Ahojte je tu dost prispevkov o nervoznym tehulkach. Chcem sa vsak opytat vas maminky zienky ci neviete cim to moze byt ze som dost casto nervozna a podrazdena. Dost ma to trapi lebo staci najmensi problem a citim v sebe tlak. Som na materskej. Dve deti. 2 rocky a druhy 8 mesiacov. Nedojcim. Nemozem povedat ze mam vyslovene zle deti,prave naopak lubim ich nadovsetko. No ako vsetky deti stale si vyzaduju pozornost. Niekedy len tak sedim a rozmyslam ze co mi zase je ved deti sa pekne hraju ale ja stale napatie citim v sebe. Uzivam uz bkomplex aj magnezium. Sem tam si dam medovkovy caj. Chodime skoro kazdy den vonku. Snazim sa aj vypnut. No velmi casto citim v sebe napatie tlak podrazdenost. Nechapem co sa so mnou deje. Tuzim byt vyrovnana a zharmonizovana mama. Zazivala niektora to iste? Dakujem za kazdy prispevok. 😉
jednoducha odpoved 🙂
zabudni na hodinku, ze musis byt matkou na 110%. daj deti na noc prec, nahod podväzky, vyvetraj hlavu a venuj sa manzelovi . Potrebujes byt znova zena a nie matka v jednom kole .... tot vsio 😀
@ludmilusik to je normalne ved mas 2 male deti viac poradit ako relax vypnut mozno sport a vitaminy neviem.Je to narocne a, ked pojdes do prace bude to este horsie.Jedine to obratit na pozitivum som doma mam zdrave deti mam co jest....a nesnazit sa robit vsetko dokonale nemoze byt aj uoratane navarene ihrisko mozno sa presilujes
no tretie tehotenstvo ti fakt dopomôže ešte k horšiemu...
Mna zase vie strasne rozhádzať a znervoznit akurát ked varím a naozaj sa mi neda odbehnúť od hrncov, tak ma začnú s niečim otravovať☹ a to vecne alebo si robit zle. A ked nic nerobím tak sa pekne hrajú. Na šľak trafenie.
@katulienkax mne to zas robievali ked som telefonovala. Vrieskali,aj s dverami zo skrine buchali, no ked som dotelefonovala, sli sa zase hrat. 🙂
Ked byvas taka tenzna,skus si vtedy niekedy premerat tlak krvi. Niekedy aj pri vysokom tlaku byvaju take pocity nepokoja,tenzie a nervozity.
Urcite to zazivala kazda, ktora ma dve male deti po sebe, navyse si znovu tehotna.
Viem si predstavit, ako 2 rocne sidlo a 8 mes dieta plne zavisle na matke, dokazu vycerpavat aj netehotnu.
Vo vecnom strehu jednoducho budes, pretoze deti su male, urcite vymyslaju, padaju, domacnost, starostlivost.
A tak ti neostava nic ine, ako sa obratit na niekoho pomoc (manzel, svokra, mama), aspon kym neporodis. Aspon s tym 2.rocnym.
My sme to riesili tak, ze starsi bol vela u svokry, s muzom, aby ma nevytacal do vyvrtky. A este chvilu po porode. Casom sa vsetko znormalizovalo a mame system, ktory funguje.
@ludmilusik obcas ano.. Stalo sa. Ale super bolo to,ze cez vikend sme chodievali aj niekal prec,cize to bol pre nas relax, dokonca do 8.m.mladsieho dietata sme boli uz 2x na kratsich pobytoch na dovolenke.
Neskor som zas chodila raz do tyzdnz cvicit. To dost pomaha. Ja som sic eaz od roka sla,lebo som bola jednak po sekcii,jednak ma v 7.m.malej opero ali na zlcni a pruh,takze som musela pockat,no cvicenie ci aj stretko s kamoskami aspon raz do tyzdna nabije neskutocnou energiou.
@sasa1310 ona.neni tehotna
@ludmilusik skús si dať premerať hormóny... môže to byť aj tým...
@katulienkax presne toto je aj u nas. Ked sedim alebo robim nieco nepodstatne tak vtedy su ako anjeli. Ale ked potrebujem aspon trocha casu na varenie alebo krmenie druheho ta plac a vymyslanie.
