Večný problém - extrasystoly

24. aug 2022

Ahojte. Už dlhé roky ma trápi "preskočenie srdca". Pobehane mam všetky vyšetrenia, aké sa dali, vyskúšala som už aj magnézium, železo, dychové cvičenia, relaxačná hudba, nič nepomáha. Veľmi ma to trápi, lebo chcem otehotnieť a vraj sa to vtedy zvykne zhoršiť. Vraj to nie je životu nebezpečné, ale žiaľ moja kolegyňa na to zomrela, lebo to preskocenie srdca bolo také, že sa jej až kŕč naliala do mozgu a zomrela. Mate tipy, čo vám pomáha?

joesvk
24. aug 2022

Skús cvičenie na chrbticu. Najlepši je SM systém, ale čokoľvek môžeš cvičiť, čo posilní svaly chrbtice.

drake122
24. aug 2022

@joesvk Ano, to je na extrasystolu priam úžasná rada. 🙄 Bude mať síce pekný chrbát, čo určite jej manžel ocení, ale na extrasystolu to pozitívny vplyv nemá. Skôr naopak, fyzická aktivita je rizikový faktor takýchto vecí.

joesvk
24. aug 2022

Okrem nepomeru minerálov v strave, okrem stresu, je jeden z najčastejších dôvodov provokácie extrasystol práve chrbtica.
A keďže autorka doplnenie minerálov skúšala, preto som to ani nespomínala...

autor
24. aug 2022

@joesvk chrbtica odskusana, chodila som na RHB, cvičila odporúčané cviky atď. Hovorím, všetko mam obehane.a fyzická námaha na takéto srdce robí fakt ale fakt zle. Mam odskúšané túry a stačilo mi. Závrate, nemohla som dychat atď. AK NEMATE OSOBNU SKUSENOST, NERADTE! MNOHE SI ANI NEUVEDOMUJETE, AKO MOZETE CLOVEKU UBLIZIT.

miro1360
24. aug 2022

Nepíšeš nič o životnom štýle. Takže vyšetrenia máš pochodené (určite aj arytmológa) a podľa nich si zdravá, ale ty sa tak necítiš. Tak urob maximum pre to aby si sa cítila lepšie, magická tabletka ani magická operácia na extrasystoly neexistuje (teda okrem ablácie, ale vieš ako, nie vždy sa podarí a nie je doživotná).
Pokiaľ chceš nejakú rady ako si pomôcť tak toto:
- zvýšiť príjem draslíka, magnézia, sodíka, vápnika (skutočne všetky, ideálne z ovocno-zeleninových smoothie, vápnik z mlieka a maku, draslík z mäsa, obmedziť alebo vylúčiť príjem di- a trifosforečnanov (nájdeš v zložení potravín), všetko si počítaj a musíš toto vydržať najmenej 3 mesiace, hlavne čo sa týka draslíka)
- nie je fyzická námaha ako fyzická námaha, srdce treba trénovať ale s tvojim problémom musíš počítať, srdce preto drž v nejakom rozumnom limite (napr. do 120 úderov pri nejakej prechádzke hore kopcom, pôjdeš tak aby to srdce pumpovalo 120 úderov povedzme 3 minúty, potom spomalíš aby kleslo na 90 úderov povedzme tiež 3 minúty a zasa pôjdeš na 120 a takto budeš trénovať pol hodinku 3x týždenne a nie je možné aby sa ti niečo zlého stalo, bude to mať iba pozitívny efekt, k tomu zaradíš nejakú večernú relaxačnú 30-40 minútovú prechádzku ľahkým tempom po rovinke, povedzme pulz v rozmedzí 90-100) ... okrem toho budeš cvičiť aj stehenné svaly a to 2x týždenne napríklad drepy alebo schody kde tiež neprekročíš pulz 120 .... keby ti naskočili extrasystoly tak samozrejme tréning ukončuješ alebo počkáš a skúsiš ešte raz, cez extrasystoly necvičíš a nebojuješ s nimi, jednoducho ich akceptuješ ako nejakú stopku a pokračuješ ďalší deň ... po pár mesiacoch môžeš občas (povedzme raz týždenne) vypumpovať srdce na 140 úderov na minútku a uvidíš čo to bude robiť ..... na to meranie pulzu si kúp niečo veľmi presné lebo je to kritický faktor (napr. oximeter na prst to vie celkom presne, alebo hrudný pás to vie presne, no tie inteligentné hodinky to tak presne nevedia)
- spánok 7-9 hodín denne, nie viac ani menej, eliminovať emočný stres a vypätie

luccija
24. aug 2022

Uz len ten stres, ze si si citala, ze v tehotenstve sa to zvykne zhorsit plus co sa stalo kolegyni Ti musi prinasat obavy.Mozno nemas kondicku, ked tak na teba zle vplyvala ta tura ...anemicka nie si?

janka_23
25. aug 2022

Ja mam extraststoly cca 10000 denne a mne naopak lekár fyzickú aktivitu odporúčal. A na mňa to funguje, pri zaťaží extrasystoly nemám. Mne však výrazne pomohlo ukludnit sa a nestresovat sa.

