Vedľajšie účinky antidepresív

23. júl 2024

Dobrý deň prajem. Liečim sa na depresiu a na úzkostnú poruchu stredne ťažkého stupňa..už roky. Tento rok mi psychiatrička vo februári pomaly vysadzovala lieky, a vtedy som pociťovala hnusné pískanie v ušiach. Asi týždeň a prešlo to.
Stavy sa mi samozrejme vrátili a som dva týždne opäť na antidepresivach - konkrétne setralin activis. Od kedy ich beriem, píska mi v ušiach nonstop. S nasadzovaním antidepresív už mám nejaké skúsenosti a som stotožnena s vedľajšími účinkami ale toto je pre mna nepríjemná novinka.
Ma niekto s týmto skúsenosť ? Mám ísť k DR vymeniť lieky alebo ešte počkať a ustúpi to ?
Poprosím vyjadrenia ľudí , ktorý majú nejakú skúsenosť s AD.

deti95060810
23. júl 2024

to sú nové lieky alebo už si ich mala aj v minulosti
tieto vedľ účinky po čase môžu vymiznúť. Ak ťa to moc obťažuje, treba ísť k lekárke.
osobne by som ešte počkala max. 2 týždne.
nemáš kontrolu po mesiaci?
ešte popozeraj podobné diskusie...

autor
23. júl 2024

@deti95060810 pozerala som podobne diskusie a v jednej sa pani vyjadrila že jej dokonca aj po vysadení AD ostalo tak sa to už bojím čítať 🙈🤣
Dám tým liekom ešte šancu, lebo mi začínajú krasne ustupovať vedľajšie účinky (inak ja som mala skoro asi vsetke vedľajšie účinky tento raz, normálne peklo na zemi). Len to pískanie akosi nie a nie skončiť. Počkám teda ešte dva týždne a ak to bude pokračovať, skočím za lekárkou. A tieto lieky som mala aj v minulosti - len mi nerobili toto … som ani nevedela že niečo beriem.

domcaaaaa111
23. júl 2024

Dobry den ,po dvoch týždňoch ste pociťovali zmenu k lepšiemu? Tiez uzivam sertralin 7 den zatial niesom 100percenta 🙁

autor
23. júl 2024

@domcaaaaa111 dobrý deň 7 dni je vážne málo. Radim vám vydržať aj keď je to ťažké. Verte viem o čom hovorím.
Setralin mi bol nasadený minuly rok v júni a môžem povedať že mne sadol perfektne aj keď nejaký čas trvalo kým zabral. Po týždni som minuly rok ani ja necítila žiadne zmeny. Ale časom som sa cítila ako normálny človek, stavy mi vymyzli.☺️
Len minuly rok som nemala toľko vedľajších účinkov ako teraz 🙄

deti95060810
23. júl 2024

ono je to zakaždým inak... tiež nechápem prečo.
niekedy hotové peklo , človek musí len vydržať.

deti95060810
23. júl 2024

@domcaaaaa111 ešte treba vydržať, prvé účinky nie skôr ako po 2 -3 týždňoch..
v niektorých prípadoch až po mesiaci.

domcaaaaa111
23. júl 2024

Dakujem som ako chodiaca katastrofa mam sice helex ked uz neviem vydrzat prajem si aby to uz boli v poriadku 🙁o dva tyzdne mame ist s priatelom na dovolenku tak snad tam hlava trosku vypne

autor
23. júl 2024

@deti95060810 ja tomu tiež nerozumiem. Minuly rok som nemala vedľajšie účinky ale potom mi zapasovali úplne super. No nič, budem dúfať len v pozitívne výsledky ! 😄

@domcaaaaa111 Prajem vám aby lieky čo najrýchlejšie zabrali a aby ste sa citli normálne. Viem aké to je…

domcaaaaa111
23. júl 2024

Aku dávku setralinu beriete?🙂

domcaaaaa111
23. júl 2024

A dakujem pekne🩷ono to je jak na hojdačke raz lepsie raz horsie

autor
23. júl 2024

@domcaaaaa111 začínala som na 25mg a po týždni na 50 mg. Dúfam že to už nepojde vyššie. Ale vyššie som nikdy ani nebrala 🙂 a vy ?

domcaaaaa111
23. júl 2024

Ja mam tak ako vy zajtra este 25mg a potom 50mg ako ste sa cítili ked ste dali uz celu tabletu?

autor
23. júl 2024

@domcaaaaa111 viete čo, začínam sa paradoxne cítiť lepšie na duchu (trocha) ale čo má trápi že mám žalúdok ako na vode a nechuti mi jesť. Keď som si dala tu vyššiu dávku.
Ale podľa mna aj to prejde.. napríklad mala som svalové zasklby a celkovo som mala take nepokojne nohy, a už to všetko prestáva pomaly. A neviem ešte čo… a vy sa ako cítite máte aj nejaké vedľajšie účinky ?

domcaaaaa111
23. júl 2024

No chut do jedla nemam ani je snazim sa cez den aspon polievku jest aj ked nasilu a viete co som zacala citit taku jak svalovku na lýtkach asi druhy den to pociťujem...trosku som taka napätá a mam uzkosti obcas niekedy to predýchať niekedy musim dat helex na ukľudnenie snad tie vedľajšie účinky budu cim skor za nami 🙂🙂je to beh na dlhé trate 🙁

domcaaaaa111
25. júl 2024

Dobry den ako sa mate? Vsetko v poriadku ? 🙂

autor
25. júl 2024

@domcaaaaa111 dobrý deň viac menej áno ; necítim negatívne emócie ale akosi ani pozitívne. Ale uvidíme časom hadom sa to zlepší. To pískanie celkom prešlo ale jemne to cítim v ušiach. A čo vy?

