínom a keď niekto potrebuje pomôcť, tak pomôžeme 🙂
Ano poznala som, vegetarián v druhej vlne podľahol.