Vedel by mi niekto poradiť ohľadom alkoholu?

1. feb 2022

Ahojte, ospravedlňujem sa,že to píšem takto anonymne, no kúsok mám taký strach,že ma tu mnohé odsudite (isto sa niekto nájde).
Skrz veci, čo som si prežila (nejdem sa rozpisovať), som v 20tke začala piť alkohol, buď to bolo prosecco 2 fľaše minimálne za deň, alebo zopár poldecakov rumu. Vždy som proste píla tak, aby si to rodina nevšimla, občas sa to ale nedalo prehliadnuť.
Alkohol mi dával pocit úniku, dával mi pocit slobody a aspoň na určitý čas som zabudla na všetko to zle.
Jedneho dňa (po asi roku) som si ale povedala dosť, alkohol som piť prestala, no pre istotu som si aj našla psychologičku.
Všetko bolo fajn, no po 4roch rokoch mám zase nejakú chuť alkohol piť (ale nepila som). Dala som v si včera fľašu nealkoholického Huberta a som z toho dosť sklamaná, aj keď to bolo nealko.
Je pravda,že teraz som skrz prácu v strese, a ešte pre zopár veci, a samozrejme viem, že alkohol nie je riešenie, ani nikdy nebol. Vždy bol iba takými klapkami na oči.
Beriem to len ako nejakú krízu, a viem,že to prejde no na druhej strane sa kúsok bojím, aby som do toho opäť nespadla.
Ak je tu niekto taký, kto by mi vedel poradiť, čo pomohlo jemu, alebo aj len nejaká rada, nech na alkohol nemyslím, pomohlo by mi to. Ďakujem ❤️

lenkasarka
1. feb 2022

Ja síce nepijem poprípade príležitostne, ale určite odporúčam sport.

luccija
1. feb 2022

Chod znova k psychologicke naštartuje Ta, aby si zase nesklzla

vulka
1. feb 2022

Nájdi si skupinu abstinujúcich alkoholikov. U nás taká je a je to neuveriteľná psychologická pomoc.

bennn
1. feb 2022

Veď sa jednoducho zamysli. K čomu je dobrý alkohol? Aké pozitíva poskytuje a aké negatíva ľuďom a svetu? ... Koľko vzťahov rozbil? Koľko žalúdkov prevrátil, koľko zabil ľudí na cestách, koľko konfliktov vyvolal, koľko rodín zničil, a koľko životov zmenil k horšiemu... A čo dáva? Z inteligentnej vnímajúcej bytosti, robí negramotnú a nemotornú bytosť neovládajúcu samú seba. A ešte k tomu je pomerne nechutný a ľudia ho pijú vo väčšine iba kvôli účinkom. ...

Je dosť smutné, dobrovoľne zo seba robiť krátkodobého idiota a nazývať to zábavou a zmyslom celého života, týždeň čo týždeň cez víkendy... vidieť v meste po večeroch ľudí, to je jedna veľká katastrofa a úbohosť. Alkohol je droga. Cigarety sú droga. Len na tom štáty ryžujú peniaze legálne, preto nie sú zakázané.

brembo
1. feb 2022

Si príliš mladá na to,aby si si zničila život a svoje zdravie alkoholom. Alkohol nikdy nič dobré nepriniesol. Trvalé pitie alkoholu najma u žien vedie k trvalému a nezvratnému poškodeniu organizmu. Síce sa to neudeje za den ale postupne a v tichosti si vyberá svoju krutu dan.
Nikdy nevieš,čo sa može zomliet na pracovisku a ked ti náhodou zistia i zvyškový alkohol,tak prepustenie máš isté.

lindous
1. feb 2022

Myslím si, že všetky poučky o tom aké je to zlé a prečo vieš aj sama... Tiež by som vyhľadala znova psychologickú pomoc, prípadne tú podpornú skupinu ako je spomenuté hore... Ľudia, ktorí boli v "tvojich" topánkach ťa dokážu pochopiť a podporiť asi najlepšie... Ale môžeš byť na seba hrdá už len preto, že si to uvedomuješ a chceš riešiť!!

