Vedľajšie účinky kortikoidov

usiatko308
18. sep 2015

Ahojte dievčatá,
v blízkom čase ma čaká užívanie kortikoidov a keďže mám nejaké ďalšie zdravotné problémy, zaujíma ma, ako ste na kortikoidy reagovali vy. Od roku 2013 totiž bojujem so zápalmi močových ciest. Tento rok je to už ok, beriem lieky na podporu imunity, a aj keď ma to ešte občas postihne, je to len vo forme podozrivého pocitu alebo pálenia a rezania pri cikaní a za pár hodín si s tým moja imunita poradí. Práve kvôli tomuto mám najväčšie obavy.
Okrem toho mám ešte artrózu (kolená) a dočítala som sa, že kortikoidy podporujú rozklad kolagénu.
Samozrejme, že ešte sa pôjdem poradiť s urológom a ortopédom, ale zaujímajú ma vaše skúsenosti.

Keď ste brali kortikoidy, boli ste častejšie choré? Aký to malo vplyv na vaše iné zdravotné problémy?
Prejavili sa u vás aj vedľajšie účinky psychologického charakteru?
No a dôležitá otázka nakoniec, veľmi ste pribrali? 😀 😀

katulienkax
18. sep 2015

Neviem ake dávky budeš brat moja mama berie 40 mg prednison kvôli chorobe a fest to na nej vidno. Cela napuchla, nesmela v lete na slnko, robili sa jej take modrinky ci ako to nazvať a musí brat tabletky na žalúdok bo moze to spôsobiť vredy. Ale asi to všetko zavisí od veľkosti dennej dávky ona berie fakt velku dávku.

usiatko308
autor
18. sep 2015

Este neviem, aka bude davka. Nemam ziadne vazne autoimunitne ochorenie. Tvorim si protilatky proti spermiam a strasne ma to rozculuje, ze nie je ina moznost. Dufam, ze tie davky nebudu prilis vysoke.
Baby, ktore ste mali tento problem, ake davky ste brali?

kocurica1
23. sep 2015

Ahoj píšem ti ohľadne kortikoidov - ja som ich nebrala ale môj muž áno ( autoimunitné ochorenie plúc). Bral prednizon cca 9 mesiacov v kuse.
Lekár mu dal odporúčaný zoznam vecí ktoré by nemal jesť ( išlo hlavne o cukry, cestoviny, zemiaky - jednoducho veci z ktorých sa priberá). Bral to fakt vážne jedol len zeleninu, ryby - na olivovom oleji - žiadne korenia. Schudol 15 kg čakali sme že priberie ale so super striktnou diétou schudol ( ide o to ako velmi budeš dodržiavať jedálny lístok, ktorý je pri užívaní kortikoidou iný ako pri bežnej strave). Taktiež aký máš metabolizmus, .... vplýva na to vela faktorov.

začínal na 40 mg. končil s 2,5 a potom na nulu. O účinkoch psychologického charakteru ( v štýle že sa ti zmení životný štýl od stravy až po to, že hold sú tam obmedzenia a ty sa s nimi musíš vyrovnať až po upadanie do ľútosti - zažila som si kadečo).

Ale suma sumárum - dá sa s užívaním pednizonu žiť 🙂 len si musíš nájsť svoju cestu

usiatko308
autor
29. sep 2015

@kocurica1 Ahoj, dakujem za odpoved. Dost ma to prekvapilo, ze niekto vedel s kortikoidmi aj schudnut. Ale potesila si ma, ze na to existuje aj dieta.
Minuly rok som mala taku ajurvedsku dietu, niektore potraviny som mohla a niektore nie, pre mna to nemalo velmi logiku (napr. zemiaky som nemohla, ale ryzu a cestoviny ano) a bola som z toho uplne na nervy. So zákazom sladkosti som nemala taky problem ako so zemiakmi 😀

Bol tvoj manzel aj viac chory pocas liecby? Myslim bezne choroby, chripka, prechladnutie a tak.

kocurica1
29. sep 2015

Ahoj - imunitu mal na nule. Takže z klímy v aute počas leta ho hneď bolelo hrdlo. To sme vylúčili. Taktiež ak si niekto čo len kýchol - bežal kade ľahšie. Nákupné centrá a uzavreté priestory počas chrípkového obdobia boli samozrejme pasé. Tým, že sa vyhýbal čomu sa dalo - mal najviac to hrdlo precitlivené.
Treba sa na to pripraviť. Zo začiatku pri vyšších dávkach ho boleli aj päty a cítil sa veľmi slabo. Čím nižšie dávka - tým lepšie sa cítil.