@stanulienkat hmmm uz aj to som skusala ale skor mam nizky tlak ako vysoky
@marusia12 tym myslis zajst ma endokrinologiu ci ako zmerat hormony?
@ludmilusik áno, lebo ak ti kolíšu, tak ti ani antidepresíva nepomôžu... ono sa to po pôrodoch stáva, že ženy trpia zmenami nálady, pchajú do seba AD a nakoniec sú to hormóny.
@marusia12 aha ok dakujem za radu
@ludmilusik podľa mňa ti chýba psychohygiena, vypnúť... Deti nechaj mužovi alebo babke alebo aj opatrovateľke a vypadni z toho kolotoča... Ale tak naozaj, nie že budeš každých 36 minút volať domov "čo nového" 🙄 každý človek potrebuje aj iné zážitky ako len s tými istými ľuďmi, aj keď sú to deti či manžel, ktorých nadovšetko milujeme...
Aj tak si myslim, ze mas prepnute sily a si vycerpana. Treba niekomu dat na par dni deti a oddychnut si. Alebo viac zapriahnut manzela.
@ludmilusik určite treba z "ponorky" nachvíľu vypadnúť. Ak máš chuť tak s manželom, ja osobne by som radšej z nezainteresovanou kamoškou. Pri manželovi by som mala pocit, že zas len plním nejakú úlohu, tentoraz manželky. Pri kamoške môžeš byť chvíľu zase sama sebou, len pre seba... Úplne sa odstrihnúť na pár hodín od života...
A po návrate si to už veľmi "neškrabať" a naozaj si vážiť čo máš. Život je nevyspytateľný a nikdy nevieme kedy sa môže zvrtnúť a všetko je zrazu inak :-/
@ludmilusik Taka materska klasika 🙂 ja to mam doma trojmo a je fakt, ze som nervoznejsia niektore dni. Skus si najst chvilku casu na dobru knihu, rob nieco co ta bavi, jasne ze ked su drobci hore velmi tazko sadnes ku knihe,ale vecer ked je ticho vsade. Alebo s kamoskou sem tam babinec
nečitala som všetko -
treba riešiť tu nervozitu "preventívne"- zmeniť každodenný stereotyp cez víkend- nesedieť doma, isť na výlet, aspon na prechádzku inde ako cez týždeň, mne toto užastne pomáhalo, netreba zrovna do hotela v tatrách, veľa krát sme išli len so zbaleným jedlom do lesoparku za mesto,
riešiť to s mužom, s mamou, sestrou, kamoškou... vedia to? niekedy stačia dve hodinky mimo kolotoča a človek sa nabije na mesiac
nevieš si utrhnúť aspon pol hodku večer na behanie, cvičenie, aspon rýchlu prechádzku? to užastne prevetrá hlavu, kto neskusil, neuverí
niet spokojných detí, kde nie je spokojná mama
@ludmilusik vybehnut aj s kamaratkami von, trochu zabudnut na to ze musis stale vsetko robit. Sem tam aj nieco vynechat, napriklad neupratovat stale a podobne veci. Toto by ti mohlo pomoct, vyskusaj trochu aj ventilovat🙂
Dakujem pekne za rady. Ide o to ze je toho na mna urcite dost. Okrem dvoch malych deti mam doma este nevladnu babku. Muz v zahranici. Mama mi pomaha ale ona ma svoju pracu. Odist od deti nemozem. Ale aspon si zasportujem ked deti spia. Tu polhodinu denne na bezeckom pase. Snad mi bude lepsie. Od rana ked vstanem tak nonstop makam az do obedu. Potom dam deti spat a rychlo chcem daco navarit. Ale mam tlak v sebe aby som to rychlo spravila lebo ked vstane maly ta som opat zaneprazdnena. Medzi tym babka ... Daj mi toto... Dones tamto... Pozri na hento... Skontroluj daco... A uz mam chut daco rozbit. 😈 Ked konecne navarim tak zase vsetkych obsluz, nakrm uprac. a zase sa venujem detom. Prebal, prezlec, zahraj sa, okupaj, uloz spat. A este milion krat cajik podaj. 😀 To uz o nejakom upratovani ani nemysliet. Vsetko za pochodu. A v noci niekedy mensi vymysla co sa ani nevyspim. Uz len to nejako vydrzat. Stale cakam kedy sa to uz zlepsi. Mali by sme sa stahovat do svojho tak dufam ze to bude aspon troska lepsie.