domcaaaaa111
26. júl 2024

Nooo stale ako na hojdačke dnes je 10ty den co beriem sertralin je to este malo 🙁snad sa mi to uz zacne ako tak stabilizovať
Tie pozitivne emócie pridu podla mna casom urcite 🙂

autor
26. júl 2024

@domcaaaaa111 s tou hojdačkou vás úplne chápem. Včera večer som tiež padla do dosť pochmúrnej nalady. Najhoršie je že trpí aj moj vzťah so snúbencom. Ale viem že tomu treba ešte nechať čas a obráti sa to na pozitívne. Teším sa aspoň z toho že nemám už skoro žiadne vedľajšie účinky. Vám sa blíži aj dovolenka tak máte dôvod na radosť 😊

domcaaaaa111
26. júl 2024

Viete co vedľajšie účinky chvalabohu uz nemam ani ja strasne ma boleli nohy a napínalo na vracanie sem tam musim uzit ukludnovak uz sa tesim na den kedy sa budem citit aspon na tych 70% 🙂vsade citam pozitivne recenzie na ten sertralin tak snad mi nebude musiet lekár ich vymenit a vydržím dokym bude lepsie 🙂vy mate tiez nejaký ukludnovak k AD?

domcaaaaa111
26. júl 2024

Ako dlho ho uz uzivate?

autor
26. júl 2024

@domcaaaaa111 viete čo užívala od minulého roka od júna do tohoto roka február marec už ai presne nepamätám . Potom psych vysadila ale v júni to na mna išlo opäť tak som nasadila setralin opäť . Neviem či sa ich vôbec niekedy zbavím. Áno mám xanax SR ale snažím sa mu vyhýbať, myslím ale že v priebehu tyxhto dvoch troch týždňov som si ho raz dala.
Mne taktiež nechutilo jest a krútilo mi žalúdkom 🫣 takže vás chápem. Mne je už tak o 50% lepšie ale stále to nie je ono. Nejakú dobru úsmevnú náladu stále necítim ale tomu podľa mna treba nechať len čas.
Pevne verím tomu že sa nám obom polepší 😊
Áno áno sama môžem povedať že setralin je super teda aspoň mne sadol tak dúfam že má teraz opäť nesklame .

domcaaaaa111
26. júl 2024

A teraz ako dlho ho uz beriete?🙂viete coooo ja som si pred 10 rokmi presla stredne ťažkou depresiou to som uz musela ist do nemocnice .Kazdy den sa snazim nieco robit ci navarit upratať so psikom von aj ked sa dost musim prekonávať najradsej by som tie začiatky uplne prespala a prebrala sa uz fit 🤣
Ja Vam prajem tiez aby Vam bolo lepsie kedykolvek si mozeme napisat je to lepsi pocit ked clovek v tom nie je sam 🙂

autor
10. aug 2024

@domcaaaaa111 dobrý deň no ako sa máte ? Ja môžem povedať že viac dobre ako zle. Tabletky zabrali už tak na 70%. Už sa aj viacej usmievam a mám povznesenu náladu čo má veľmi teší. Nepríjemne vedľajšie účinky dávno prešli za čo som nesmierne vďačná.

janakravitz
25. aug 2024

Dobrý deň, chcem sa vás opýtať. Druhý týždeň beriem sertralin actavis, bolo mi fajn, no po dvoch týždňoch mi je dnes hrozné, ako na začiatku. Máte takúto skúsenosť, že na začiatku fajn a potom ste mali dní hrozné?

janakravitz
27. aug 2024

Dobrý deň, ak sa môžem opýtať, aké vedľajšie účinky po sertraline ste mali? Mne je čím ďalej, tým horšie

autor
27. aug 2024

@janakravitz dobrý deň mne po dvoch týždňoch prišlo na dva dni tak zle že so mnou ani reči nebolo
, náladová, nič má nebavilo, zhoršenie o 200% a zrazu bum, začalo sa to všetko potom zlepšovať.
@janakravitz ja som mala asi vsetke vedľajšie účinky. Neskutočnú uzkost, nepokoj, tiky, potenie, rozšírené zrenice, ťažké dýchanie . Všetko to ale prešlo neostalo nič, chce to len čas …

janakravitz
28. aug 2024

Ďakujem za povzbudenie. Občas mám pocit, že to už nikdy neskončí. A ako dlho cca ste mali tie nežiaduce účinky? U mňa prevláda hlavne nevoľnosť na žalúdku a veľká úzkosť.

autor
28. aug 2024

@janakravitz odznelo všetko až tak NAPORIADOK po mesiaci. Ja som už tiež mala stavy že idem meniť lieky, nevydržím… teraz som už viac menej OK. Ja mám celkovo teraz veľmi stresové obdobie v živote, tak zrejme nedokážem pocítiť plny účinok tých liekov, ale viem že keby som ich nebrala, neprekonam len tak ľahlo.

janakravitz
28. aug 2024

To ma mrzí, že to nieje na 100%. Tak snáď to všetko zlé čoskoro prejde. A k tomu účinku. Ja mam skúsenosť, že mi lieky, konkrétne seroxat zabral 1.x úžasne, no po 2. Nasadení som už musela ísť na vyššiu dávku a aj tak to už nebolo nikdy na 100%.