Ahojte, chcem sa opýtať na Vás názor na ľudí s psychickými problémami. Mám maniodepresiu. Je ťažké sa vyrovnať s touto chorobou, nakoľko sa nedá úplne vyliečiť a ovplyvňuje všetky oblasti môjho života 😔 O mojej diagnóze vie len rodina a par priateľov. No keď príde mánia alebo depresie, aj okolie vidí že sa správam inak.Povedali by ste o svojej chorobe, alebo nechali ti tak, nech si myslia co chcú? 🤔.... Ak by tu bol niekto s touto Dg, budem rada ak sa mi ozve🙏🫶
@unicornlady susedia, alebo známi, myslím ze tu zmenu si všimli keď som plná energie, sebavedomia a potom so mnou nieje reč
Nie. Budú iba ohovárať
Ono to závisí aj od toho, akí sú to ľudia.
Lebo ak by to boli ľudia empatickí, súcitní, tak to môžeš povedať.
Najmä niektorí ľudia majú sami v okolí, či v rodine ľudí s psych.problémami, tak takí by boli viac súcitnejší voči tebe.
Ak ale hrozí, že ti môžu ublížiť, tak radšej nepovedať.
@marifer ťažko radiť. Úprimne...o psychických chorobách a poruchách by sa už malo konečne hovoriť otvorene a bez predsudkov...ale...tazko pochopi kto nezazije. Osobne by som susedom a známym nič na nos nevešala. Každý môže mať zlý deň aj dni. Iné by to samozrejme bolo pri potenciálnom partnerovi.
Ďakujem za názory, myslím že máte pravdu, asi skôr nehovoriť, mne by to prinieslo viac stresu a k tomu zrejme "nálepku" na čelo. Radšej byť za príliš náladovú, a v podstate nemám voči nikomu žiadnu povinnosť hovoriť o svohej chorobe. A co sa týka partnera, sme manželia a on mi je veľkou oporou, kašlem na ostatných😉
@marifer ti co to maju vediet tak to vedia a chapu to a to je podstatne. ostatni ta nemusia zaujimat, ludia su rozni. mna by vsak zaujimalo ak ti nevadi ako sa to vsetko prejavuje ci je to fakt podobne naladovosti a kedy to treba riesit s dr. kludne mozes aj do spravy 🙂 dakujem.
Napišem ti správu
ja mám napr. bipolárku, o mne nevie takmer ani rodina
ľudia často radi odsudzujú a stávalo sa mi že mi hovorili "daj si lieky si hyperaktívna/máš veľa energie" počas obdobia mánie
často o tom ani nič nevedia a vysvetľujú si to po svojom, nechaj si to pre seba 😊
@vandicka7 Napíšem tu, nemám s tým problém. Vieš mať dobrý /zlý deň je normálne, aj dobre a zle obdobie keď sa niečo v živote deje. No toto je nezávislé od okolností. Príde depresia a pritom nieje dôvod mať depresiu.. .. nasadia AD, a áno časom sa to zlepší, no u mňa sa to zlepšovali tak ze mi AD vyvolali maniu (Stav, keď máš neskutočne sebavedomie, si najväčší optimista na svete, máš energie, že keby si dala z nej 100 ľuďom stále by si mala dosť,kopa nápadov, nič sa ti nezdá nemožné) Ty sa cítiš skvelo po tej depresii, no všetkým už lezies na nervy, lebo ti nestíhajú.) Mala som stavy, že keď som s niekym hovorila a pýtala sa niečo, ja som už vedela aj co odpovie-môj pocit, a nemala som nervy čakať kým odpovie. Bežní ľudia fungujú 50km/hod, ja som išla 150km/hod. A potom, keď sa telo úplne vyčerpá upadne do depresie, že sa ti nechce ani žiť, bez energie, radosti, bez života. Proste obrovský pád z 25 posch. až do suterénu. Takto to asi vyzerá. Tak prosím majte s psych chorými súcit a aspoň kúsok pochopenia🙏 je to naozaj veľký vnútorný boj aj utrpenie❤️
@marifer Nehovor nikomu, naco? Tvoja choroba je liecitelna, na dobrej liecbe vies byt absolutne stabilizovana. Najdolezitejsi ludia vedia a ostatni ti mozu byt u prdele 😄
Vela zdravia 🙃
@marifer prepáč, ale koľko máš rokov, keď hovoríš o maniodepresii, po 60ke? Už vyše 40 rokov sa to volá bipolárna porucha.
Nikomu nič nevysvetľuj, cudzí nepotrebujú vedieť žiadne diagnozy a blízky ako píšeš o tom vedia a tí čo nevedia tak im za tých x rokov určite dobilo.
Držím palce, nech sa ti podarí udržiavať symptómy pod kontrolou, musí to byť ťažké …
Ja nemám žiadnu diagnózu ale teda viem si to predstaviť. Najprv mám dni, kedy urobím všetko za všetkých doma, ešte aj prečítam knihu za 2 dni… s potom nevladzem, nechce sa mi, s nechuťou sa premáhať urobiť nevyhnutne pri malých deťoch.. Potom zvyčajne prídu moje dni a zas som pozitívnejšia. :D … a nemám problém o tom hovoriť. Podľa mňa úprimnosť je naj. Ale hovoriť doslova cudzím ľudom, najmä ak sa nepýtajú.. je kontraproduktívne.
V práci to treba povedať, pretože v obdobi útlmu musia poznať dôvod, prečo nepodávaš výkon. Sú práce, keď si vieš časovo rozdeliť veci a robiť vtedy, keď vládzeš a môžeš, ale sú aj prace, kde musíš byt permanentne v strehu a tam to nie je fér tajiť.
Kto je to "okolie"? Sú to ľudia, s ktorými si často?