25daniela
25. aug 2022

Mne pomohlo nepiť kávu a kofeinove nápoje. Ako mi vynechávanie a "preskakovanie" srdca po pravidelnom pití kávy začalo, tak po vyradení aj prestalo. Takže som divná, kávu nepijem iba výnimočne.

irusa
25. aug 2022

@janka_23 10 tisíc??? Cítiš to ???

siegi
25. aug 2022

No mam par rokov skusenosti s extrasystolami a teda u mna osobne na to chrbtica ma obrovsky vplyv. Ak je oslabene chrbtove svalstvo v oblasti hrudnej chbtice, dlhodobo, dochadze k deformaciam hrudnika a moze s stat ze sternum bude v istom mieste tlacit na srdce co vyprovokuje epizody extrasystol. Mne sa to zacalo zlepsovat az po pol roku pravidelneho cvicenia a chodenia na fyzio. Ak mas pobehane vsetky vysetrenia a vsetko je ok tak su tie extrasystoly benigne a praveze pravidelnym treningom sa posilni srdce a stav sa zlepsuje. To ze niekomu zomrela kolegyna na extrasystoly, je sice smutne, ale nie su extrasystoly ako extrasystoly a nevieme aky mala nalaz na srdci. Zataz treba pridavat postupne. Ja mam za sebou dve tehu s extrasystolami, v prvom by som povedala ze stav bol rovnaky ako pred tehu, v druhom tricha horsi lebo som nemohla cvicit kvoli nizko ulozenej placente a chrbat bol v hroznom stave tak bolo aj kusok viacej tych extrasystol. Treba sa naucit a nimi zit. Zo zaciatku som sa pri lazdej bale ze udrela moja posledna hodina.

lucia147852
25. aug 2022

Na extrasystoly na vplyv všeličo. Ak máš vyriešené to, že máš inak srdce zdravé tak treba mat primeranú fyzickú aktivitu, doplniť minerály a vitaminy. Robili ti testy na tetaniu? Další veľký vplyv má aj psychika. Ja mám vrodenú vadi srdca s extrasystolamy. Tehotenstvo bolo v pohode. Hlavne sa nestresuj. Čím viac sa budeš pozorovať, tým viac ich budeš cítiť. Tvoja kolegyňa musela mat aj iné problémy, bežná extrasystola ju určite nezabila

drake122
25. aug 2022

@joesvk chrbtica priamo rozhodne nie. Ako povedala autorka, neradte keď nemáte skúsenosť...

siegi
25. aug 2022

@drake122 ale ano, dokonca som o tom citala lekarsku studiu v istom vedeckom casopise

janka_23
25. aug 2022

@irusa niekedy áno a niekedy nie. Niekedy je to veľmi nepríjemné ale pomohlo mi ukludnit sa a nestresovat

irusa
25. aug 2022

@janka_23 och keď to mám ...tak nedokážem nestresovat..je to hrozné nepríjemné

janka_23
25. aug 2022

@irusa mňa učili vtedy dýchať do brucha, zadržať dych ako keby zatat brucho, ťažko sa to vysvetľuje ale pomáha to. Užívať magnézium, nasledovať sa toľko, hýbať sa keď i len chôdza, zmierniť stres. Pokiaľ máš zdravé srdce extrasystoly nie sú nebezpečné iba neprijemne. Ak ti veľmi prekážajú daj si predpísať lieky, aj ja ich mam ale neužívam, pripadne ablacia

pavol59
11. nov 2022

ja mam z tym problem od puberty,teraz mam 63 rokov,niekedy mam od toho pokoj aj mesiace ale ked to potom pride ako aj teraz zvacsa na jesen tak ma to zasa mesiace trapi,ja si myslim ze sa z tym treba naucit zit.

irusa
11. nov 2022

@pavol59 ja posledná dva týždne katastrofa..myslím niekedy, že už je po mne..práve som mala kolapsový stav teraz v práci..kopa ľudí a ked ma to chytí ... normálne poplach mam chuť odísť zo stoličky, lebo inak mám pocit, že odpadnem

pavol59
11. nov 2022

@irusa neboj,prejde to,mozno je tym pocasim,dnes som sa citil dost dobre,iba teraz navecer sa to trosku ,,roztancovalo,,

irusa
11. nov 2022

@pavol59 ako ja niekedy mám pocit,že srdce mi nebije len sa chveje

pavol59
12. nov 2022

ja to poznám,kolko krát som mal z toho depky....a bol som zufaly,ale mne sa to sem tam na par mesiacov zatial vzdy zlepsi,no ale bohuzial vzdy sa to vráti....musim uz tym zit tak ako to je.