Vazomotorická nádcha

24. aug 2023

Dobrý deň,
chcem sa spýtať, či tu je niekto, kto trpí chronickou vazomotorickou (nealergickou) nádchou?
Bola som na alergo-imunológii, lebo som si myslela, že mám alergickú nádchu, no nepotvrdili sa mi žiadne alergie (pritom asi pred 8 rokmi mi boli diagnostikované). Čiže v mojom prípade sa jedná o vazomotorickú nádchu, o ktorej sa vlastne ani nevie, ako a prečo vzniká a ako sa má liečiť. Čo vám pomáha zmierniť jej príznaky? Ďakujem za cenné rady.

pralinka25
24. aug 2023

mam vyse 20 rokov. jednu dobu mi dali na to taky sprej. ale bol kortikoidovy a sice na nos mi pomohol ale uplne mi to rozhodilo cyklus takze som to prestala brat. nepomaha nic. len som si vytvorila max zavislost na nosnych kvapkach. alebo teda za tie roky som zatial nic co by mi pomohlo neobjavila

autor
24. aug 2023

@pralinka25 Dakujem ti za odpoved. Tajne som dufala, ze existuje nejaky recept, ako na nu 😉
Na jednej strane som rada, ze nemam ziadne alergie, no na druhej strane citim zufalstvo, ze proti tejto nadche neviem ucinne bojovat ako napr. pri alergickej 😒

pralinka25
24. aug 2023

tak zas ono mozno je len ja som este na to neprisla. skusala si nejake kvypky na predpis? ja si tie nazvy nepamatam. bolo ich viac. len jeden si pamatam ze bol Flixonase teraz sa tusim uz vola inak. akoze oni pomohli zmiernit problem a mozno keby som pri nich vydrzala dlhsie pomohli by viac ale u mna to neslo

autor
24. aug 2023

@pralinka25 Zial alergolog mi nic nepredpisal, kedze sa nejedna o alergicku nadchu... iba mi povedal, ze v pripade problemov mam skusit ORL, ci by nevedeli pomoct. Tebe kto predpisoval tie kvapky?

pralinka25
25. aug 2023

mne ich raz predpisali aj na ORL ale to bola taka nahoda len ze som tam bola s dcerou a pozrel aj mna ked ma pocul hovorit. ale inak mi ich predpisoval alergolog ale on ma specializaciu ze alergolog imunolog tak neviem ci to kvoli tomu mohol alebo preco. on sa teda snazil ale ako hovorim vsetky tie na baze kortikoidov som musela vylucit. ako pisem trapim sa desatrocia a nic prevratne.
a ty si cim pomahas? ako dlho ti to trva? nemas zhrubnute sliznice?

autor
25. aug 2023

@pralinka25 Aha, tak moj je tiez alergo-imunolog a nic mi nedal, lebo po pozreti vysledkov povedal, ze mam z jeho strany vsetko v poriadku a viac mi zial nevie pomoct, kedze sa doteraz ani poriadne nevie, ako to liecit... Ja si pomaham preplachmi (konvickou) a tiez roznymi sprejmi do nosa, no vzdy to stopnem, aby som na nich nebola zavisla ☺️ Maly bol teraz chory a na nadchu mu dr. poradila homeopaticky sprej do nosa Euphorbium, vraj ho moze aj dlhodobo na zvysenie imunity sliznice nosa. V pribalovom letaku akurat citam, ze sa moze pouzit aj pri vazomotorickej nadche... cize asi vyskusam ☺️

autor
25. aug 2023

Ja sa trapim uz niekolko rokov, no posledne dva roky sa nadcha dost zhorsila... je mozne, ze mam zhrubnute sliznice 🫤

pralinka25
25. aug 2023

dakujem za tip. toto skusim. ja sa tiez chytam vselicoho a kadeco skusam pod chvilou.
no na zhrubnute sliznice jedine "vybrusit"laserom. ja ich uz po tych rokoch mam take ale chystam sa na to az ked deti podrastu lebo teraz mi neustale nosia choroby co celu situaciu este zhorsuje.

autor
25. aug 2023

@pralinka25 Som na tom podobne, starsi zo skoly nosi a mladsi nastupuje teraz do skolky, tak to este len bude "rosambo" 😂
Cize vybrusit laserom, to kde take robia prosim ta?

pralinka25
25. aug 2023

dnes uz je to celkom bezne. ja som pozerala zatial Nitru a Levice. ale potom som to nechala tak. nema to vyznam pre mna zatial

autor
25. aug 2023

@pralinka25 Tak nam teda drzim palce v tomto vecnom boji ☺️ Keby si nahodou medzicasom narazila na nieco zazracne, co neskutocne pomaha, daj mi pls vediet do tohto prispevku 😉
Dakujem za pokec 🤩

pralinka25
25. aug 2023

bodaj by sa nieco naslo. zmenilo by mi to zivot. mat vecne upchaty nos je na nervy.
tak drzim palce tiez ak nieco najdes pis 🙂