Ahojte žienky a maminky, chcela by som sa Vás opýtať, aký je váš názor na glutaman sodný, v jedle sa mu vyhýbate alebo ho nejako neriešite? Ja som počula už kadejaké názory, aj som si tom veľa prečítala, ale stále neviem ako sa mám k nemu postaviť. Čo vy a glutaman. Ďakujem za každý názor a postreh.
nuz ak si si toho vela precitala ako pises, potom urcite vies, ze lepsie bude vyhybat sa mu nez ho ignorovat ;) najma ak cakas babo alebo kojis..
@mamaalena pridany glutaman je pre mna signalom toho, ze vyrobca asi nieco osidil aby viac zarobil a stratu na chuti potrebuje prekryt glutamanom .. lebo stuzeny zafarbeny rastlinny tuk so xantanovou gumou ludia nie a nie zrat, tak to treba posypat zazracnym praskom ktory vie mozog velmi silno vnimat.
Samotny synteticky glutaman okrem rizika spustenia migren nie je az taky pruser ... iba teda to ze dokaze organizmus oklamat ze zje s radostou aj to co by inak nezjedol resp. zje vacsie mnozstvo nez by mu inak stacilo na nasytenie.
Pre deti uplne nevhodne a uz vobec nie pravidelne, hlavne kvoli tomu, ze ak si clovek zvykne na tie vybuchy chuti v ustach ... tak potom neciti jemne nuansy prirodzenych potravin a na cely zivot sa mu pokazia stravovacie navyky.
A najvaccsi vtip su tie potraviny ktore su akoze bez glutamanu a pritom v zlozeni aspon 2-3 jeho nahrady s rovnakym ucinkom 😀
Najviac glutamanu z beznych potravin (vratane konzerv a sackovych polievok) obsahuje parmezan.
A mne pecen zachranil rusky liek RU21, ktory obsahuje velke mnozstva glutamanu...
Pokial je clovek normalne zdravy tak si myslim ze netreba zbytocne riesit, vsetko treba s mierou, horsie je ked su alergie, tam uz je na mieste opatrnost
Snazim sa vyhybat potravinam a ,,pochutkam,, o ktorych viem, ze ho obsahuju. Nepouzivam ziadne dochucovadla do varenia, nekupujem chipsy atd s roznymi inymi prichutami ako je sol. Raz za zas ho mozno v niecom aj skonzumujem, ale vedome sa mu vyhybam.
U nas sa vegeta kupuje na kilá ,mama nikdy nevedela variť bez toho a ja bohužiaľ vegetim tiez, lebo mi to velmi chuti. Malemu davam pozor, jemu sa aj tak vari zvlášť a sebe doprajem hodné, lebo uz som na tej chuti závislá.
Tiez sa mu vyhybam, hlavne pokial ide o varenie pre dceru. Obcas do polievky pre nas hodim bujon. Inak nekupujem hotove jedla, polotovary, chipsy, namiesto vegety susenu zeleninu bez soli a ochucovadiel od malych producentov.
@maslenka47 glutaman je dochucovadlo a nesluži na predlženie trvanlivosti. Takže ak maš kvalitný masový výrobok, napr. od nejakého chovatela, glutaman tam nenajdeš a nemusí by naahradený absolutne ničím.
Sackove polievky sa daju kupit aj bez glutamanu a vegeta takisto.
Ahojte, moj nazor je asi taky, ze z nicim by sa to nemalo prehánať, takze pokial sa je vsetko s mierou. Minule som citala, ze glutaman je dokonca aj v ovoci a zelenine. Skuste si precitat tento zaujimavy clanok, celkom mam prekvapil. http://www.myty.sk/mytus-glutaman-sodny-je-skodlivy/
mozno vas zaujme clanok o glutamáte sodnom:
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&...
@mamaalena Neriesim, nemam na blbosti cas. Skor si davam extra pozor pri vyrobkoch oznacenych "bez glutamanu". Obvykle to totiz znamena, ze tam bud 1) glutaman je skryty pod inym nazvom alebo 2) je v tom nejake ine svinstvo, z ktoreho sa bohvie co vykluba o par rokov.
Ako vazne by som bola zvedava, ako sa da vyrobit napriklad taky slepaci bujon (a zaballit v podstate do papiera, prepravit cez pol europy ...) s niekolko mesacnou zarucnou lehotou bez toho, aby donho pridali nejake svinstvo, ktore ani plesen nechce 😠