Nie je nic horsie ako niekoho doopatrovat ...to je horsie ako 10 deti pokope a duplom ak mas pomoc ,raz za cas ... co tak si tu situaciuvprebrat s muzom ,on v zahranici a ty si sama na 2 deti a jednu imobilnu babku ....zle ste si to zariadili ,to sa do konca materskej dostanes do cvokhausu .
no máš toho dosť a vôbec sa ti nečudujem že si nervózna. Mať toľko starosti, to by každá žena bola nervózna. Ja mám o dosť menej starostí a to tiež niektoré dni sú strašné. Držim ti palce aby si to všetko zvládala
@nikanu dakujem velmi pekne. Zacala som cvicit 30 min denne a musim povedat ze mi je fakt lepsie. Tak sa napumpujem a zvladam toho viac. 😜
@ludmilusik skoda, ze mas muza v zahranici :(. Z toho, co pises, mi vychadza,ze sa ani nemas poriadne s kym poropzravat a trosku sa uvolnit a zasmiat (myslim tym dospelu osobu). Socialna izolacia je pre psychiku velmi skodliva, skus to zmenit, ak sa to len len da. Napr. Pozyvaj si casto navstevy alebo vela skypuj s manzelom. nieje zivot len o upratovani, ja osobne preferujem navstevu pred dokonale vyglancovanou domacnostou. aj tak je to pri detoch twk, ze jeden moment krasne upratane a ciste a o hodinu akoby sa ani neupratovalo :(. Ja som sa raz skoro zosypala zdravotne a aj depky som zacala mat z izolacie a vycerpania (aj ked vtedyv som nedokazala definovat, z coho to bolo) a teraz si strazim fyzicke aj psychicke zdravie. A deti maju vyrovnanejsiu mamu a manzel stastnejsiu zenu a mne je ovela lepsie. 🙂
@ludmilusik
Este by som doplnila, ze mne k psychohygiene dopomohol aj fakt, ze som deti naucila, ze v case, ked relaxujem, musia s niektorymi vecami pockat. Deti sa musia naucit respektovat potreby svojich rodicov, treba im pekne vysverlit, ze maminka je unavena a tiez si potrebuje oddychnut. Rovnako si treba vela veci zjednodusit, v domacnosti preferujem minimalizmus, co najmenej veci a tiez co najefektivnejsie ulozenie veci a hraciek (setri to riadne vela casu). Na obed mam siestu aj ked som predtym nemala na nu cas.nasla som si... stylom ze domacnost ma sluzit mne, nie ja jej...
Ahoj @ludmilusik, celkom sa viem vzit. Ja sice nemam doma babku na opatrovanie, ale mam 3 male deti (2,2,3 roky) a popri tom trochu pracujem z domu. Paradoxne, prave ta praca ma celkom drzi pohromade, lebo je to nieco, co robim pre seba a preto, ze chcem. Je to ine ako vecne upratovanie a utieranie rozliateho, zbieranie vysypaneho 🙂 Aj ked teda vycerpava to dost. Sport je urcite lepsi sposob, ako si zlepsit naladu. Drzim palce. Davam si aj magnezium, aby fungovalo a vstrebalo sa, je dobre ho davat aj s B vitaminom a na fixaciu so selenom a Eckom. Mam to vsetko v jednom a je to prakticke. Inak napadlo mi, ci ta nervozita je naozaj iba z momentalneho vypatia, alebo ci je mozne, ze ta nieco trapi, zoziera.. Napriklad o tu babku by sa mozno mohol /mal scasti starat aj niekto iny, a nerobi tak? Ale to len spekulujem. V kazdom pripade, drz sa, zvladnes to.
@ludmilusik mne pomahalo obcas vybehnut s kamoskou von alebo do kina.