amelie2017
1. feb 2022

Povedz to niekomu blizkemu. Neviem ci zijes este s rodicmi, s partnerom, ak zijes sama, najlepsej kamaratke. Nech ta kontroluju. Ako male dieta, ale lepsie ako do toho zase spadnut. Zacni sportovat, citat knihy, prihlas sa na nejaky kurz.

mandala77
1. feb 2022

nie som alkoholička, ale mám pár blízkych priateľov abstinujúcich alkoholikov, Určite odporúčam 12 krokový program anonymných alkoholikov. Posielam odkaz na jednu z ich skupín, stretnutia majú online cez Skype: https://www.cs-aa.eu/
Alebo https://www.alkoholici-anonymni.sk/, majú tam aj kontakty na živé mítingy po celom Slovensku.
To nealko Ti môže spustiť recidívu. Určite vyhľadaj nejakú podporu.

autor
1. feb 2022

Moc Vám ďakujem 🙏 je to pre mňa také trápne a ponižujúce zároveň 😔 nikdy som si nemyslela,že niečo takéto budem niekedy riešiť.

janewithane
1. feb 2022

Práve preto je skvelé ze to riešiš a ešte v zárodku! Držím palce

domiklik
1. feb 2022

Odporúčam ti navštíviť skupinu anonymných alkoholikov, pripadne psychiatra, môže ti predpísať aj lieky na potlačenie chuti na alkohol

marianarem
1. feb 2022

V prvom rade mas moj obdiv, ze si prestala a tak dlho sa drzis, urcire to nebolo a nie je lahke.
Ja mam svokra pokrocileho alkoholika a ten pred 2 mesiacmi upadol do deliria. V nemocnici sa ukazalo, ze jeho telo je kompletne zdevastovane - scvrknuty mozog a na nom rozne zranenia, cirhoza pecene, zvacsene srdce, krcove zily na zaludku a cele telo napadnute bakterialnymi infekciami. Je pri vedomi, ale doteraz je mentalne mimo, nedokaze chodit a je plienkovany. Dnes prave mu priznali odkazanost najvyssieho stupna a bude zit v ustave. Tak ma napadlo, ze mozno ti to pomoze alkohol este trochu viac znechutit.

mikadooo
1. feb 2022

Ja by som šla znovu k psychologičke. Cítiš, že niečo nie je v poriadku, ale ešte si nesiahla po "ozajstnom" alkohole, čo je veľké, obrovské + (napriek tomu hubertovi). Určite choď k psychologičke, alebo kľudne aj tých anonymných alkoholikov skús. Musíš nájsť spriaznené duše, ktoré ťa podržia a povedia, že je normálne mať slabé chvíľky, dôležité a najdôležitejšie je vydržať abstinovať. A to sa ti podarilo, napriek kríze ❤️. Držím silno silno silno silno silno palce, pokračuj, vydrž, sú aj naprd obdobia, bude lepšie, príde jar, slnko, viac budeme vonku, veľmi ti držím palce.

savanna
1. feb 2022

Pokial si si dala nealko Huberta, tak hadam nemusis byt sklamana? Teda, ze nemas si co vycitat a urobila si dobre, ze si si dala nealko. Chce to nejaku alternativu na uvolnenie stresu...ja osobne nemam problemy s alkoholom, ale mne najviac pri strese pomaha sport, ale taky, kde sa naozaj zapotim a zadycham. Ak ta stresuje praca, chcelo by to najst si nejake partacky kolegyne, ktorym sa mozes vystazovat, posediet s nimi na kave, aj to vela pomoze odburat stres.

klara7227
2. feb 2022

Ja ti chcem len povedať, že sa nemáš začo hanbiť. Máš problém, ktorý si uvedomuješ a ktorý riešiš. Každý má niečo. A všetko od niekiaľ pramení. Či už je to z detstva alebo genetika, to už je jedno. Dôležité je, ako sa s tým popasuješ. Niekto má depresie, niekto má úzkosti, iný pije, droguje. Ľudia to odsudzujú, lebo tomu nechápu. A keď sa tým budeš trápiť, čo si o tebe myslia ostatní, tak ťa to zničí skôr ako ten samotný alkohol. Počula som veľa krát taký názor od odborníkov, že alkohol je únik z reality. Pred čím utekáš ty? Možno by bolo na mieste položiť si túto otázku. Poznám veľmi dobrého psychiatra, odborníka na závislosti, ale je z Nitry, neviem odkiaľ si ty. Určite by ti s tým veľmi pomohol. Viem ti naňho dať kontakt, bohužiaľ viac ti ja osobne pomôcť neviem.