annidze
29. sep 2015

Ahoj, beriem kortikoidy v kombinácii s imunosupresívami kvôli artritide už 3 roky-schudla som asi 10kg, mám problémy s trávením a vypadávajú mi vlasy, mám problémy so spánkom a celkovo ma všetko strašne rýchlo naštve 🙂 na druhú stranu som takmer nemala ani nádchu 🙂 je to asi veľmi individuálne

ivetbal
7. okt 2015

Beriem kortikoidy 10 rokov a nič mi nebolo povedané, že by som mala vylúčiť z jedálneho lístka. Chorá nebývam častejšie, nepribrala som. Na hrdlo som síce náchylná ale to som bola aj predtým.

usiatko308
autor
7. okt 2015

@ivetbal @annidze Dakujem za odpoved. Vyzera to tak, ze je to velmi individualne. Snad budem mat stastie 🙂

martinka236
16. júl 2017

Ahoj moj ptiatel berie dexamed lenze nase zdravotnictvo mu naodrinovala vela dexamedu cize ho predavkovali a chudam mu este pohorsili citi sa ako opoty ma zavrate a to vybral len tri infuzie. Po prvych dvoch sa citil fajn a po tretej to zacalo mam toho nacitane takze to znamena ze aj pti slhom uzivani a cim vacsie davky tum vyssia pravdepodobnost ze budes mat neziaduce ucinky. Som z toho na nervy moj zaludok uz nezvlada stret kruti sa mu hlava hrozne akoby bol opyti . Liecbu sme prerusili koli progresivite a snad sa da dokopy lebo ak nie podam staznost. Som na nervy

lencabu
22. aug 2017

@kocurica1 Dobrý deň, už je to dávno, čo ste sem písali....chcela by som vás poprsiť o zoznam jedál, kt nejesť ori užívaí kortikoidov. Som zúfalá, len priberam a pribenám.
Dakujem
Lenka

laurika25
22. aug 2017

@ivetbal preco uzivas az 10 rokov? To je uz dozivotna liecba? Mna to asi tiez caka😒

ivetbal
22. aug 2017

@laurika25 Som astmatička.

gabona1
23. aug 2017

Aj moja susedka brala kortikoidy a strašne z nich pribrala, nikto ju nepoznával. Brala ich cca 2 roky, potom po vysadení zhruba do roka schudla, ja by som povedala, že odpuchla, lebo bola fakt chuderka ako bublina. No mohla za rok dať dole aj 25kg. Je teraz chudučká a má sa dobre.

simonakovas
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronikatiki
8. dec 2020

@kocurica1
@kocurica1 Vie mi niekto poradit mam autoim.ochoreniektoreprvy x zacalo v lete v aprili nasadili mi po 6 tyzdn.umelom spanku a umelej.pluc.ventilacii kedze zakrvacali oluca 60mg prednisonu. Pribrala som napuchla na tvar hrozne vsetky vedl.ucinky som mala rychlo za pol roka mi ho vysadili na 5mg stastne som odpuchla zacalo to vyzerat nadejne az pred mediacom som zakrvacala znova opat nemocnica bronchoskopia 2 tyzdn.pobyt a zvysenie prednisonu na,ad na 40 mg.... opat zacinanam puchnut myslite si ze to bude opat taky extrem ako prvy x ?ci uz aztak nenapuchnem keduz bolotelo zvyknute na kortikoidy? A prosim vas prvy x ked mi ho dali pred pol rokom vlasy z velmi hustych mi vypadali na max riedke prestali padat ked znizili na 5mg a teraz pri zvyseni opat padaju no mam strach ze uz z tychto este ked zacnu znova tak extremne padat neostanu mi ziadne vlasy...vypadaju vsetky?viete odporucit neco ucine? Dakujem

brezinapeto
24. dec 2022

Kortikoidy nebrat nikdy ! - pokial sa da tomu vyhnut.

comi
8. okt 2023

@brezinapeto aj vo forme kremu vyhnut sa ?