Vedľajšie účinky liekov

10. feb 2024

Prečo majú všetky lieky aj vedľajšie účinky? Beriem čapíky kvôli črevnému zápalu, medzi vedľajšími účinkami je napríklad lupus. A takto je to u všetkých liekov. Trochu mám strach ich brať. Neexistujú lieky bez vedľajších účinkov?

beatrixx1525
10. feb 2024

Pretože telo je chemický koktejl v ktorom dochádza k procesom a reakciám a keď si doňho vložíš ďalšiu chémiu tak telo zase len reaguje, niekedy dobre niekedy zle. Každý je iný a preto to, čo u jedného lieči u druhého vyvolá nežiaduci účinok. Takto zhruba to je

msnesquik
10. feb 2024

Prosim ta, necitaj si tie pribalove letaky, pre vlastne dobro, castokrat psychosomatika funguje dokonale a zrazu priznaky chorob zacnes na sebe pocitovat, vyrobcovia musia uviest uplne vsetky rizika, ktore vznikli pri uzivani, aby boli kryti

oli18
10. feb 2024

Aj potraviny mxaju vedlajsie ucinky, len sa to na obaloch nepise.

bolarazjedna
10. feb 2024

Nie, neexistujú. Každý liek môže mať vedľajšie účinky, aj obycajny paralen. Vždy ide o to, že prínos lieku ma prevysovat jeho riziká pre pacienta, to sa zohľadňuje pri predpise. A zase vedľajší účinok sa neprejaví u každého, sú časté aj zriedkavé vedľajšie účinky.
A ak to tak zoberieš, "vedľajší účinok" kakaa môže byť zápcha, šupka jablka môže ľudí nadúvať, z kyslých /slaných veci niekto má pravidelne vyrážky.... To sú tiež "vedľajšie účinky", okrem toho, že jablko aj kakao sú zdravé, dodávajú telu vitamíny a stopové prvky, a pritom nie sú ani lieky. Takže každá minca má 2 strany, to som len s tým chcela povedať.

autor
10. feb 2024

@msnesquik Priznávam, že čítam a vydesilo ma to.

autor
10. feb 2024

@bolarazjedna To áno, ale je rozdiel keď máš z potraviny hnačky, nadúvanie, vyrážky a je rozdiel napríklad autoimunitné ochorenie po liekoch.

januska12323
10. feb 2024

Oni tam musia napísať všetko. Lieky sú chémia a čo u jedného zaberie nemusí u druhého.

bloger
10. feb 2024

Lebo sa nikdy nedá odhadnúť ako telo zareaguje. Preto budú mať lieky vždy vedľajšie účinky. Hoci tieto sa vôbec nemusia prejaviť u káždého. Sú to vedľajšie účinky iných ľudí. A sú veľmi vzácne.

bolarazjedna
10. feb 2024

Tak autoimunitne ochorenie ako lupus po liekoch je určite zriedkavý nežiaduci účinok. Ale výrobca zo musí uviesť, ak co i len u 1pacienta to zaregistrovali.

babulkomale
10. feb 2024

Ja citam pribalaky, lebo musim a potom si zvazim, ci pozitivny ucinok konkretneho lieku prevazi nad rizikami.
Napriklad urcite neuro lieky u mna nemali zmysel, vedlajsie ucinky brutalne, nebrala som ich, len tie proti bolesti na najhorsiu fazu a potom cvicenie a rehabilitacie.

lenkajankova
14. máj 2024

Dobre,že čítaš... Už čítam aj ja. Na atb vedľajší účinok zápal čreva, samozrejme, že som ho dostala (prívalový leták som čítala až po, keby chcel to niekto hodiť na autosugesciu). Dostala som lieky na srdce, taktiež som absolútne nečítala príbalovy leták, dostala som vedľajší účinok v podobe vidín, stroboskopie. Lekár povedal,že to tak málo ľudí má tento vedľajší účinok,že nestojí ani za reč, a predsa... A ešte ukončím, kolegyňa mi poradila tinktúru z kapucínky a taktiež som nič nečítala, lebo som nepoučiteľna 😀 vychádzala som sa a nevedela som dýchať. Samozrejme všetko treba brať s rezervou, ale je lepšie byť pripravený, ako to potom umelo naťahovať... Na hematologii mi najprv vyšiel pozitívny výsledok na lupus, už som bola v panike doslova, ale našťastie po 3 mesiacoch sa nepotvrdil, ale boli to veľmi dlhé mesiace...