layla123321
2. feb 2022

Podľa mňa tým, že si uvedomujes, že je to problém a naozaj aktívne ho riešiš, môžeš byť na seba hrdá, lebo ten najťažší krok máš za sebou. V okolí mám viacero známych, ktorí to nezvládli sami a museli ísť na liečenie (čo je samozrejme tiež super, ak si človek uvedomí, že sám to nezvládne).

Čo sa týka nealko prosecca, nemala by si na seba vyvíjať nátlak, lebo sa akurát viac stresuješ. Áno, dala si si, ale pokiaľ teraz z toho nebude nový návyk, tak by som to až tak neriešila. Stačí "len" nepoľaviť, teda teraz si nevravieť, že však bolo to ok, dajme ďalšie.

Týmto príbehom Tá nechcem strašiť, skôr len priblížiť, že sú aj takéto príbehy. Blízky kamarát takto si dal po obede po 7 rokoch nealko pivo a pár hodín odpadol v bare (samozrejme už z alko).

Všetko závisí však od jednotlivca, situácie, okolností...

A ako spomínali iné baby, je fajn si nájsť nejaký koníček alebo šport, prípadne niečo umelecké ako maľovanie alebo podobne, niečo s výsledkom, čo Ta bude baviť.

Držím palce 🙂

ivangeline
2. feb 2022

Ja by som nesla do AA... skor ta chut pride. Radsej psycho..Hobby...Cerstvy vzduch...Sport... Mat sa rada a dopriat si relax. Nacerpat.

cacianka
3. feb 2022

Fungujú aj iné podporné skupiny, nielen AA, ich systém nevyhovuje každému, je americký.
Ja poznám zopár takých slovenských, nášmu naturelu sú bližšie. Vrelo odporúčam, aj keď si nebola na liečení, vedia skvele sprdnut aj výborne podporiť.
Ak chces, píš ss.

magdusaaa
5. feb 2022

Urcite chod na terapie,pomozu Ti a nedavaj si ani nealko huberta ,aby Ta to nenastartovalo...

dadkkkka
5. feb 2022

Ahoj idpirucam knihu milionom ludi pomohol tak isto aj s cigaretami https://online-antikvariat.sk/catalog/product/v...

tamichloe
5. feb 2022

Choď znova psychologičke a keď nepomôže aj psychiatrické , to bude najrozumnejšie, držím palce🙏❤️

dori2
5. feb 2022

ahoj, ja vediem protialkoholicke liecenie okrem ineho a nahrada nealkami je cesta spat k recidive. nerob to. najdi nejake kluby sbstinujucich alkoholikov, znova psychologa, alebo zajdi do aˇbulancie psychiatra- aj tam ti vedia pomoct. snaz sa presmerovat svoju pozornost na nieco ine, aby si nemala cas na blbe myslienky. no a rozhodne si zriad uplne suchu domacnost, ziaden alkohol poruke. drzim paste

lady083
5. feb 2022

Nemas sa vobec za co hanbit, poziadat o pomoc nie je hanba. Velmi Ti drzim palce aby si to vydrzala a nasla podporu!

