Váš názor na čierny mor

pribinak
17. júl 2020

Nie je tu na MK dosť paniky okolo korony?

autor
17. júl 2020

@pribinak podla mna uz skoro nik neriesilen ma zarazilo ze sa este mor objavuje sem tam. clovek by ani nepovedal ze stredoveka choroba nas este moze niecim prekvapit

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cammille
17. júl 2020

Nie je az tak stredoveka. Napriklad na Madagaskare sa mor stale vyskytuje kazdorocne, vzdy v zimnom obdobi...

sunny8
17. júl 2020

Keby ľudia nejedli mäso nebola by ½ týchto kadejakých chorôb 🤦 už nevedia čo by zjedli. Jedni jedia netopiere druhí svište.

kittykat22
17. júl 2020

A ja som prave vybrala svista z mraznicky 😕

martinals
17. júl 2020

Proste v niektorých krajinách sveta nevedia čo do huby, a potom to tak vyzerá.

ciernysokol
17. júl 2020

Ale tak mor sa siri predovsetkym z mysi a potkanov a tych mame v europe dost

martinals
17. júl 2020

No v správach vraveli, že ho majú svište, tam niekde a sú takí, ktorí jedia
ich mäso (aj surové). Je to vraj dosť nebezpečné (celkovo pre populáciu) ak som to správne zaregistrovala.

lenuliatko84
17. júl 2020

Ved sme na to ockovani

ciernysokol
17. júl 2020

@lenuliatko84 na mor? Yersinie? Vsak nie sme, nie?

lenuliatko84
17. júl 2020

@ciernysokol hej na cierny mor mame očkovanie,cela rodina sme ockovani

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ciernysokol
17. júl 2020

@lenuliatko84 na cierny mor neexistuje ockovanie. Pravdepodobne myslis cierny kasel. Aj to nepotesim, poznam plno ludi, ktori ho napriek tomu dostali, je dost rozsireny u nas

zuzudrnda
17. júl 2020

Ked som bola v Kirgizsku z rovnakeho dovodu tam zomrel chlapec ako v clanku. Boli sme prave v tej oblasti. Mor sa ohniskovo vyskytuje.

kayyaa
17. júl 2020

@lenuliatko84 boze, to naozaj si niekto mysli, ze "sme ockovani proti ciernemu moru" ?? Tak to je silna kava...ufff...a zeny s takouto mentalnou vybavou tu "radia" inym a myslia si, ake su najmudrejsie🙊🙊

negymama
18. júl 2020

baby mor prenasaju bakterie, preto nanho nie je vakcina, vakciny su na virusove ochorenia. dobra sprava ze na bakterie ucinkuju atb, na mor uz je atb liecba.

lenuliatko84
18. júl 2020

@kayyaa pomylila som sa.ockovani sme proti ciernemu kaslu.a blba nie som,len som zle citala

lenuliatko84
18. júl 2020

@ciernysokol ano myslela som cierny kasel,sorry

vroni
18. júl 2020

Proti moru očkovanie existuje, nepoužíva sa plošne, ale existuje. Prenáša sa najčastejšie uhryznutim blchy, ale aj priamym kontaktom s nakazený zvieraťom, takže "nejesť mäso" mi pomôže ako mŕtvemu kabát. Čierny mor je nové spojenie slabomyselneho pisalka tohto článku, mor môže byť bubonicky alebo plucny, na bubonicky spravidla pomôžu antibiotika, plucny je dodnes často smrteľný, je jednoducho prirýchly. Ľudový názov moru je čierna smrť (a nie čierny mor). Pred cca 30 rokmi bolo morove ohnisko aj na východe Slovenska. Pravdepodobnosť, že ma zabije letiaca tehla je vyššia ako ze dostanem mor, ak by som sa mala sťahovať na Madagaskar, asi sa dám zaočkovať, inak nič.

bashawelle
18. júl 2020

@negymama vakciny existuju aj proti bakterialnym ochoreniam. Plosne sa ockuje proti ciernemu kaslu (Bordatella pertussis - bakteria), cela vakcina proti pneumokokovym ochoreniam - koky su bakterie. Vakcina proti invazivnym hemofilovym nakazam - hemofily su bakterie. Zaskrt a tetanusbsu sposobene bakterialnymi toxinmi, cize ockovanie posobi proti toxinu, nie bakterii ako takej, ale stale su to bakterialne ochorenia.

simsalabim
18. júl 2020

@bashawelle suhlasim. A este aj vakcina proti TBC sem patri.

sara07
18. júl 2020

@lenuliatko84 tak na mor nie si očkovaná zaručene, mor môžeš mat možno nejaké protilátky cca z prapredkov, vdaka morom maju europania inu imunitu napr ako inde
tu proste prežilo len to najzdravšie , škoda že to tak neostalo prirodzené triedenie

bashawelle
18. júl 2020

@simsalabim myslim, ze aj voci meningitide, vdaka za doplnenie. Casto vidim podobne komentare o ockovani, mozu byt myslene akokolvek dobre, ale su nepresne a uvadzaju ludi zbytocne do omylu. Nie kazdy si pojde nastudovat odbornu literaturu.

lenuliatko84
18. júl 2020

@sara07 ako som uz napisala sekla som sa,v prispevku som citala cierny kasel.sorry.neukamenujte ma tu vsetky

negymama
18. júl 2020

@bashawelle diki za info, myslela som ze vakciny su len na virusove ochorenia

larazivago
18. júl 2020

@lenuliatko84 vy ste očkovaná proti moru??? To snáď nie... Síce proti čiernemu ste/sme, ale kašlu.

queen_mary
18. júl 2020

Baby, pozrite si k danej teme podcast Dejepis Inak. Je to mlada baba, ktora sa venuje vsetkemu moznemu z dejepisu. Kratke 10-15 minutove podcasty o vsetkom moznom.

queen_mary
18. júl 2020

Ma perfektne veci, aj na youtube, aj pre studentov