bubblies
5. feb 2022

My sme strašne škodoradostná kultúra, ako Slováci. Nikto sa nepozrie na vlastný koberec, a nerieši seba, a nehovoriac, že ani nepomôže. Keď už nemá v sebe ochotu pomôcť, nemal by ďalej ubližovať, ale to hovorí o tom danom človeku/ľuďoch, nič o tebe prosím 🙏🏻🙌🏻
Tiež neviem odkiaľ si, ale aj v nemocnici v TN je myslím stacionár orientovaný pre túto závislosť.
Prípadne tam zavolaj, nasmerujú ťa 🙂
Určite nepiť ani žiadne “nealko” 👍🏻 Závislosti sú v hlave, spúšťajú sa podmienene, nejde o výšku látky v tom. Čiže stačí “niečo podobné ako” a tvoj mozog zaktivuje všetko k tomu potrebné.
Ja ti poviem, že to chce veľmi veľkú dávku seba samémo, si priznať problém a aj ho riesit.
Tak mas u mna veľkú hodnotu. Ak chces, dokážeš vsetko 🙏🏻 Sila vôle nepozná hranice.
Ja sama tiez nepijem uz nic. Nemala som závislosť, ale moje telo uz začalo reagovať na alko hocijaké ako na jed…(travenie+migrény…atd).
Ale fajcila som…dlhé roky. Uz je tomu tiez 10r práve te to rok, takze som na seba hrdá…ale viem, ze keby “skusim” hocičo podobne, zaktivujem v hlave co nechcem. Aj ked mi to smrdi, aj ked nevadi, ze vidim iných fajčiť, aj keby mi po prvej krabičke bolo mega zle…prešlo by to, a začala by som postupne znova.
A takto - poznam pár ľudí, ktorí alkoholu holdujú viac ako treba, teda sú alkoholici, ale cez svoje “ego” si to možno nikdy nepriznajú…A majú rodiny, male deti…To mi je ľúto asi najviac, ze tym ničia aj druhych hlavne, nie len seba…

Ps: mne zomrel ujo na alkoholizmus…strasne nieco, a v akom “stave” zomieral postupne…
Ale ako vrvaim, okolo vidím dost takych zombie, ti nedopadnú lepsie. Takze len treba vieru v seba, a hlavne požiadať o pomoc, ked to nejde zvladnut sama 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Držím všetky prsty ✊🏻

bubblies
5. feb 2022

@dori2 prosím a mozem sa nieco sukromne spytat? 😇

dori2
5. feb 2022

@bubblies mozes jasne

sundew
5. feb 2022

Drzim palce nech to zvladnes aj bez alkoholu! Mozno sport vyventilovať hlavu?len tak sa ist prebehnúť?

luckynat
5. feb 2022

Moja dobra kamaratka mala dlhorocny vztah s psychopatom, postupne zacala pit pri nom a hoci sa jej potom podarilo sa ho zbavit, alkohol jej ostal. Presla si liecenim, liecila sa myslim 2 alebo 3krat. Nasla si muza, po chvili s nim otehotnela. Jedno dieta, druhe dieta. Z neho sa tiez vyklul nasilnik a psychopat, teraz sa s nim rozchadza ale on vsetko zle co sa im stalo hadze na nu, na jej alkoholizmus v minulosti.
Tymto ti chcem povedat, ze alkohol uz s tebou ostane navzdy, ked ti ludia budu chciet ublizit spravia to cez alkohol, preto to musis stale drzat ma uzde a chodit k psychologovi aj roky. Presne ako bolo pisane, nealko alkohol je akurat tak cesta ako znova zacat pit. Neviem, ci mas deti alebo nie, ale ak sa niekedy budes o ne sudit s byvalym tak mi ver ze vytiahne tvoj alkoholizmus a budes mat co robit aby si o ne neprisla. Alkoholikom sa tazko dokazuje, ze su cisti, hlavne ak ide o starostlivost o deti, nikto ti nebude verit. Musis to drzat na uzde a ziadne nealko nahrazky doma. Ani do baru nesmies vkrocit.
Moj otec mal pred mojou mamou alkoholicku za zenu, ta vypila uz aj alpu a okenu, ked nebolo co ine pit. Alkoholizmus je tazka choroba, dozivotna.

cacianka
5. feb 2022

Dobré ti radia, všetko, ja doplním nepi ani nealko varianty nápojov, birely, detský šampus, energetáky a pod. Podporná skupina abstinujucich by ti veľmi pomohla.

mamina1419
5. feb 2022

Nie je nič ponizujuce a trápne na tom že sa bojíš. Si si vedomá problému a chcete to riešiť. Držím ti palce aby si všetko zvládla.